URSUL DE AUR 2014: Ce filme concurează pentru trofeu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ursul-de-aur-2014-ce-filme-concureaza-pentru-trofeu/

Organizatorii celei de-a 64-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (6 – 16 februarie) au anunţat titlurile din competiţie care vor concura pentru Ursul de Aur 2014 şi Ursul de Argint. În competiţie se află 18 premiere mondiale şi trei debuturi în lungmetraj.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2014

Organizatorii celei de-a 64-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (6 – 16 februarie) au anunţat titlurile din competiţie care vor concura pentru Ursul de Aur 2014 şi Ursul de Argint. În competiţie se află 18 premiere mondiale şi trei debuturi în lungmetraj.

Selecţia include premiera internaţională a peliculei „Boyhood”, regizată de Richard Linklater. Filmul, care va avea premiera la Sundance, a fost turnat în diverse perioade din 2002 până în 2013 şi acoperă 12 ani din viaţa unei familii.

Filmul îi are în distribuţie pe Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater.

Printre peliculele care vor avea premiere mondiale la Berlin se află „In Order of Disappearance”, de Hans Petter Moland, în care Stellan Skarsgård joacă rolul unui bărbat ce conduce un utilaj de deszăpezire, informează Mediafax.

Moartea fiului său îl plasează în mijlocul unui război al drogurilor între mafia norvegiană şi un grup de sârbi.

În afara competiţiei va avea premiera internaţională pelicula fantasy „Beauty and the Beast”, regizată de Christophe Gans, cu Vincent Cassel şi Léa Seydoux în rolurile principale.

Alte premiere mondiale includ filmul „La voie de l’ennemi”, de Rachid Bouchareb – despre un fost condamnat musulman care se împrieteneşte cu poliţistul însărcinat cu supravegherea sa în perioada regimului de libertate condiţionată.

În distribuţie se remarcă Forest Whitaker, Harvey Keitel şi Brenda Blethyn.

URSUL DE AUR 2014

Ursul de Aur 2014: The Grand Budapest Hotel, de Wes Anderson, va deschide Festivalul de Film de la Berlin

Printre titlurile anunţate anterior de organizatorii Berlinalei se remarcă pelicula „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, care va deschide festivalul, dar şi drama „71”, un film despre război regizat de Yann Demange.

Competiţia de la Berlin include următoarele pelicule: „Black Coal, Thin Ice” (Yinan Diao, China), „Boyhood” (Richard Linklater, SUA), „The Little House” (Yojdir i Yamada, Japonia), „Historia del miedo” (Benjamin Naishtat, coproducţie Argentina-Uruguay-Germania-Franţa), „Jack” (Edward Berger, Germania), „Kraftidioten” (Hans Petter Moland, Norvegia-Suedia-Danemarca), „Kreuzweg” (Dietrich Brüggemann, Germania),

„La belle et la bête” (Christophe Gans, Franţa-Germania), „La tercera orilla” (Celina Murga, Argentina-Germania-Olanda), „La voie de l’ennemi” (Rachid Bouchareb, Franţa-Algeria-Belgia-SUA), „Macondo” (Sudabeh Mortezai, Austria), „Praia do Futuro” (Karim Aïnouz, Brazilia-Germania), „Tui Na/ Blind Massage” (Ye Lou, China-Franţa), „Wu Ren Qu/ No Man’s Land” (Hao Ning, China), „Zwischen Welten” (Feo Aladag, Germania),

„71” (Yann Demange, Marea Britanie), „Aimer, boire et chanter” (Alain Resnais, Franţa), „Aloft” (Claudia Llosa, Spania-Canada-Franţa), „Die geliebten Schwestern” (Dominik Graf, Germania), „Stratos” (Yannis Economides, Grecia-Germania-Cipru), „The Grand Budapest Hotel” (Wes Anderson, Germania-Marea Britanie), notează Mediafax.

Alte filme deja anunţate şi care vor fi proiectate în afara competiţiei sunt premiera mondială a versiunii necenzurate a filmului „Nymphomaniac Vol.1”, de Lars von Trier şi „The Monuments Men”, de George Clooney.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Berlinale Palast, pe 15 februarie.

Festivalul se va încheia odată cu proiecţia filmului ce va fi desemnat câştigător al trofeului Ursul de Aur.

Foto cu URSUL DE AUR 2014 : Boyhood şi The Grand Budapest Hotel – Cinemagia

 

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

04
/05
/20

Micro-granturile #ADFRSurvival, destinate independenților din cinematografie rămași fără nicio sursă de venit în criza economică generată în contextul pandemiei de coronavirus, vor ajunge la beneficiarii desemnați de echipa de evaluare formată din Laura Mușat (fondator Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc), Alexandra Safriuc (coordonator masterclass-uri ADFR & co-fondator / director artistic ShortsUP) și Iulia Popovici (critic de film & teatru / fondator Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură).

02
/05
/20

Astra Film Online vă invită duminică, 3 mai, de la ora 18:00, să descoperiți istoria bogată, de nouă secole, a orașului Sibiu, inima Transilvaniei, prin două filme remarcabile: Sibiu-Hermannstadt și Sibiu 825, semnate de Dumitru Budrala.

02
/05
/20

Faptul că amânăm ediția a 13-a a Festivalului One World Romania până spre sfârșitul verii nu înseamnă că ne resemnăm să nu vă mai întâlnim până atunci. Începând din luna mai și până în septembrie vom organiza, constant, o serie de evenimente și de proiecții online, din dorința de a păstra legătura, măcar virtual.

01
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Ce faci când noul film al unui regizor pe care îl admiri te dezamăgește? Ce nu a mers bine? Sunt întrebări pe care mi le-am pus după ce am văzut, în premieră pe platforma MUBI, „Ema” (2019), cel mai recent lungmetraj al chilianului Pablo Larraín, prezentat la Veneția.

29
/04
/20

De Ziua internațională a dansului, miercuri, 29 aprilie, ora 21:00, JTI vă invită la un film cu și despre dans, pe platforma online TIFF Unlimited. Mr. Gaga, un documentar artistic extraordinar despre coregraful israelian Ohad Naharin, în regia lui Tomer Heymann, a fost prezentat prima dată de JTI la ediția TIFF din 2016, la cinematograful Florin Piersic din Cluj.

28
/04
/20

În 2019, a apărut în traducere în limba română, la Editura RAO, o nouă ediție, „revăzută și actualizată”, a celebrei antologii „1001 de filme de văzut într-o viață”. Ce filme au ieșit din canon și ce titluri au devenit obligatorii în ultimii 15 ani?

27
/04
/20

HISTORY readuce în proiecție specială povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria, aflată în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 și pentru crearea României moderne. Telespectatorii români au întâlnire cu istoria duminică, 3 mai, de la ora 21:00.