Valentina Lisitsa, „pianista YouTube”, vine în premieră în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentina-lisitsa-pianista-youtube-vine-in-premiera-in-romania/

Cunoscuta pianistă Valentina Lisitsa va urca pe scena Ateneului Român pe 5 noiembrie, de la ora 19.00, pentru un recital extraordinar, un tur de forţă în termeni de virtuozitate pianistică.

Un articol de Corina Vladov|17 octombrie 2013

Cunoscuta pianistă Valentina Lisitsa va urca pe scena Ateneului Român pe 5 noiembrie,  de la ora 19.00, pentru un recital extraordinar, un tur de forță în termeni de virtuozitate pianistică.

Valentina Lisitsa va interpreta 6 dintre „Preludiile” de Rahmaninov, 8 dintre „Nocturnele” de Chopin, una dintre cele mai grele și mai frumoase sonate de Beethoven, celebra „Apassionata” și tulburătoarea „Totentanz”, de Liszt.

Acesta este primul recital susținut de Valentina Lisitsa în România și face parte dintr-un amplu turneu internațional: înainte de venirea la București, pianista a urcat concertat la  Berlin, Köln, Taipei, Washington, New York, și urmează să ajungă în America de Sud și în  Statele Unite.

În luna martie, Valentina Lisitsa a lansat alături de cunoscuta London Symphony Orchestra primul CD cu integrala concertelor pentru pian de Rahmaninov într-o interpretare atât de apropiată de înseși interpretările compozitorului încât presa internațională a numit-o „urmașa lui Rahmaninov”.

Chiar la începutul acestei luni, a scos pe piață un LP special, cu lucrări de Liszt, pentru care a înregistrat șnur, fără editări, astfel încât sunetul imprimat să fie asemenea unei interpretări live.

„Valentina Lisitsa este un artist serios. Ce o definește e fervoarea și dorința cu care se apleacă asupra partiturii pentru a ajunge la esența unei piese muzicale”, scria The Daily Telegraph.

50.000 de vizualizări pe zi pentru Valentina Lisitsa

Cu părul său blond-platinat, plină de forță și având tehnica unei legende precum Martha Argerich, Valentina Lisitsa a revoluționat muzica clasică: a păstrat calitatea celor mai rafinate interpretări și, în același timp, a venit în întâmpinarea publicului, cu ajutorul tehnologiei.

Citiți și: VIDEO Pianista Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Capitală, în noiembrie

A cunoscut succesul mai întâi  folosindu-se de mediul online și apoi l-a transformat în succes în sălile de concerte, alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii, pe unele dintre cele mai importante scene internaționale: Carnegie Hall (New York), Royal Albert Hall (Londra), Avery Fisher Hall (New York), Musikverein (Viena).

Anul trecut semna cu casa de discuri Decca, una dintre cele mai bine cotate case de discuri de pe piața internațională a muzicii clasice.

Valentina Lisitsa

Valentina Lisitsa, într-un recital pe care l-a susţinut în Marea Britanie

În vremuri în care în muzica clasică, percepută ca sobră și elititstă, se simte din ce în ce mai mult nevoia la nivel mondial de mijloace de promovare alternative, Valentina Lisitsa este deja cu un pas înainte: e artistul cu cel mai mare impact în mediul online.

Doar pe canalul YouTube pe care și l-a creat singură, încă din anul 2007, interpretările ei au o medie de 50.000 de vizualizări pe zi, echivalentul unui recital live în fața unui stadion plin de oameni. Este un artist cu viziune: îmbină neconvenționalul și puterea proiectelor inedite pentru a face cunoscută muzica marilor compozitori, așa cum mărturisea într-un interviu.

În anul 2006 a inițiat, cu susținerea Decca, o serie de concerte de muzică clasică în cluburile de noapte din Berlin: proiectul s-a numit The Yellow Lounge și a avut ca scop atragerea publicului tânăr spre muzica clasică. A cântat la Paris și la Londra pentru trecători, la pianele instalate pe stradă – „Street Pianos”.

Info:

Biletele pentru evenimentul de la București se pot achiziționa online, prin rețeaua Eventim, precum și în format fizic de la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas și Cărturești.

Foto credit: Gilbert Francois, Valentina Lisitsa

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

13
/09
/18

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, melomanii sunt invitați la deschiderea oficială a stagiunii 2018 – 2019 a Operei Brașov, care se va desfășura, în mod tradițional, cu capodopera verdiană „Traviata”. Această stagiune stă sub semnul festiv al Centenarului Marii Uniri, dar și al aniversării a 65 de ani de la înființarea instituției care și-a adus o contribuție importantă în dezvoltarea vieții cultural-artistice românești.

12
/09
/18

Estonianul Marcel Johannes Kits a câștigat Concursul Enescu 2018, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Șostakovici. Finala de Violoncel a Concursul Enescu a avut loc marți, 11 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea și al patrulea s-au situate Stanislas Kim (Franța), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).  

11
/09
/18

 A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din București. Filme cu și despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead și mulți alți artiși de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spațiul M60, Apollo 111, precum și în aer liber, în parcarea Plaza România.

11
/09
/18

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia și China și câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croația, Turcia și Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunțate luni seară.

07
/09
/18

Turneul Vioara lui George Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 12 septembrie – 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și în mai multe recitaluri la București.

05
/09
/18

Începând de astăzi, aplicația pentru mobil JuratEnescu este la îndemâna celor care doresc să își testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicației fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanții la Concursul Internațional George Enescu și pot vedea în ce măsură opțiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

03
/09
/18

U2 a fost nevoită să îşi întrerupă, şi apoi să anuleze, concertul susţinut sâmbătă, la Berlin, în faţa a zeci de mii de spectatori, după ce solistul trupei irlandeze, Bono, şi-a pierdut vocea în timpul show-ului.

01
/09
/18

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.

22
/08
/18

Joi, 23 august, și vineri, 24 august, tinerii muzicieni, beneficiari ai bursei SoNoRo-Intereferențe, vor susține două concerte în Germania, la Grassau și la Traunstein, la finalul unei săptămânii de pregătire, în care vor lucra alături de muzicieni și profesori de la renumite școli de muzică din Europa.

21
/08
/18

Dirijorul Cristian Lupeș reface celebrul turneu enescian, într-un remarcabil concept de promovare a muzicii contemporane românești.

20
/08
/18

În acest weekend, la Făget, în Timiș, a avut loc prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.