VIDEO „Amanţii pasageri“ – un film obraznic şi relaxat
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-amantii-pasageri-un-film-obraznic-si-relaxat/

CRONICĂ DE FILM Autor a circa 20 de lungmetraje şi premiat la Oscar, Cannes, Berlin sau Veneţia, Pedro Almodóvar nu mai este nevoit să demonstreze nimic. „Amanţii pasageri“ este exerciţiul comic – destins şi obraznic – al unui regizor versat şi nonconformist.

Un articol de Ionuţ Mareş|11 iunie 2013

CRONICĂ DE FILM Autor a circa 20 de lungmetraje şi premiat la Oscar, Cannes, Berlin sau Veneţia, Pedro Almodóvar nu mai este nevoit să demonstreze nimic. Exersat în diverse genuri, de la melodramă la thriller, pe care le-a convertit la stilul său colorat, excentric şi provocator, uşor de recunoscut, cineastul spaniol pare să fi dobândit un nivel superior de relaxare şi să fi scăpat de teama de eşec.

Prin urmare, îşi permite o libertate mai mare de a se juca. Şi de a nu se lua prea mult în serios, deşi a fost mereu imposibil să-l acuzi de sobrietate (răutăcioşii i-ar putea spune profunzime).

„Amanţii pasageri“ este exerciţiul comic – destins şi obraznic – al unui regizor versat şi nonconformist. Almodóvar ia genuri cinematografice şi tipuri pe personaje cât mai diverse, pe care, cu dexteritate, le parodiază şi le ambalează frumos, expediindu-le fanilor în căutare de prospături postmoderne.

Prinşi într-un avion obligat să stea mai mult timp în aer din cauza unor probleme, cei câţiva pasageri de la clasa business şi membrii echipajului îşi dezvăluie treptat caracterul, trecutul şi înclinaţiile de orice fel, sub ameninţarea morţii şi sub influenţa unui amestec exploziv de alcool şi droguri.

De aici şi până la dezlănţuirea dorinţelor sexuale nu mai e decât un pas, pe care Almodóvar îl face cu eleganţă, evitând orice tentaţie spre grobianism (de gustibus…).

O nedumerire

Fiecare din numeroasele personaje primeşte doar una-două trăsături, pentru a fi uşor de identificat şi de ţinut minte. În ciuda acestei simplificări, inevitabilă genului comic, Almodóvar nu îşi ridiculizează protagoniştii. Ştie să îi facă simpatici, să îi aşeze în situaţii surprinzătoare, să-i pună pe rând sau simultan în lumina reflectoarelor şi să testeze disponibilitatea spectatorilor de a lua filmul aşa cum e – o simplă ploaie caldă de vară.

Maestru al deriziunii, spaniolul ia peste picior, printre altele, filmul-apocalipsă, melodrama, musical-ul, romance-ul sau, de ce nu, filmul erotic, unindu-le într-un fel de Kammerspielfilm ce îşi asumă lipsa de pretenţii. Unii spectatori se vor simţi ofensaţi de provocările lui Almodóvar, alţii le vor gusta mai puţin, însă vor exista unii, probabil mai numeroşi, dispuşi să lase garda jos şi să accepte umorul, cu entuziasm sau cu reţinere.

Însă, indiferent de tipul de reacţie, există mari şanse ca, imediat după vizionare, să planeze o unică nedumerire, decisivă şi cu iz retoric: cui şi la ce foloseşte acest nou film al spaniolului?

Citiţi şi: VIDEO După decolarea de la TIFF Cluj, „Los amantes pasajeros“ aterizează în toată ţara

INFO
„Los amantes pasajeros“ („Amanţii pasageri“, Spania, 2013)
Regia: Pedro Almodóvar
Cu: Antonio de la Torre, Antonio Banderas, Penélope Cruz, Paz Vega

Rating: ●●○○○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.