„Vecini buni”, un nou thriller despre limita fragilă dintre bine și rău
https://www.ziarulmetropolis.ro/vecini-buni-un-nou-thriller-despre-limita-fragila-dintre-bine-si-rau/

Mattias Edvardsson, autorul bestsellerului „O familie aproape normală”, ne oferă un nou roman poliţist nordic, intitulat „Vecini buni”.

Un articol de Liliana Matei|28 martie 2022

În acest volum, apărut recent în colecția Fiction Connection a Editurii Trei, Edvardsson este un cronicar discret și talentat al societății contemporane, descriind extraordinar mentalitatea de grup. Rezultatul este un thriller psihologic despre limita fragilă dintre bine și rău și despre riscul de a ajunge prea apropiat de vecinii tăi.

Cât de bine îți cunoști vecinii? Micke și Bianca se mută într-un cartier idilic, perfect pentru familia lor. Însă, pe măsură ce ajung să-și cunoască vecinii, în suflet li se strecoară îngrijorarea. Când Bianca e lovită în fața casei, pare să fie vorba despre un accident tragic. Dar în timp ce ea se luptă pentru viață în spital, poliția și vecinii încep să aibă îndoieli. Micke a crezut dintotdeauna în justiție. Dar ce se întâmplă când pare că singura cale e să-ți faci singur dreptate?

În acest roman polițist psihologic, îndoiala și nesiguranța creează neliniște. În centrul dramei se află comportamentul uman șovăitor. Cartea descrie ce se întâmplă atunci când amenințarea se apropie prea mult de tine și de cei dragi – fără ca tu să înțelegi cu adevărat ce se întâmplă. Mattias Edvardsson chiar te face să te gândești la vecinii tăi și la faptul că nu poți să alegi lângă cine locuiești alături. Autorul găsește vocea perfectă pentru fiecare dintre personajele sale și înfățișează splendid, cu nuanțe claustrofobe, diferitele relații care treptat devin din ce în ce mai încurcate și infectate.

„Mattias Edvardsson descrie cu măiestrie cum se strecoară tulburarea și tensiunea în familie și în relațiile apropiate, în contextul social contemporan”, scrie Kapprakt.

Mattias Edvardsson este profesor și locuiește în Löddeköpinge, în Suedia, împreună cu familia sa. Este autorul mai multor romane pentru adulți și adolescenți publicate în Scandinavia.

La Editura Trei a mai apărut și O familie aproape normală, bestseller cu peste 150 000 de exemplare vândute și aflat în curs de publicare în 30 de țări.

„Când am un proiect nou, de multe ori încep să scriu aproape imediat. Am o idee vagă despre direcția în care se îndreaptă povestea, dar după aceea las personajele și acțiunile lor să mă ghideze și ajung să le cunosc mai bine scriind despre ele. Și rescriu de multe ori!” – Mattias Edvardsson

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.