„Viața de la capăt”, la ICR New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/viata-de-la-capat-la-icr-new-york/

ICR New York şi Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) au lansat cel de-a doilea sezon al programului online „LIFE ANEW. Writers Imagine the World after the Pandemic” / „Viaţa de la capăt. Scriitorii imaginează lumea după pandemie”, iniţiat la începutul crizei medicale şi derulat cu un important succes de public.

Un articol de Liliana Matei|26 mai 2021

Noua serie de recitaluri literare bilingve (română și engleză) s-a deschis în 11 mai cu o lectură plină de culoare a scriitorului Cosmin Perța și va continua în 25 mai cu Florina Ilis, care va citi o proză scurtă intitulată „Locul de joacă”. În cadrul acestui proiect, care se va desfășura până în data de 2 noiembrie 2021, mai sunt invitați scriitorii: Diana Bădica, Merlich Saia, Bogdan-Alexandru Stănescu, Mihok Tamas, Chris Tănăsescu, Lucian-Dan Teodorovici, Tatiana Țîbuleac și Răzvan Țupa. Textele inedite, scrise special pentru această serie, sunt traduse de Andrew K. Davidson, Carrie Hooper, Diana Manole și Andreea Scridon.

„LIFE ANEW. Writers Imagine the World after the Pandemic” / „Viața de la capăt. Scriitorii imaginează lumea după pandemie” a fost lansat în iunie 2020 cu participarea unora dintre cei mai importanți autori români contemporani, care au fost invitați să ofere, în texte de proză, eseu sau poezie, posibile imagini ale unei existențe care își regăsește firescul. Și cum, în ciuda marilor progrese înregistrate în ultima perioadă, pandemia mai e încă o realitate bulversantă, programul  continuă cu un nou contingent de scriitori valoroși, provocați să exprime cum cred ei că va arăta viața noastră, a tuturor, după ce acest virus va fi, în sfârșit, anihilat.

Recitalurile vor fi vor fi difuzate pe paginile de Facebook, YouTube și Instagram ale celor doi parteneri, precum și pe website-ul ICR New York, marțea, începând cu ora 21.00, ora României, ora 14.00, ora New York-ului.

„LIFE ANEW. Writers Imagine the World after the Pandemic” / „Viața de la capăt. Scriitorii imaginează lumea după pandemie” vine în completarea celorlalte serii de conținuturi online originale și exclusive oferite de echipa ICR New York împreună cu diferiți parteneri, care pun în evidență, într-un mod susținut și atractiv, diversitatea expresiilor creativității și istoriei românești, precum și unele dintre cele mai semnificative contribuții intelectual-academice la înțelegerea și dezvoltarea relațiilor româno-americane.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.