Victor Rebengiuc se retrage din activitate: „Gata! E ultimul rol pe care-l joc!“
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-se-retrage-din-activitate-gata-e-ultimul-rol-pe-care-l-joc/

Victor Rebengiuc: „Am 89 de ani, o să am peste vreo câteva luni 90… nu mai merge! Trupul meu nu-mi mai permite. Sănătatea mea e în mare suferinţă şi e greu! M-am luptat foarte tare în repetiţiile astea ca să pot juca rolul ăsta. Sper să-l pot juca şi în faţa publicului de câte ori voi putea, dar nu mai vreau să mai antamez un alt rol. Gata! E ultimul rol pe care-l joc!“, a declarat marele actor pentru Digi24.

Un articol de Dan Boicea|8 iunie 2022

După 67 de ani de activitate în teatru și film, Victor Rebengiuc a anunțat, în exclusivitate pentru Digi24, că se retrage din viața publică, după rolul din spectacolul „Tatăl“, regizat de Cristi Juncu la Teatrul Bulandra din București. Spectacolul cu o durată de o oră și 20 de minute are avanpremiera pe 11 și pe 12 iunie, de la ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei.

Actorul Victor Rebengiuc a revenit cu precizări, pe pagina sa de Facebook: „Vreau să fiu înțeles bine. Am spus ultimul rol. Asta nu înseamnă că gata, nu mă voi mai urca pe scenă de acum încolo. Nu. Eu am spus că nu voi mai accepta un rol nou. Voi juca în continuare în spectacolele ”REGELE MOARE” și „TATĂL” cât voi mai fi în stare să joc sau până când direcțiunile teatrelor Național și Bulandra vor crede de cuviință“.

Tatăl
de FLORIAN ZELLER
traducere CARMEN IERNILĂ
adaptare scenică RALUCA APRODU

VICTOR REBENGIUC (André)
ANA IOANA MACARIA (Anne)
CĂTĂLIN BABLIUC (Bărbatul)
OANA TUDOR (Femeia)
MARIA VERONICA VÂRLAN (Laura)
CONSTANTIN DOGIOIU (Pierre)

Regie CRISTI JUNCU
Scenografie CARMENCITA BROJBOIU

foto COSMIN ARDELEANU

Anne încearcă cât poate să aibă grijă de André, tatăl ei, a cărui memorie nesigură îl face din ce în ce mai vulnerabil. Descurajați de caracterul lui irascibil, îngrijitorii nu-i sunt de nici un ajutor și îl părăsesc unul după altul. Amintirile tatălui se dezintegrează treptat. Totul este încețoșat în jurul lui, un melanj confuz în care se amestecă locurile între ele și cei dragi cu cei străini. În amurgul existenței sale, nedumerirea lui îl strânge din ce în ce mai mult într-o singurătate ireversibilă. Profund emoționant, Tatăl este o poveste de familie serioasă și realistă și o privire nesentimentală, intens emoțională asupra lumii prin ochii unui bărbat care se confruntă cu demență, o ilustrare dramatică a pierderilor fizice care apar împreună cu cele mentale – se menționează pe site-ul Teatrului Bulandra.

Imagini de la repetiții

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.