Festivalul Undercloud- ziua a cincea, prin ochii spectatorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-ziua-a-cincea-prin-ochii-spectatorului/

Vineri, 5 septembrie, în Festivalul de teatru independent Undercloud, au fost prezentate spectacolele “Drama cum laudae”, “Acum ori niciodată” şi “Două liniuţe”.

Un articol de Elena Simion|6 septembrie 2014

Seara a debutat cu spectacolul “Drama cum laudae”- un spectacol despre oameni,  despre adevărata lor față, în lumini și umbre. Coregrafia, regia și interpretarea au aparținut actriței Dana Porlogea, iar proiecțiile video suprinzătoare au fost realizate de Cinty Ionescu.

IMG_6271

Spectacolul îmbină stepul, pantomima, dansul și vizualul într-o poveste complexă care urmărește existența umană, cu fațetele variate ale bucuriei sau ale tristeții, lupta evolutivă  și dezumanizarea. Mesajul emoționant, care îndeamnă la iubire, la căutarea propriilor răspunsuri  și valori, a primit aplauze îndelungate din partea publicului. Nu întâmplător, fiecare spectator a plecat cu un mic mesaj, ce conține numele unei valori umane. Ar fi minunat dacă spectacolele de teatru-dans ar avea mai mulți spectatori, iar publicul român ar avea o deschidere mai mare către acest tip de spectacol.

Sala “Horia Bernea” a Muzeului Țăranului Român a fost spațiul în care s-a jucat al doilea spectacol al serii: “Acum ori niciodată”, în regia lui Mihai Constantin. Piesa lui Valentin Krasnogorov reia tema căsătoriei presărate cu nelipsitele fisuri în relația dintre soți. În aparență este o comedie ușoară, dar dincolo de umorul debordant, care a ținut sute de spectatori în hohote timp de o oră jumătate, actorii transmit emoții puternice și frământări care apar în sufletul oricăi om. Poate este și motivul pentru care cele patru personaje nu au nume.

IMG_6378Doi soți (Șervan Pavlu și  Mirela Oprișor) serbează mai mulți ani de căsătorie, dar fiecare își dorește să divorțeze. Umorul este generat de prezența amanților (Gheorghe Ifrim și Nicoleta Lefter) la pseudoaniversare. Probleme precum lipsa de comunicare, teama de căsătorie și de căderea în dizgrația societății sau frica de adevăr sunt disecate cu umor în conversațiile personajelor, interpretate magistal de cei 4 actori. Experiența și talentul actoricesc au fost remarcate cu ușurință de spectatori, interpretarea fiind dinamică și credibilă pentru zecile de cupluri aflate în sală și nu numai.

IMG_6542Ultimul spectacol al serii a fost “Două liniuțe”, în regia Liei Bugnar. Este altă piesă despre relația de cuplu, abordată într-un mod original, de la perspectiva bancii din parc (în rol de povestitor) până la cea a prezervativului care așteaptă într-un buzunar. Oamenii sunt ființe unice, care simt diferit, iar toate aceste tipuri de sensibilitate se regăsesc în interpretarea de excepție a actorilor: Marius Manole, Medeea Marinescu, Ilinca Manolache, Cătălin Babliuc, Istvan Teglas, Irina Antonie și Anghel Damian.

Ziua cu numărul 6 vă așteaptă cu două spectacole: “Testosteron” de Andrzej Saramonowicz, cu Marian Râlea, Tudor Pârvu, Lucian Iftime, Vlad Logigan, George Remeș, Tudor Aaron Istodor, Marin Grigore (ora 19:00) și spectacolul ”Blind Hamlet” de Nassim Soleimanpour (ora 21:00). Spectacolul prezentat de „Actors Touring Company“ este un spectacol interactiv, care solicita un public dornic să participe și să comunice cu realizatorii și cu ceilalți spectatori. Spectacolul se va juca în limba engleză. Detalii pe: www.undercloud.ro

foto: Mihaela Petre

30
/10
/16

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, pe 27 şi 28 octombrie 2016 la Teatrul Bulandra, sala „Liviu Ciulei”, spectacolul „Linoleum“ (pe un text al fraţilor Presniakov) al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, a descreţit frunţile bucureştenilor cu umor negru, de calitate.

30
/10
/16

Zonă seismică acceptată azi de toată lumea, Bucureştiul are o lungă istorie în spate, presărată de cutremure frecvente, distrugătoare şi peste putinţă de prevăzut. Prima consemnare documentară datează din 1681, în domnia lui Şerban Cantacuzino, cu precizarea că „n-au mai pomenit altădată nimenea”.

30
/10
/16

Ei bine, moda Halloween-ului ajunge și pe un disc de muzică clasică, însă chiar în ajunul Halloween-ului se lansează și un antidot, un disc cu muzică de Mozart. Ambele, foarte bine cântate.

29
/10
/16

Cea de-a noua zi – penultima - a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr - Théâtre de l'Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

29
/10
/16

Arcadie Rusu este directorul Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. Coregraf, dansator, performer, licențiat și absolvent de Master în Artă Coregrafică la U.N.A.T.C, acesta vorbeşte în faţa camerei mânuite de fotograful Simion Buia despre experiența sa cu teatrul.

28
/10
/16

Unul dintre cei mai importanţi compozitori contemporani este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Interviul cu Philip Glass, exclusivitate TVR, se vede duminică, 30 octombrie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.„Vom povesti despre ce însemna lumea Americii acelor ani, despre cum arăta viaţa unui tânăr artist în acei ani, despre magazinul de discuri al tatălui lui Philip Glass, precum şi despre atmosfera muzicală a acelei perioade”. (Cătălin Ştefănescu)

28
/10
/16

Schimbatul unei baterii la ceas nu e o chestiune deloc simplă dacă vrei să apelezi la un profesionist. De cele mai multe ori cu acest lucru mă ocup eu, dar cum în colecție am și piese care au nevoie de o presă pentru refixarea capacului sunt nevoit să apelez la oameni pricepuți.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

27
/10
/16

Fiecare epocă şi-a avut artera preferată de plimbare, pe jos, cu trăsura ori cu automobilul. Pe la 1800, bucureştenii se înghesuiau duminica la iarbă verde spre Dobroteasa sau Băneasa; la mijlocul sec. XIX, s-au îndreptat spre locul ajuns repede la modă: Şoseaua Kiselev.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

27
/10
/16

Noiembrie 1938. Kristallnacht. Pogromul anti-evreiesc lansat de naziști lasă în urma lui, pe ruinele sinagogilor, un nou tip de ură. Mor oameni, se nasc obsesii – e începutul Holocaustului, sfârșitul umanității, propagarea răului.