Valentin Barteș montează la Sibiu baletul clasic „Noaptea Valpurgiei”
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentin-bartes-monteaza-la-sibiu-baletul-clasic-noaptea-valpurgiei/

Teatrul de Balet Sibiu prezintă pe 24 februarie 2023 şi 10 martie 2023, un spectacol coupé cu „În numele bucuriei” (dans spaniol), coregrafia Angel Martinez Sanchez şi „Noaptea Valpurgiei”, premieră de balet clasic, în coregrafia lui Valentin Barteş.

Un articol de Ziarul Metropolis|31 ianuarie 2023

„Noaptea Valpurgiei” este un spectacol de divertisment coregrafic din Opera Faust de Charles Gounod, care la Sibiu îi va avea în rolurile principale pe Ayaka Nagai (Japonia), Miguel Teixeira (Portugalia) şi Johan Mancebo (Republica Dominicană).Citiți în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/valentin-bartes-monteaza-la-sibiu-baletul-clasic-noaptea-valpurgiei/

Valentin Barteș este absolvent al Școlii Naționale de Balet din Cluj-Napoca (1993). Tatăl său, Emilian Barteș, prim-solist al Operei Române din Cluj-Napoca, i-a fost și principalul profesor. Pe când era încă elev, Valentin Barteș a obținut patru medalii de aur la Concursul Național de Balet al României. După absolvire, în 1993, s-a alăturat Operei Naționale Române din Cluj-Napoca ca solist. Din 1994 până în 1996, a dansat ca solist la Teatrul Național de Balet din Zagreb și la Teatrul Național de Balet din Split. În 1995 a primit Premiul Anului pentru rolul Nurali în producția „Fântâna din Bakhchisaray” la Teatrul Național de Balet din Split. În perioada 1992-1998 a dansat ca artist invitat la Westchester Ballet Company din New York, SUA, în producțiile anuale ale acesteia cu „Spărgătorul de nuci”. În 1996 Valentin Barteș s-a mutat în Japonia și a început o carieră de artist și coregraf independent.

Repertoriul său include roluri principale în balete precum „Lacul Lebedelor”, „Giselle”, „Don Quijote”, „Corsarul”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Baiadera”, „La Fille mal gardée”, „Coppelia”, „Raimonda”, „Cenușăreasa”, „Paquita”, „Noaptea Valpurgiei”, „Carmen”, „Spărgătorul de nuci”, „Fântâna din Bakhchisaray”, „Requiem”, „Sylvia”, „La Sylphide”, „Esmeralda”, „Les Patineurs” și multe altele. În 1999, a primit medalia de argint la categoria Pas de deux la concursul Tokyo Shimbun Ballet Competition. În 2005 a fondat Valentino Dance Center în Tokyo, Japonia, o asociație de dansatori profesioniști care oferă cursuri, ateliere și spectacole de dans de calitate atât în Japonia, cât și în străinătate. Printre producțiile, pe care le-a coregrafiat și produs se numără „Fântâna din Bakhchisaray”, „Spărgătorul de nuci”, „Lacul lebedelor”, „La Fille mal gardée”, „Noaptea Valpurgiei”, „Suita țigănească”, „Carmen”, „Baiadera”, „Don Quijote”, „Requiem”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Raimonda”, „Coppelia”, „Rapsodia română”, „Giselle”, „Dansul Polovetsian”. În 2009 a activat ca maestru de balet și coregraf rezident al Teatrului de Balet Sibiu din Sibiu, România, unde a coregrafiat, și a produs numeroase producții.

Printre proiectele inițiate și în care a fost implicat în ultimul deceniu se numără: co-fondator și coregraf la Interdanza-Giappone Ballet Project din Livorno, Italia, Festivalul Internațional de Balet pentru Tineret din Sicilia, Grand Caribbean Ballet Festival, Mexic, International Ballet & Contemporary Dance Festival, New-Delhi, India, membru permanent al juriului și maestru profesor la Concursul Passion du Ballet a Kyoto din Kyoto, Japonia, fondator și director artistic al Concursului Internațional de Balet și Dans Contemporan Domenico Modugno și al Seminarului Internațional de Balet din Bari, Italia. Printre cele mai recente coregrafii realizate de Valentin Barteș se numără producția „Frumoasa din pădurea adormită” (Vakhtang Chabukiani Tbilisi Ballet Art State School), „Coppelia” și spectacolul de gală care include punerea în scenă a „Dansurilor Polovetsiane” și „Samson și Dalila” pentru stagiunea 2015-2016 (Cairo Opera House, Egipt), spectacolul „Coppelia” în anul 2017 (Teatrul Academic de Stat de Operă și Balet din Buryat, Rusia), „Baiadera” în anul 2018 (Cairo Opera House, Egipt). În calitate de maestru de balet și coregraf invitat, Valentin Barteș a colaborat de asemenea cu: State Ballet of Georgia din Tbilisi în 2016, Ballet de Jalisco, Guadalajara, Mexic, în sezonul 2016-2017 și Opera Națională și Baletul din Vietnam, Hanoi.

Pe lângă faptul că este coregraf și predă în întreaga lume, Valentin Barteș este în prezent președintele Asociației Culturale Bell Art.

Biletele pentru spectacolul coupé „Noaptea Valpurgiei și În numele bucuriei” au fost puse în vânzare și pot fi cumpărate online sau de la sediul administrativ al Teatrului de Balet Sibiu.

„Noaptea Valpurgiei”
Premieră de balet clasic – divertisment coregrafic din Opera „Faust”

COREGRAFIA: Valentin Barteș
ASISTENT COREGRAFIE: Sabrina Rinaldi
MUZICA: Charles Gounod
DISTRIBUȚIE:
Bacchante: Ayaka Nagai
Bacchus: Miguel Teixeira
Oineo: Johan Mancebo
Fauni: Henrique Fereira, Manuel Sanchez, Guido Sarnataro, Kenichi Murata
Nimfe: Camille Texier, Machi Goto, Hana Saito
Grecii: Mattia Longhitano, Fulvio Zamagna, Răzvan Iacob
Ansamblu Bacchantes: – Sara Zanzon, Candela Nieto Cortes, Gabriela Checo,
Michaela Gobas, Marta Parise

Data premierei: 24 februarie 2023
Durata aproximativă: 25 min

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?