VIDEO „Ca o umbră de nor“, de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ca-o-umbra-de-nor-de-radu-jude-a-primit-premiul-pentru-cel-mai-bun-scurtmetraj-la-sarajevo/

,,Ca o umbră de nor”, de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, care s-a desfăşurat între 16 şi 24 august, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

„Ca o umbră de nor“, de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, care s-a desfăşurat între 16 şi 24 august, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

Scurtmetrajul „Ca o umbră de nor”, de Radu Jude, spune povestea unui preot, interpretat de Alexandru Dabija, care trebuie să îi dea o ultimă împărtăşanie unei persoane muribunde. Din distribuţia scurtmetrajului fac parte, pe lângă Alexandru Dabija, Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu.

Citiți și VIDEO Cum l-a descoperit Radu Jude pe actorul Alexandru Dabija

„Ca o umbră de nor“ a avut premiera mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta. Anul trecut, tot la Festivalul de Film de la Sarajevo, regizorul Radu Jude a primit marele premiu, Inima Oraşului Sarajevo, pentru lungmetrajul său „Toată lumea din familia noastră”.

Scurtmetrajul lui Jude nu a fost singurul titlu românesc premiat anul acesta la Sarajevo. Mai multe proiecte cinematografice româneşti au primit distincţii şi subvenţii din partea industriei. Astfel, regizorul Bogdan Mirică a primit, pentru proiectul „Dogs”, premiul Arte International Relations CineLink, în timp ce regizorul Adrian Sitaru a primit, pentru proiectul „Fixer”, după un scenariu de Claudia şi Adrian Silişteanu, premiul CNC CineLink.

Jurați români

La ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, actriţa Mirela Oprişor şi regizorul Paul Negoescu au făcut parte din juriile de lungmetraj, respectiv scurtmetraj.

Marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo a revenit anul acesta peliculei „In Bloom”, de Nana Ekvtimishvili şi Simon Groß (Georgia), în timp ce premiul special al juriului a fost acordat lungmetrajului „A Stranger”, de Bobo Jelčić (Croaţia, Bosnia şi Herţegovina).

Premiul pentu cea mai bună actriţă a fost acordat ex-aequo interpretelor Lika Babluani şi Mariam Bokeria, din filmul „In Bloom”, în timp ce premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Bogdan Diklić, pentru interpretarea din lungmetrajul „A Stranger”, notează Mediafax.

La ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo i s-a adus un omagiu regizorului Cristi Puiu, după ce, în urmă cu trei ani, a fost preşedintele juriului la acest eveniment.

Foto credit: Cinemagia

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.