VIDEO Patru spectacole de excepţie, în direct din Festivalul BBC Proms, la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-4-spectacole-de-exceptie-in-direct-din-festivalul-bbc-proms-numai-la-radio-romania-muzical/

În anul în care se împlinesc 200 ani de la naşterea unuia dintre marii compozitori de operă ai tuturor timpurilor – Richard Wagner, Radio România Muzical, continuă seria evenimentelor dedicate acestei mari personalităţi a istoriei muzicii.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

În anul în care se împlinesc 200 ani de la naşterea unuia dintre marii compozitori de operă ai tuturor timpurilor – Richard Wagner, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, Radio România Muzical, continuă seria evenimentelor dedicate acestei mari personalităţi a istoriei muzicii.

În 22, 23, 26 şi 28 iulie, Radio România Muzical transmite în direct din cadrul Festivalului BBC Proms (probabil cel mai important festival de muzică clasică la nivel mondial) seria celor 4 spectacole care alcătuiesc tetralogia wagneriană „Inelul nibelungului”, prezentată în versiune de concert.

Un dirijor celebru

Pe scena de la Royal Albert Hall din Londra vor urca celebrul dirijor Daniel Barenboim şi Capela de stat din Berlin, alături de o galerie de solişti în care se regăsesc cele mai importante nume de cântăreţi contemporani.

Daniel Barenboim (foto sus) este dirijorul care va deschide şi ediţia 2013 a Festivalului Internaţional „George Enescu”. În 1 şi 2 septembrie, el se va afla pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, în compania aceleiaşi Capele de stat din Berlin, ansamblu orchestral înfiinţat în 1570 – unul dintre cele mai vechi din lume.

Daniel Barenboim este director general muzical al Capelei de stat din Berlin din 1992, iar în 2000 a fost votat de orchestră ca dirijor pe viaţă al acestui ansamblu pe care l-a transformat într-una dintre cele mai bune orchestre ale lumii, atât în repertoriul de operă, cât şi în cel simfonic.

Nume românesc în spectacol

Printre cântăreţii care vor evolua pe scena de la Royal Albert Hall se numără şi un nume românesc: tenorul Marius Vlad Budoiu care va interpreta rolul Froh din opera „Aurul Rinului” (22 iulie). Format la Cluj, Marius Vlad Budoiu este unul dintre cele mai importante nume ale teatrului liric românesc actual, cu apariţii pe marile scene de operă ale lumii şi poate fi ascultat regulat la Opera Română din Cluj, el fiind în acelaşi timp şi profesor la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din oraşul său natal.

Programul complet al transmisiunilor directe

Luni, 22 iulie, ora 21.00. Richard Wagner – „Aurul Rinului”. Comentează Luminiţa Arvunescu şi invitatul său, dr. Stephan Poen.

Marţi, 23 iulie, ora 19. Richard Wagner – „Walkiria”. Comentează Luminiţa Arvunescu şi invitatul său dr. Stephan Poen.

Vineri, 26 iulie, ora 19.00. Richard Wagner – „Siegfried”. Comentează Anca Ioana Andriescu

Duminică, 28 iulie, ora 18.30. Richard Wagner – „Amurgul zeilor“. Comentează Anca Ioana Andriescu

Foto credit: Radio România Muzical

05
/05
/22

Peste 100 de tineri muzicieni din 32 de țări s-au înscris la a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu la cele patru secțiuni dedicate: violoncel, vioară, pian și compoziție. Concurenții declarați eligibili prin respectarea condițiilor impuse de regulament vor participa la etapa online. Pentru prima oară în istoria Concursului, concurenții înscriși la vioară, violoncel și pian care vor trece de etapa online vor ajunge direct în Semifinală.

03
/05
/22

Pe 12 și 13 mai, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului „În lumina evocării-George Enescu” de Ulpiu Vlad, „Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46” de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și „Variaţiunile Enigma, op. 36” de Edward Elgar.

02
/05
/22

Duminică, 8 mai 2022, la ora 19.00, pe scena Ateneului Român, în cadrul CellEAST Festival 2022, va avea loc un recital susținut de profesorii invitați în cadrul festivalului și la cursurile de măiestrie Future CellEAST și MiniCellos, violonceliștii Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Marin Cazacu, Atanas Krastev, Dragan […]

20
/04
/22

EUROPAfest deschide ediția cu nr. 29 în prima zi din iulie cu un eveniment de excepție Opening Gala Concert. Protagoniștii serii vor fi PETER AUTSCHBACH - chitară și SAMIRA SAYGILI – voce, câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Alături de artiștii germani vor evolua trupe din SUA și Italia.

18
/04
/22

În cadrul celebrării a 30 de ani de relații diplomatice între Republica Kazahstan și România, în data de 3 mai 2022, ora 19:00, va avea loc pe scena Operei Naționale București concertul „Muzica Marii Stepe – Uly Dala Sazy” susținut de către Orchestra Academică de Stat Folclor și Etnografie "Otyrar Sazy", cu suportul Ambasadei Republicii Kazahstan în România.

18
/04
/22

Așa cum și-au obișnuit publicul meloman, Orchestrele și Corurile Radio România propun în fiecare an, în apropierea Paștelui, un concert deosebit cu un repertoriu axat în special pe o tematică religioasă, o seară muzicală a cărei emoție este o pregătire în sine pentru sărbătoarea pascală.

18
/04
/22

Săptămâna viitoare, vă invităm să urmăriți spectacolele de operă „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni și Ruggero Leoncavallo, „Norma” de Vincenzo Bellini, recitalul de foaier „Note de primăvară” și spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam, toate făcând parte din repertoriul actual al operei bucureștene.