Varujan Vosganian, primul scriitor român care primește Premiul Europei Centrale Angelus
https://www.ziarulmetropolis.ro/varujan-vosganian-primul-scriitor-roman-care-primeste-premiul-europei-centrale-angelus/

România, prin Varujan Vosganian şi ”Cartea şoaptelor”, şi-a adjudecat toate trofeele acordate în cadrul celei de-a 11-a gale a Premiului Literar al Europei Centrale ”Angelus” din Polonia. În finala din 2016 a prestigiosului premiu au intrat şapte scriitori, printre care, în premieră absolută, doi autori români.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2016

Gala a avut loc, sâmbătă seara, la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław, unde Varujan Vosganian a primit marele premiu Angelus, premiul cititorilor ”Natalia Gorbanevskaia” şi premiul pentru cea mai bună traducere.

Traducătoarea versiunii în limba polonă a volumului ”Cărţii şoaptelor” este Joanna Kornaś-Warwas, iar editura poloneză care a publicat volumul este Książkowe Klimaty. Varujan Vosganian

În finala din 2016 a prestigiosului premiu au intrat şapte scriitori, printre care, în premieră absolută, doi autori din România: Varujan Vosganian, cu ”Cartea şoaptelor” (traducerea Joanna Kornaś-Warwas), şi Cristian Teodorescu, cu ”Medgidia, oraşul de apoi” (traducerea Radosława Janowska-Lascar).

Un premiu de 35.000 de euro

Angelus este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă. Câştigătorul este recompensat cu un premiu în valoare de 150 000 zloţi (35.000 de euro) şi o statuetă realizată de artista Ewa Rossano.

Premiul ”Natalia Gorbanevskaia” a fost creat în 2013, ca omagiu adus poetei şi disidentei ruse Natalia Gorbanevskaia, preşedintă a juriul premiului Angelus încă de la prima ediţie până în 2013, anul decesului său.

Premiul se acordă în urma voturilor online ale cititorilor, iar în acest an ”Cartea şoaptelor” a primit cel mai mare număr de voturi.

Foto: Varujan Vosganian – facebook

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.