VIDEO „Amanţii pasageri“ – un film obraznic şi relaxat
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-amantii-pasageri-un-film-obraznic-si-relaxat/

CRONICĂ DE FILM Autor a circa 20 de lungmetraje şi premiat la Oscar, Cannes, Berlin sau Veneţia, Pedro Almodóvar nu mai este nevoit să demonstreze nimic. „Amanţii pasageri“ este exerciţiul comic – destins şi obraznic – al unui regizor versat şi nonconformist.

Un articol de Ionuţ Mareş|11 iunie 2013

CRONICĂ DE FILM Autor a circa 20 de lungmetraje şi premiat la Oscar, Cannes, Berlin sau Veneţia, Pedro Almodóvar nu mai este nevoit să demonstreze nimic. Exersat în diverse genuri, de la melodramă la thriller, pe care le-a convertit la stilul său colorat, excentric şi provocator, uşor de recunoscut, cineastul spaniol pare să fi dobândit un nivel superior de relaxare şi să fi scăpat de teama de eşec.

Prin urmare, îşi permite o libertate mai mare de a se juca. Şi de a nu se lua prea mult în serios, deşi a fost mereu imposibil să-l acuzi de sobrietate (răutăcioşii i-ar putea spune profunzime).

„Amanţii pasageri“ este exerciţiul comic – destins şi obraznic – al unui regizor versat şi nonconformist. Almodóvar ia genuri cinematografice şi tipuri pe personaje cât mai diverse, pe care, cu dexteritate, le parodiază şi le ambalează frumos, expediindu-le fanilor în căutare de prospături postmoderne.

Prinşi într-un avion obligat să stea mai mult timp în aer din cauza unor probleme, cei câţiva pasageri de la clasa business şi membrii echipajului îşi dezvăluie treptat caracterul, trecutul şi înclinaţiile de orice fel, sub ameninţarea morţii şi sub influenţa unui amestec exploziv de alcool şi droguri.

De aici şi până la dezlănţuirea dorinţelor sexuale nu mai e decât un pas, pe care Almodóvar îl face cu eleganţă, evitând orice tentaţie spre grobianism (de gustibus…).

O nedumerire

Fiecare din numeroasele personaje primeşte doar una-două trăsături, pentru a fi uşor de identificat şi de ţinut minte. În ciuda acestei simplificări, inevitabilă genului comic, Almodóvar nu îşi ridiculizează protagoniştii. Ştie să îi facă simpatici, să îi aşeze în situaţii surprinzătoare, să-i pună pe rând sau simultan în lumina reflectoarelor şi să testeze disponibilitatea spectatorilor de a lua filmul aşa cum e – o simplă ploaie caldă de vară.

Maestru al deriziunii, spaniolul ia peste picior, printre altele, filmul-apocalipsă, melodrama, musical-ul, romance-ul sau, de ce nu, filmul erotic, unindu-le într-un fel de Kammerspielfilm ce îşi asumă lipsa de pretenţii. Unii spectatori se vor simţi ofensaţi de provocările lui Almodóvar, alţii le vor gusta mai puţin, însă vor exista unii, probabil mai numeroşi, dispuşi să lase garda jos şi să accepte umorul, cu entuziasm sau cu reţinere.

Însă, indiferent de tipul de reacţie, există mari şanse ca, imediat după vizionare, să planeze o unică nedumerire, decisivă şi cu iz retoric: cui şi la ce foloseşte acest nou film al spaniolului?

Citiţi şi: VIDEO După decolarea de la TIFF Cluj, „Los amantes pasajeros“ aterizează în toată ţara

INFO
„Los amantes pasajeros“ („Amanţii pasageri“, Spania, 2013)
Regia: Pedro Almodóvar
Cu: Antonio de la Torre, Antonio Banderas, Penélope Cruz, Paz Vega

Rating: ●●○○○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.