„Unchiul Vanea”, în regia lui Claudiu Goga, are premiera la Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/unchiul-vanea-in-regia-lui-claudiu-goga-are-premiera-la-iasi/

Teatrul Naţional Iaşi anunţă cea dintâi premieră a stagiunii, care va avea loc pe scena Sălii Mari: „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, în regia lui Claudiu Goga, un eveniment care marchează 160 de ani de la naşterea dramaturgului rus, programat în două părţi: prima parte vineri, pe 23 octombrie, cea de-a doua parte sâmbătă, pe 24 octombrie, ambele cu începere de la ora 19:00.

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2020

Teatrul Național Iași a făcut până acum toate demersurile pentru a proteja spectatorii și angajații de răspândirea noului coronavirus. Ca urmare, având în vedere că durata spectacolului este de 3 ore, această inedită desfășurare a premierei a fost soluția optimă. Sala va funcționa la capacitatea de 30%, conform reglementărilor în vigoare.  Întregul personal al instituției este pregătit pentru a întâmpina publicul în cele mai bune și mai sigure condiții.Regia și versiunea scenică: Claudiu Goga

Scenografia: Corina Grămoșteanu

Coregrafia: Vlad Mărculescu

Lupte scenice: Dumitru Năstrușnicu

Distribuția: Constantin Pușcașu, Petronela Grigorescu, Cosmin Maxim, Teodor Corban, Ada Lupu, Mihaela Arsenescu Werner, Pușa Darie, Doru Aftanasiu.

Evenimentul de la Sala Mare oferă ocazia Teatrului Național Iași și publicului deopotrivă de a aniversa doi actori din distribuție, cu două cariere teatrale excepționale: Teodor Corban  ̶  35 de ani de teatru și Doru Aftanasiu, cu 25 de ani dedicați scenei.

La Naționalul ieșean, montarea anterioară a piesei a avut loc acum 60 de ani, sub semnătura marelui regizor Radu Stanca, al cărui nume îl poartă astăzi Teatrul Național din Sibiu. Pe afișul premierei de pe 21 ianuarie 1960, se regăsesc mari actori ai scenei ieșene: Ion Schimbischi (în rolul Vanea), George Popovici (Serebreakov), Anny Braesky (Elena Andreevna), Marioara Davidoglu (Marina), Nicolae Veniaș (Teleghin).

Piesa a fost montată pentru prima dată la Moscova, pe 26 octombrie 1899, în regia lui V.I. Nemirovici-Dancenko  și a lui Constantin S. Stanislavski.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (tel. 0232 255999) și online, pe teatrulnationaliasi.roentertix.romyticket.ro.

 Foto: Constantin Dimitriu

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.