„Unchiul Vanea”, în regia lui Claudiu Goga, are premiera la Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/unchiul-vanea-in-regia-lui-claudiu-goga-are-premiera-la-iasi/

Teatrul Naţional Iaşi anunţă cea dintâi premieră a stagiunii, care va avea loc pe scena Sălii Mari: „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, în regia lui Claudiu Goga, un eveniment care marchează 160 de ani de la naşterea dramaturgului rus, programat în două părţi: prima parte vineri, pe 23 octombrie, cea de-a doua parte sâmbătă, pe 24 octombrie, ambele cu începere de la ora 19:00.

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2020

Teatrul Național Iași a făcut până acum toate demersurile pentru a proteja spectatorii și angajații de răspândirea noului coronavirus. Ca urmare, având în vedere că durata spectacolului este de 3 ore, această inedită desfășurare a premierei a fost soluția optimă. Sala va funcționa la capacitatea de 30%, conform reglementărilor în vigoare.  Întregul personal al instituției este pregătit pentru a întâmpina publicul în cele mai bune și mai sigure condiții.Regia și versiunea scenică: Claudiu Goga

Scenografia: Corina Grămoșteanu

Coregrafia: Vlad Mărculescu

Lupte scenice: Dumitru Năstrușnicu

Distribuția: Constantin Pușcașu, Petronela Grigorescu, Cosmin Maxim, Teodor Corban, Ada Lupu, Mihaela Arsenescu Werner, Pușa Darie, Doru Aftanasiu.

Evenimentul de la Sala Mare oferă ocazia Teatrului Național Iași și publicului deopotrivă de a aniversa doi actori din distribuție, cu două cariere teatrale excepționale: Teodor Corban  ̶  35 de ani de teatru și Doru Aftanasiu, cu 25 de ani dedicați scenei.

La Naționalul ieșean, montarea anterioară a piesei a avut loc acum 60 de ani, sub semnătura marelui regizor Radu Stanca, al cărui nume îl poartă astăzi Teatrul Național din Sibiu. Pe afișul premierei de pe 21 ianuarie 1960, se regăsesc mari actori ai scenei ieșene: Ion Schimbischi (în rolul Vanea), George Popovici (Serebreakov), Anny Braesky (Elena Andreevna), Marioara Davidoglu (Marina), Nicolae Veniaș (Teleghin).

Piesa a fost montată pentru prima dată la Moscova, pe 26 octombrie 1899, în regia lui V.I. Nemirovici-Dancenko  și a lui Constantin S. Stanislavski.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (tel. 0232 255999) și online, pe teatrulnationaliasi.roentertix.romyticket.ro.

 Foto: Constantin Dimitriu

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

01
/12
/23

La sfârșit de an, Teatrul Metropolis vă propune spectacole-cadouri memorabile, multe deja consacrate, câteva noi și proaspete – toate, povești care sperăm că vă vor oferi experiența unor seri de poveste în cele două săli din strada Mihai Eminescu 89.