Venus si Adonis, la Mignon, la 450 de ani de la naşterea lui Shakespeare
https://www.ziarulmetropolis.ro/venus-si-adonis-la-mignon-la-450-de-ani-de-la-nasterea-lui-shakespeare/

Teatrul Mignon vă propune o întâlnire cu valorile clasicului. Spectacolul recital “VENUS & ADONIS”, dupa William Shakespeare, se joacă în 23 si 27 aprilie, de la orele 18:00.

Un articol de Petre Ivan|23 aprilie 2014

Spectacolul Venus şi Adonis a fost selectat la Festivalul „Shakespeare al tuturor”, Craiova 2014. Cea de a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare se desfăşoară în condiţii speciale, fiind dedicată împlinirii a 450 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg al lumii din toate timpurile, William Shakespeare.

Cu acest prilej aniversar, se sărbătoresc şi 20 de ani de la fondarea acestei manifestări teatrale româneşti care şi-a câştigat de-a lungul celor două decenii de existenţă notorietate naţională şi internaţională.

* * * * *

Venus, zeiţa iubirii carnale se indrăgosteşte pentru prima dată de un muritor: Adonis, intruchipare a idealului de frumuseţe masculin. Povestea lor de iubire este un mit celebru. Shakespeare intervine in mit şi impune acţiunii canoane Aristotelice de timp şi spaţiu, specifice teatrului antic.

De asemenea, il face pe Adonis prea tanăr şi dornic mai degrabă de vanatoare, să refuze avansurile zeiţei. Venus insistă iar descrierea dorinţei şi poftelor sale este poate cea mai explicită din opera Shakespeariana.

Conflictul puternic astfel creat, personajele profund dramatice şi structura poemului il fac potrivit pentru o inscenare. Iar opţiunea de a avea un singur actor ca Povestitor, Adonis şi Venus pare cea mai potrivită pentru a servi şi poeziei, componenţei lirice, nu doar celei dramatice ale poemului.

Acelaşi rol il are şi muzica live care nu doar acompaniază, ci este un partener de dialog.

“VENUS & ADONIS”, dupa William Shakespeare

Cu: Valentina Zaharia şi George Popescu (Chitara Clasica)

Regie: Ioana Petre / Concept Scenografic: Andrada Chiriac / Costume: Wilhelmina Arz / O productie a Teatrului Mignon, Bucuresti, 2013

Foto cu Venus si Adonis – Teatrul Mignon

13
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul românesc a cunoscut o paletă extrem de variată de persoane. La 1848, revoluționarii s-au refugiat în Franța sau în alte țări europene, preocupați de soarta Principatelor și ducând cu tenacitate o campanie de informare despre români și aspirațiile lor.

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.

13
/06
/17

Luni, 19 iunie, de la ora 19.00, Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – continuă cu scriitorul Lev Grossman, invitat prin skype la o discuție cu Ana Nicolau, coordonatorul colecției. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

13
/06
/17

Asasinarea lui Donald Trump sugerată într-o nouă versiune newyorkeză a spectacolului de teatru "Julius Caesar", inspirat din celebra tragedie omonimă scrisă de William Shakespeare, a generat un val de polemici în Statele Unite. Scena asasinării tiranului face trimitere la o dezbatere politică americană: Cezar (interpretat de un om de afaceri cu părul blond, care seamănă într-un mod bizar cu președintele american) este înjunghiat de o mulțime de femei și de reprezentanți ai grupurilor minorităților.

12
/06
/17

Avea 15 cărţi publicate când a fost dat afară de la catedra de logică și metafizică, din Universitatea București, pe motiv de pornografie în literatură. Mircea Eliade a plecat în străinătate ca diplomat, iar în 1945, când a fost exclus din diplomația română, numărul cărților publicate ajunsese la 25.

12
/06
/17

În deschiderea FITS, prima conferință de presă a adus la întâlnirea cu publicul pe directorul FITS, Constantin Chiriac (director al Teatrului ”Radu Stanca” din Sibiu și omul datorită căruia există și a tot crescut acest festival), criticul de teatru Octavian Saiu (moderatorul conferințelor FITS), precum și coregrafa Brenda Angiel, creatoarea spectacolului ”Tango la altitudine II”, prezentat în festival, și regizorul Alexandru Grecu (președintele UNITER din Republica Moldova).