VIDEO Cinci filme de debut în competiţia festivalului „Lună Plină“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cinci-filme-de-debut-in-competitia-festivalului-luna-plina/

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinemaului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în județul Sibiu.

Începând din acest an, festivalul va avea o secțiune competitivă de lungmetraj destinată în exclusivitate regizorilor aflați la primul sau al doilea film. Cele șapte filme alese de directorul artistic Andrei Crețulescu vor fi prezentate în premieră absolută în România și vin din țări precum Marea Britanie, Irlanda, Mexic, Germania, Israel și Statele Unite.

Film și muzică

„Berberian Sound Studio’’ (foto sus) – al doilea lungmetraj al britanicului Peter Strickland (Ursul de Argint la Berlin 2009 pentru Katalin Varga) continuă obsesia cineastului pentru sunet și sunete. Toby Jones este un sound designer angajat de un studio italian să realizeze mixajul pentru un giallo pur-sânge… Filmul a avut premiera în competiția oficială Locarno 2012 și a fost selecționat la Sitges, Edinburgh și Buenos Aires.

„Cannon Fodder’’ / „Carne de tun’’ – primul lungmetraj al tânărului regizor Eitan Gafny a făcut deja valuri la festivalurile de gen de peste ocean și a fost declarat „Cel mai bun film independent” la Las Vegas 2013. Conflictul din Orientul Mijlociu capătă noi valențe absurd-macabre, cu accent pe absurd.  Doamnelor și domnilor, întâiul film israelian cu zombies din istorie.

„Citadel’’ / „Citadela’’ – debutul în regie al irlandezului Ciaran Foy este un thriller urban grotesc în care un tată agorafobic încearcă să-și scape fetița din ghearele unei bande de copii sălbăticiți dintr-o periferie cu alură post-apocaliptică. Filmul a candidat în 2012 pentru premiul Melies d’Or acordat Celui mai bun film fantastic european al anului.

Nu uita jocurile de copil

„Come Out and Play’’ / „Jocuri de copii’’ – escapada mexicană a unui cuplu yankeu se transformă într-un coșmar în momentul în care cei doi ajung pe o insulă de pe care toți adulții au dispărut. Makinov – un Banksy bielorus – debutează în ficțiune cu un remake la fel de sângeros dar mai nihilist al clasicului spaniol, „Cine poate ucide un copil“ (1976), aplaudat anul trecut la Toronto, Austin și Gerardmer.

„Forgotten’’ / „Nu mă uita’’ – debutul nemțoaicei Alex Schmidt a fost prezentat în premieră mondială la Veneția 2012. Hanna și Clarissa au fost odinioară cele mai bune prietene. Când decid să se întoarcă pe insula unde și-au petrecut vacanțele copilăriei, fantomele trecutului și-arată colții. Un revenge movie cu un twist pur teuton.

„The Rambler’’ / „Hoinarul’’ – un experiment la limita suportabilului, care arată ca și cum Quentin Dupieux s-ar fi apucat să-l omagieze pe David Lynch. Dar regizorul Calvin Reeder, aflat la al doilea opus, după extrem de controversatul The Oregonian, are un as în mânecă în persoana lui Dermot Mulroney, poate unul dintre cei mai subestimați actori ai ultimelor decenii. „The Rambler’’ a avut premiera mondială la Sundance 2013.

Un film dublupremiat

„Safety Not Guaranteed’’ / „Călător în timp’’ – dublu premiat pentru scenariu la Sundance & Independent Spirit, debutul americanului Colin Trevorrow reușește o abordare proaspătă a unui subiect foarte în vogă până acum 20 de ani – călătoria în timp. Datorită succesului acestui film, Trevorrow a primit din partea lui Steven Spielberg un job la care visau mulți: va regiza Jurassic Park 4.

Info:

Restul selecției, titlurile din competiția de scurtmetraj și celelalte evenimente speciale vor fi anunțate în săptămânile ce urmează.

Toate detaliile despre transport și cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro. Abonamente: http://biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/1805666/Full-Moon-Festival.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.