„Unchiul Vanea”, la TVR 2, de Ziua Mondială a Teatrului
https://www.ziarulmetropolis.ro/unchiul-vanea-la-tvr-2-de-ziua-mondiala-a-teatrului/

Astăzi, 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Casa de Producţie TVR a programat pe TVR 2 la ora 20:10, „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky. Spectacolul va fi difuzat ca parte a Campaniei „Artişti pentru artişti”, iar pe durata lui pe ecran vor apărea conturile în care pot fi făcute donaţiile

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2017

Telespectatorii  intră în viaţa unui „grup restrâns de oameni inteligenţi, talentaţi, moderni şi sensibili, pe care destinul i-a izolat pe o insulă – o izolare nu prin imensitatea apei, ci printr-o cumplită claustrare, realizată prin toate formele posibile”, după cum însuşi regizorul descrie universul piesei cehoviene.

Cine sunt ei?

Alexandr Vladimirovici Serebreakov – profesor universitar alfat la pensie (interpretat de Victor Rebengiuc), Elena Andreevna – soţia lui (Ana Ioana Unchiul VaneaMacaria), Marina – dădaca bătrână (Mariana Mihuţ), Maria Vasilievna Voiniţkaia – văduvă de consilier, mama primei soţii a profesorului (Coca Bloos), Ivan Petrovici Voiniţki (Unchiul Vanea), fiul ei (Horaţiu Mălăele), Sofia Alexandrovna (Sonia), fiica lui din prima căsătorie (Andreea Bibiri), Mihail Lvovici Astrov – medic (Cornel Scripcaru), Ilia Ilici Teleghin – proprietar scăpătat (Ionel Mihăilescu), un argat (Demeter András István).

Se doreşte a fi un fel de declaraţie de intenţie, un fel de arătare a unui drum, încontro ne îndreptăm atunci când facem selecţia acelor spectacole care sunt în repertoriile teatrelor şi pe care le considerăm ca un fel de „categoricus imperativus” necesar a fi preluate, a dobândi prin noi, prin Televiziunea Română, cum îmi place mie să cred, un paşaport către eternitate. – Demeter András István (Coordonator cu atribuţii de Director al Casei de Producţie TVR)

Foto: Unchiul Vanea – tvr.ro

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.