Victoria, surpriza germană a Berlinalei 2015, deschide Zilele Filmului German
https://www.ziarulmetropolis.ro/victoria-surpriza-germana-a-berlinalei-2015-deschide-zilele-filmului-german/

Vineri, 16 octombrie, la Cinema Studio are loc deschiderea celei de a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, cu o proiecţie specială: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, surpiza germană a Berlinalei de anul acesta, un film recompensat cu şase premii Deutscher Filmpreis în 2015.

Un articol de Petre Ivan|14 octombrie 2015

Filmul lui Sebastian Schipper a fost premiat cu: premiul pentru cel mai bun lungmetraj, premiul cea mai bună regie, premiile pentru rolurile principale, feminin și masculin, precum și Ursul de argint, pentru imagine.

Timp de o săptămână, cinefilii din capitală au ocazia să vadă, la Cinema Studio, 11 lungmetraje, cele mai recente producţii germane de astăzi.

Cea din urmă proiecție – „B-Movie” – un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor ’80 – va avea loc în Club Control, pe 22 octombrie, în prezența lui Mark Reeder, scenaristul și totodată protagonistul filmului; proiecția va fi urmată de un concert al trupelor Future Nuggets, cu cel mai noi proiect al lor, Australopitecus Oltensis, şi Loved by Ghosts.

La ediţia din acest an, vin în România şi 5 oaspeți germani, printre ei, René Frölke, regizorul filmului „Le beau danger”, proiectat în 2014 la Berlinală şi dedicat lui Norman Manea, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani.

Vor veni, de asemenea, Mark Reeder, scenaristul şi actorul principal din „B-Movie”, un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor ’80 / Tatiana Brandrup, regizoarea filmului „Cinema: A Public Affair”, ce spune povestea  lui Naum Kleinman, istoricul rus de film şi curatorul legendarei Arhive Eisenstein / Jürgen Lemke şi Andreas Marquardt, scenaristul şi, respectiv, personajul real care stă la baza filmului „Dragoste periculoasă”, povestea plină de dramatism a lui Andreas Marquardt, fost campion de arte marţiale, dar şi unul dintre cei mai temuţi proxeneţi din Berlinul anilor ’80.

Programul complet al celei de a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, pe site-ul Institutului Goethe.

Foto: Victoria,  Zilele Filmului German – goethe.de

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.