Varșovia: Ghid turistic, cu Maia Morgenstern – premieră la Teatrul Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/varsovia-ghid-turistic-cu-maia-morgenstern-premiera-la-teatrul-evreiesc-de-stat/

Teatrul Evreiesc de Stat deschide stagiunea miercuri, la sediul central din strada Iuliu Barasch, nr 15, sector 3, Bucureşti (zona Sf. Vineri – Udrişte), cu spectacolul ”Varşovia – Ghid Turistic” de Hillel Mitelpunkt. Premiera spectacolului va avea loc miercuri, 2 noiembrie, de la ora 19.00 şi joi, 3 noiembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

Un articol de Petre Ivan|1 noiembrie 2016

Născut în 1949 la Tel Aviv, Hillel Mitelpunkt este cel mai proeminent dramaturg israelian al anilor 1980.

Profesor de teatru al Universității din Tel Aviv, scriitor în rezidență la Teatrul Beersheba, membru al Teatrului Municipal Haifa, scenarist, actor și regizor, celebru pentru montările propriilor sale piese la teatrele din Haifa, Be’er Sheva, Beit Lessin, Cameri și Habima (Tel Aviv).

Dintre cele mai cunoscute piese ale sale amintim Driver, painter (șoferul, pictorița), Varșovia: Ghid Turistic, The House Mother (Casa mamă), Gorodish, The Actor (Actorul), Friends of Friends (Prietenii prietenilor) și Grocery (Băcănia).

Hillel Mitelpunkt este și triplu laureat al Premiului pentru ‘Cea Mai Bună Piesă Israeliană’, pentru Driver, Painter, The House Mother și Gorodish. Dramaturgia lui Mitelpunkt se concentrează asupra vieții israeliane, pline de tensiune, conflict și patos.Varșovia: Ghid turistic

Varșovia: ghid turistic este o comedie dulce-amară ce amintește de filmele pasionale ale lui Almodovar, despre relația de ură și iubire dintre noi și trecutul nostru, dintre noi și părinții noștri. O călătorie de afaceri într-un oraș rămas parcă în alte vremuri se transformă într-un uragan emoțional, care scoate la suprafață toate reproșurile și adevărurile pe care o mamă și un fiu au să și le spună și pe care le-au adunat în cincizeci de ani — un cocktail de nostalgie și pasiune dezlănțuită, din care nu putem ieși decât transformați și poate puțin purificați. (Eugen Gyemant, regizor)

Povestea Margăi Weisberg, supraviețuitoare a Holocaustului și refugiată din Polonia natală în Israel, oferă o perspectivă asupra sentimentelor multor evrei din anii de după război. Și totuși conflictul armat de la mijlocul secolului XX, care a provocat moartea a șaptezeci de milioane de oameni, nu este singurul război în cauză, conflictul dintre mamă și fiu reprezentând adevăratul teritoriu minat al piesei.

O mamă și fiul ei călătoresc spre Varșovia, pentru a încerca să obțină o clădire ce a aparținut familiei lor înainte de cel de-al doilea război mondial. Călătoria lor dezvăluie conflictul între generații, relațiile lor cu tatăl care a murit cu ani în urmă și ‘lecția’ Holocaustului, atât pentru generația care l-a trăit, dar și pentru generația mai tânără, care a simțit această experiență îngrozitoare în copilărie. Varșovia din piesă este doar o fabulă. Ar fi putut fi, la fel de bine, București sau Budapesta. Varșovia este trecutul pe care părinții noștri îl poartă cu ei. Un trecut dificil pe care ei nu vor fi în stare să îl uite și un loc de care, surprinzător, le este totuși dor. (Hillel Mitelpunkt, dramaturg)

Foto: Varșovia: Ghid turistic – facebook

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.