UrbanEye Film Festival, prima ediție din Cluj a festivalului despre oraș și locuitorii săi
https://www.ziarulmetropolis.ro/urbaneye-film-festival-prima-editie-din-cluj-a-festivalului-despre-oras-si-locuitorii-sai/

Între 11 – 15 mai 2022, publicul este aşteptat la Cinema ARTA, str. Universităţii 3, la prima ediţie în Cluj-Napoca a UrbanEye Film Festival.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2022

Ediţia 2022 din Cluj aduce pentru cinefili şi pasionaţii de arhitectură, cinci zile de proiecţii de film despre oraşe, construcţii sau comunităţi, memorie și identitate, însoţite de tururi ghidate, dezbateri şi ateliere pentru copii, toate abordând cele mai neaşteptate şi actuale aspecte ale vieţii urbane.

Tema ediției explorează distrugerea orașelor și ce presupune reconstruirea lor. Distrugerea locuințelor, monumentelor și chiar a orașelor în ansamblu fiind în ultima perioadă realități din vecinătatea noastră. Prin filmele selectate, publicul este invitat să reflecte asupra valorii materiale ale acestor locuri pierdute în diverse conflicte armate, dar mai ales asupra valorii simbolice, emoționale și a relațiilor din comunitățile care le locuiau.

În completarea temei principale, sunt proiectate și filme specifice direcțiilor tematice recurente UrbanEye din București precum locuirea, dezvoltarea urbană sau focusul pe lucrări ale anumitor arhitecți și artiști consacrați.

Majoritatea proiecţiilor sunt însoţite de discuţii susţinute de personalităţi relevante pentru tema abordată, de la arhitecţi la psihologi. Proiecția Such Stuff As Dreams Are Made On / Din ce sunt făcute visele? va fi însoțită de discuții cu arhitecții Adriana Măgerușan și Silviu Medeșan despre tema locuirii în comun; în urma proiecției documentarului Push, publicul este invitat la o dezbatere de mare actualitate pe tema unui fenomen îngrijorător la nivel global: creșterea excesivă a prețului locuințelor, cu invitații Bogdana Neamțu, conferențiar universitar doctor și director al Departamentului de Administrație și Management Public al Universității Babeș-Bolyai, arhitectul și urbanistul Eugen Pănescu, și Șerban Țigănaș, unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniul arhitecturii. Proiecția Good Neighbours / Vecini buni va fi, de asemenea, urmată de discuții despre comunitate și singurătate cu psihologul și psihoterapeutul Raluca Mihaela Ionescu.
Evenimentele conexe precum tururile ghidate şi discuțiile doresc să contextualizeze subiectele filmelor și să provoace publicul să descopere un nou mod de a privi lucrurile: privirea urbană.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de pe site-ul https://eventbook.ro/festival/urbaneye-film-festival, sau de la Cinema ARTA, str Universității 3.
Prețul unui abonament este de 75 lei preț întreg, 50 lei redus (elevi, studenți, seniori) și include toate proiecțiile din festival.

Urban Eye Film Festival 2022 Cluj- Programul complet

11 – 15 mai 2022, Cinema ARTA
Mi 11 mai, 19:00 – Where to with History / Urmele trecutului
r: Hans Christian Post | 2019
Mi 11 mai, 20:30 – Get together la ARTA Café cu DJ Gopo

J 12 mai, 18:30 – Such Stuff As Dreams Are Made On / Din ce sunt făcute visele? + discuții cu Adriana Măgerușan și Silviu Medeșan
r: Lotte Schreiber | 2019

V 13 mai, 18:30 – Push + discuții cu Bogdana Neamțu, Eugen Pănescu și Șerban Țigănaș
r: Frederik Gertten | 2019 | documentar
V 13 mai, 21:00 – The French Dispatch
r: Wes Anderson | 2021

S 14 mai, 11:00 – De-a detectivii patrimoniului – atelier pentru copii
S 14 mai, 15:00 – Negru pe alb: cinematografele din Clujul de altădată
Tur ghidat cu Asociația Korzo
S 14 mai, 16:30 – Good Neighbours / Vecini buni + discuții cu Raluca Mihaela Ionescu
r: Stella van Voorst van Beest | 2018
S 14 mai, 19:00 – The Destruction of Memory / Distrugerea memoriei
r: Tim Slade | 2015
S 14 mai, 21:00 – Making a Mountain / Clădind un munte
r: Rikke Selin Fokdal, Kaspar Astrup Schröder | 2020

D 15 mai, 12:00 – Panna Adorjáni & Dániel Láng: Călătorie în timp în ritm de mers
plimbare audio prin Cluj
D 15 mai, 16:30 – The River and the Wall / Râul și zidul
r: Ben Masters | 2019
D 15 mai, 18:30 – Warsaw: A City Divided / Varșovia – Un oraș divizat
r: Eric Bednarski | 2019
D 15 mai, 20:00 – Walking on Water / Pășind pe apă
r: Andrey Paounov | 2018

07
/10
/20

TVR 1 a început luna octombrie în forţă, cu Angelina Jolie şi Antonio Banderas în Păcat originar, şi promite să aducă la fiecare început de săptămână, în fiecare luni de la ora 22.10, filme tari cu distribuţii pe măsură: Secretul de la Cold Creek Manor, cu Sharon Stone şi Christopher Plummer, Revolver, cu Jason Statham şi Ray Liotta, Un oraş violent, cu Charles Bronson, Telly Savalas şi Jill Ireland, G.I.Jane, cu Demi Moore, Viggo Mortensen şi Anne Bancroft, Calea Misterelor, cu Nick Nolte şi Melanie Griffith şi multe alte filme de acelaşi calibru.

06
/10
/20

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, „Malmkrog”, producția de epocă premiată la Berlinală a regizorului român Cristi Puiu va avea marea premieră în cinematografele din țară pe 6 noiembrie. Evenimentul este precedat de o serie de proiecții speciale în avanpremieră, prima din această serie fiind cea din cadrul maratonului cinematografic „Les Films de Cannes à Bucarest” (23 octombrie – 1 noiembrie).

05
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Devenit cunoscut ca afacerist care a construit, simbolic, un metru de autostradă pentru a declanșa o campanie prin care să atragă atenția asupra lipsei de infrastructură rutieră modernă în Moldova, Ștefan Mandachi se lansează și în cinema, cu documentarul independent „30 de ani și 15 minute”. Un film manifest, însă autogratulant și senzaționalist.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

02
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Este suficient un protagonist atipic, un profesor de matematică ușor extravagant, pentru a duce în spate un întreg documentar? Este miza pe care o propune „Profu`” (2019), filmul de debut al regizorului Alex Brendea, acum în cinematografe.

29
/09
/20

Aflate în fiecare an în topul preferințelor orădenilor, filmele românești vor cuceri marele ecran și la cea de-a treia ediție TIFF Oradea. În perioada 2-4 octombrie, cele mai așteptate titluri ale anului vor fi prezentate cinefililor chiar de creatorii lor, care vor oferi publicului detalii din culisele producțiilor autohtone apreciate de juriile marilor festivaluri din întreaga lume. Seară de seară vor rula filme în aer liber în Piața Unirii și în Amfiteatrul Cetate.

25
/09
/20

A XII-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie – 11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii.

25
/09
/20

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de referință, anunță datele de lansare pentru titlurile din portofoliu care vor intra în circuitul cinematografic până la finalul anului 2020.