La 15 ani, Luminiţa Gheorghiu îşi dorea Oscarul
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-actrita-luminita-gheorghiu-m-am-gandit-pe-la-15-ani-ca-vreau-sa-iau-oscarul/

Luminiţa Gheorghiu, care joacă în lungmetrajul „Poziţia copilului“ de Călin Netzer, singurul film românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, vorbeşte despre ţintele din viaţa ei, într-un interviu acordat postului Digi 24.  Iată câteva declaraţii pe care le-a făcut Luminiţa Gheorghiu. Interviul va fi difuzat sâmbătă, de la ora 20.10, la „Conversaţii […]

Un articol de Andrada Văsii|14 februarie 2013

Luminiţa Gheorghiu, care joacă în lungmetrajul „Poziţia copilului“ de Călin Netzer, singurul film românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, vorbeşte despre ţintele din viaţa ei, într-un interviu acordat postului Digi 24. 

Iată câteva declaraţii pe care le-a făcut Luminiţa Gheorghiu. Interviul va fi difuzat sâmbătă, de la ora 20.10, la „Conversaţii esenţiale“.

„Este o competiţie foarte, foarte grea. E bine, e frumos, e onorabil dar totodată sunt emoţii mari. Sunt nişte nume foarte importante acolo, dacă mă gândesc numai la actriţe – Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Isabelle Huppert. Nu ştiu cum se gândesc ele la asta. Dar cred că şi pentru ele competiia e importantă. (…) Oricum, nu poţi să ştii niciodată juriul ce preferinţe are. (…) Juliette Binoche spre exemplu este deţinătoarea unui Oscar dar asta nu înseamnă că nu îşi doreşte şi premiul ăsta“.

„Premiile sunt bune întotdeauna. Eu am spus toată viaţa că trebuie să trăieşti pentru locul întâi, să trăieşti pentru nota 10 şi atunci poate iei un 9. Trăieşti pentru 9, poate iei un 8 şi aşa mai departe.”

Luminiţa Gheorghiu, actriţă

„Cred că cel mai mare premiu al meu este că un film ca Moromeţii va rămâne. Am avut norocul să joc în toată viaţa mea cu actori imenşi ca: Dem Rădulescu, Petrică Gheorghiu, Gina Patrichi, Ştefan Bănică sau Victor Rebengiuc. Iar cel mai important lucru pentru viaţa mea profesională este că am prins, cum se spune, Teatrul Bulandra. Ce nume erau atunci acolo – Toma Caragiu, Liviu Ciulei, Gina Patrichi, Rebengiuc… Doamne, Doamne! Cu greu visai pe atunci la Teatrul Bulandra. Toţi visam la asta.”

„Lectura te încarcă“

„Toată viaţa am fost conştiincioasă şi am muncit foarte mult. Dar de o vreme mi se pare mult mai complicat. De pe la 50 de ani mi s-a făcut frică. Parcă m-au năpădit emoţiile, teama că greşesc. Dar, una peste alta, cred că am avut foarte mult noroc în viaţa profesională. Pentru că eu nu m-am gândit niciodată că voi face film. Ei, sigur, m-am gândit pe la 15 ani că vreau să iau Oscarul. Mi-am făcut tot felul de scenarii pentru festivitatea de premiere, dar că voi face film vreodată, la asta nu m-am gândit.”

„La film nu e timp de repetiţii, ca la teatru. La «Moartea domnului Lăzărescu“, de exemplu, nu-mi aduc aminte să fi fost mai mult opt repetiţii. La «Poziţia copilului» am avut însă mai mult timp la dispoziţie, ceea ce mi-a dat o anumită linişte. Am putut să stăm de vorbă, să alegem, să culegem.”

„Nu îmi face plăcere să îmi amintesc că mi-am sâcâit mult copiii cu programul. Le-am făcut un program încărcat de viaţă: instrumente – pian, mandolină, chitară clasică, patru limbi străine, patinaj, înot… Ele nu mi-au reproşat niciodată, dar la vremea respectivă era greu. De ce ai luat 9? Nu a luat nimeni 10? Eu le pusesem să citească încă din clasa I toată bibliografia până în clasa a IV-a. Eram obsedată să citească. Este foarte important, lectura te încarcă.”

Luminiţa Gheorghiu poate fi văzută în spectacolul „Baba care ascultă Abba“, de la Teatrul Metropolis, în stagiunea 2013-2014.

16
/12
/16

„Ştim cu toţii că nu există familie perfectă şi nici soţul perfect sau soţia perfectă. Să nu mai vorbim despre soacra perfectă… Existăm noi, păcătoşii. […] O viaţă de familie sănătoasă cere folosirea frecventă a trei expresii: Te rog, adică pot?, Mulţumesc! şi Îmi pare rău. […] Să nu terminaţi niciodată ziua fără a face pace! Niciodată, niciodată, niciodată!” - Papa Francisc. Născut pe 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, într-o familie modestă, Papa Francisc, pe numele său Jorge Mario Bergoglio, împlinește mâine (sâmbătă) 80 de ani.

16
/12
/16

Vă este dor de tradiționalele colinde româneşti şi internaţionale, precum Ziua ninge, Triptic coral, Sus la poarta raiului, Colindiţa, We Wish You a Merry Christmas, Jingle Bells sau Deck the Hall de Gordon Langford? Aveți ocazia să le reascultați, în variantă a cappella, marți, 20 decembrie 2016, de la ora 19.00, la Sala Radio, alături de Corul Academic Radio.

16
/12
/16

Una dintre cele mai reprezentative trupe din istoria rock-ului va susține un concert la București, pe 13 mai, anul viitor, în Parcarea A Romexpo, evenimentul fiind cuprins în turneul "The Long Goodbye". Biletele pentru concertul Deep Purple sunt în vânzare începând de astăzi (vineri) în rețeaua Eventim, la prețurile de 130 de lei (Gazon B), 190 de lei (Gazon A), 270 de lei (Golden Ring), 350 de lei (Tribună).

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Vineri, 16 decembrie, de la ora 19.00, spectacolul excepţional TEATRU 200 deschide marea sărbătoare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, un omagiu adus celor 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru in limba română, 175 de stagiuni naţionale, 120 de ani de la inaugurarea clădirii şi 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc în România, la Iaşi.

15
/12
/16

Vibrate!festival, cel mai tânăr festival de muzică clasică al Brașovului, care se desfășoară în fiecare vară, în luna iunie, organizează pentru a doua oară un concert de Crăciun dedicat partenerilor și prietenilor festivalului.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

15
/12
/16

Actorul Emil Boroghină va susţine duminică, 18 decembrie, ora 19:00, recitalul „Lumea-ntreagă e o scenă” dedicat închiderii oficiale a anului „Shakespeare -400 în România”. Evenimentul va avea loc la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara, sub Patronajul Ambasadei Marii Britanii şi al British Council România.