UrbanEye Film Festival are loc între 7 și 11 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/urbaneye-film-festival-are-loc-intre-7-si-11-noiembrie/

Cea de-a cincea ediţie a UrbanEye Film Festival se va desfăşura anul acesta între 7-11 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu şi Teatrul Apollo 111.

Un articol de Liliana Matei|28 octombrie 2018

UrbanEye Film Festival vorbește despre oraș și viața urbană, prin film. Programul noii ediții va cuprinde filme de actualitate, însoțite de dezbateri cu invitați speciali, dar și evenimente conexe, de la expoziții la tururi ghidate și ateliere pentru copii.

Timp de cinci zile, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme documentare și de ficțiune care au ca temă centrală locuirea, explorată sub diversele ei forme. Pe lângă acestea vor putea fi văzute filme despre arhitecți contemporani semnificativi, despre noi abordări ale orașelor prin intermediul jocurilor, precum și alte subiecte relevante despre mediul construit.

Locuirea este una din temele centrale ale festivalului, publicul având ocazia să vadă filme precum The Other Side of Everything (Regia: Mila Turajlic), despre un apartament împărțit în două de regimul comunist în Belgrad și povestea familiei care a trăit în el, The Disappearance of Robin Hood (Regia: Klearjos Eduardo Papanicolaou), despre demolarea celebrului complex de locuințe sociale britanice conceput de Peter și Alison Smithson, sau Slums: Cities of Tomorrow (Regia: Jean-Nicolas Orhon ), despre locuirea informală și extinderea spațiilor de acest tip în lume.

Ca în fiecare an, în cadrul festivalului pot fi urmărite filme despre arhitecți: REM (Regia: Tomas Koolhaas ), despre influentul arhitect Rem Koolhaas, și Glenn Murcutt: Spirit of Place (Regia: Catherine Hunter). De asemenea, spectatorii pot urmări filme despre cum au fost construite case pentru personalități precum Andrzej Wajda (în The Idea is Paramount. The Architectural Passions of Andrzej Wajda) și matematicianul Jim Stewart (în Integral Man).

Un film prezentat în premieră națională în cadrul festivalului este Gaming the Real World, care pune în valoare folosirea jocurilor video pentru a stimula implicarea rezidenților în planificarea zonelor în care trăiesc. Filmul abordează conceptul de civic gamification sau participarea civică prin intermediul jocurilor, care contribuie la democratizarea arhitecturii și planificării urbane. Printre cei care oferă o perspectivă documentată asupra fenomenului se numără creatorii jocurilor Minecraft, Cities: Skyline sau Block’hood.

În program sunt incluse și evenimente conexe precum ateliere pentru copii, ateliere pentru liceeni, tururi ghidate și expoziția despre locuirea în România, realizată în parteneriat cu MKBT: Make Better.

Multe din filmele prezentate au făcut parte din selecția unor renumite festivaluri internaționale și au obținut importante premii, filmul The Other Side of Everything fiind premiat la Amsterdam International Documentary Film Festival și ales printre finalistele LUX Prize, pelicula Aquarius fiind premiată la Dublin International Film Festival, iar Last Days in Shibati a fost premiat la Cinéma du réel – International Documentary Film Festival.

Pentru programul festivalului și pentru mai multe detalii, vizitați urbaneye.ro și pagina de Facebook UrbanEye Film Festival.

Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.

 

27
/03
/15

146 de filme, un număr record în istoria celor nouă ediții, intră anul acesta în programul celui mai mare festival de scurtmetraje din România. 36 dintre ele concurează pentru premiile Festivalului Internațional de Film NexT (15 - 19 aprilie), în cele două competiții, internațională și națională.

26
/03
/15

Luni seară – 30 martie, Sala Studio a Teatrului Naţional devine pentru prima oară gazda evenimentului care răsplăteşte, în fiecare an, performanţa din filmul românesc. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate şi Diana Cavallioti.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

23
/03
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregătește câteva surprize spectatorilor, într-o ediție care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, povești pe muzică și colecția de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

23
/03
/15

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actrițe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Gala va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio și va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural.

22
/03
/15

"Pentru că se iubesc", "Restul e tăcere" şi Pentru că se iubesc"Nuntă în Basarabia". TVR 2 a programat astăzi, trei filme româneşti speciale, aflate la confluenţa artelor: de-a lungul celor trei poveşti, se vor întâlni teatrul, cinematografia, pictura şi muzica.

20
/03
/15

Actriţa Kristin Scott Thomas a primit titlul de Dame - echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, un titlu onorific, acordat anual de casa regală britanică - în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Palatul Buckingham.

20
/03
/15

Cinematografia a sărbătorit 120 de ani de existenţă, printr-o varietate de evenimente organizate în Franţa, dedicate celei de-a şaptea arte. Pe 19 martie 1895, fraţii Lumière turnau primul lor film, intitulat " La Sortie de l'usine Lumière à Lyon", marcând astfel naşterea cinematografiei.

20
/03
/15

Le Sel de la terre / Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) este nu numai o uluitoare odă vizuală dedicată frumuseții pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado şi a operei sale, dar este şi un studiu emoţionant despre relaţia tată-fiu.

19
/03
/15

În ultimele trei săptămâni, în fiecare miercuri seara, grație TVR 2, m-am întâlnit cu un vechi prieten, Jean Paul Belmondo, omul care la vârsta pubertății ne transmitea clar că și noi cei mai puțin înzestrați de natură cu chipuri de cuceritori avem șansa noastră în viață, la iubiri lungi sau scurte, în funcție de posibilități și dorințe.

18
/03
/15

Experimente originale, filme provocatoare ale unor regizori consacraţi, precum David Cronenberg, şi o privire în spatele camerei de filmat sunt cele trei secţiuni cu dedicaţie pentru cinefili care intră în programul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

17
/03
/15

Lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, va fi prezentat în premieră în România, pe 26 martie, de la ora 20.00, la CinemaPRO din Capitală, în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.