„Vă mulţumesc că nu m-aţi uitat!”. Tamara Buciuceanu Botez, premiată pentru întreaga carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/va-multumesc-ca-nu-m-ati-uitat-tamara-buciuceanu-botez-premiata-pentru-intreaga-cariera/

Tamara Buciuceanu-Botez – una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate actriţe din România a primit, sâmbătă seara, 25 iunie 2016, un Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate artistică în filmul şi teatrul românesc în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Sibiu din Piaţa Mare din localitate.

Un articol de Petre Ivan|27 iunie 2016

Premiul i-a fost înmânat de către regizorul Tudor Giurgiu, directorul TIFF. Cu acest prilej ”Doamna comediei românești” a mărturisit că se simte „extraordinar, foarte tânără, bucuroasă și fericită” că publicul nu a uitat-o.

Am trăit două vieți: a mea, care peste o lună face 87 de ani și tot a mea — 64 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă, fericită că văd atâta lume. Înseamnă că nu m-a uitat nimeni. (…) Și pentru că mie nu îmi place să vorbesc mult decât când joc sau filmez pe scenă, vreau să închei așa, ca să nu vă plictisesc: De mic copil, m-am gândit ce o să mă fac dacă mă întreabă cineva. Am să iau de la capăt ceea ce am făcut. Și când nu veți mirosi flori de câmp pe scenă seara, poate vă veți întreba atunci unde o fi plecat Tamara. Vă mulțumesc că nu m-ați uitat. – Tamara Buciuceanu-Botez.

Dsepre Tamara Buciuceanu-BotezTamara Buciuceanu

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A frecventat cursurile Institutului de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași (1948-1951), transferându-se în anul IV la București, unde a absolvit Institutul de Teatru, la clasa profesorului Ion Bălțățeanu (1952).

Actriță cu o bogată activitate în teatrul dramatic și în cel de operetă, dar și cu o impresionantă carieră în televiziune, Tamara Buciuceanu-Botez, supranumită „Doamna comediei românești”, este una dintre reprezentantele Generației de Aur a teatrului românesc.

A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giulești (actualul Odeon), cu rolul Marfa din „Makkar Dubrava”. A interpretat-o pe Chirița în 80 de spectacole, pe scena Teatrului Național din Iași, sub îndrumarea regizorului Alexandru Dabija.

În anul 2011, Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Aleea Celebrităților (Walk of Fame), eveniment organizat de Teatrul Metropolis, în Piața Timpului.

Foto: Tamara Buciuceanu Botez – facebook, cinemagia

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.