VIDEO Arhivele actriţei Vivien Leigh au fost achiziţionate de Victoria and Albert Museum din Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-arhivele-actritei-vivien-leigh-au-fost-achizitionate-de-victoria-and-albert-museum-din-londra/

Arhivele actriţei britanice Vivien Leigh, interpreta personajului Scarlett O’Hara din filmul ,,Pe aripile vântului”, au fost achiziţionate de prestigiosul Victoria and AlbertMuseum din Londra.

Un articol de Andrada Văsii|14 august 2013

Arhivele actriţei britanice Vivien Leigh, interpreta personajului Scarlett O’Hara din filmul „Pe aripile vântului”, au fost achiziţionate de prestigiosul Victoria and AlbertMuseum din Londra.

Arhivele actriţei britanice conţin numeroase obiecte care nu au fost prezentate niciodată în public, inclusiv o serie de scrisori pline de afecţiune pe care Vivien Leigh le-a trimis soţului ei, Laurence Olivier. Arhiva cuprinde jurnale, fotografii, scenarii de film, scenarii de teatru şi numeroasele trofee câştigate de Vivien Leigh.

O parte din această arhivă va fi expusă începând din toamnă la Victoria and Albert Museum din Londra. Arhiva, achiziţionată de la nepoţii celebrei actriţe britanice, acoperă diverse aspecte din viaţa acesteia, detaliate în mai multe jurnale, în care Vivien a început să scrie într-un jurnal pe când avea 16 ani în 1929 şi pe care le-a ţinut până la moartea ei în anul 1967.

7.500 scrisori

Vivien Leigh a catalogat, totodată, cu meticulozitate, peste 7.500 de scrisori personale primite de la prieteni şi de la colegi de breaslă, adresate inclusiv soţului ei Laurence Olivier. Unele dintre ele provin de la personalităţi de seamă, precum T.S. Eliot, Marilyn Monroe, Winston Churchill şi Regina Mamă.

O altă scrisoare, primită de la dramaturgul Tennessee Williams, scrisă în 1950, laudă talentul actriţei britanice, premiată cu al doilea Oscar din carieră, pentru interpretarea ei din filmul „Un tramvai numit dorinţă”, realizat pe baza piesei de teatru omonime, scrisă de dramaturgul american.

În aceeaşi expoziţie va fi prezentat şi „cartea vizitatorilor” pe care Vivien Leigh şi Laurence Olivier o ţineau în reşedinţa lor Notley Abbey din comitatul Buckinghamshire. Printre vedetele care au semnat în acest registru se află actori de seamă precum Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Orson Welles, Judy Garland şi Rex Harrison.

Directorii de la Victoria and Albert Museum din Londra spun că arhiva, achiziţionată în anul care marchează centenarul naşterii actriţei, va putea fi consultată în scopuri de cercetare, după ce operaţiunea de catalogare va fi finalizată. Înregistrările digitale vor fi disponibile pe site-ul muzeului.

Vivien Leigh şi Laurence Olivier s-au căsătorit în 1940 şi au divorţat în 1960, notează Mediafax.

Vivien Leigh, recompensată cu două premii Oscar – pentru rolurile din filmele ,,Pe aripile vântului” şi ,,Un tramvai numit dorinţă” – a murit în 1967, la vârsta de 53 de ani.

Foto credit: Cinemagia

 

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.