VIDEO Cine este Lilian Zamfiroiu, noul preşedinte al ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cine-este-lilian-zamfiroiu-noul-presedinte-al-icr/

Lilian Zamfiroiu, numit, marţi, în funcţia de preşedinte al ICR, este doctor în istorie şi şi-a început activitatea în diplomaţie în 2001, după ce a lucrat ca profesor de limba română şi a cochetat cu presa.

Un articol de Andrada Văsii|27 iunie 2013

Lilian Zamfiroiu, numit, marţi, în funcţia de preşedinte al ICR, este doctor în istorie şi şi-a început activitatea în diplomaţie în 2001, după ce a lucrat ca profesor de limba română şi a cochetat cu presa, de la revista Universităţii Bucureşti, înainte de 1989, până la RRA şi Radio Vacanţa.

Lilian Zamfiroiu şi-a început activitatea în diplomaţie în 2001, ca director general al Direcţiei de Comunicare şi Diplomaţie Publică din Ministerul Afacerilor Externe, iar din 2008, acesta ocupă funcţia de ministru plenipotenţiar în Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO, precum şi de adjunct al ambasadorului României la UNESCO, Nicolae Manolescu, se arată în CV-ul acestuia, obţinut de Mediafax.

O carieră în mass-media

Zamfiroiu, în vârstă de 50 de ani, a ocupat şi funcţii în mass-media, din 1984 până în 1987, fiind redactor-şef al revistei studenţilor din Universitatea Bucureşti, în perioada 1985 – 1989, redactor la postul estival Radio-Vacanţa Costineşti, iar din 1985 până în 2001, colaborator şi, ulterior, realizator de emisiuni la Radio România (RRA), se arată în acelaşi document.

Citiţi şi: Lilian Zamfiroiu: Îmi doresc să-i aduc la aceeaşi masă pe toţi reprezentanţii culturii româneşti

În perioada 19 ianuarie 1990 – 1 noiembrie 1991, Zamfiroiu a lucrat la Curierul de Vâlcea, fiind primul angajat (secretar general de redacţie) al primului cotidian particular apărut în România postcomunistă, potrivit aceluiaşi document. În momentul de faţă, diplomatul este director onorific al acestei publicaţii.

Din iunie până în noiembrie 1992, Zamfiroiu a fost redactor de rubrică (învăţământ) la cotidianul Evenimentul zilei, iar în perioada aprilie 1995 – octombrie 1996, director al postului Radio 21 Bucureşti.

Articole legate de diplomație

De asemenea, acesta a publicat o serie de articole, ca „Public perception of Romania’s integration into NATO“ (în revista NATO’s Nations and Partners for Peace), „România la Conferinţa de Pace de la Paris (1919-1920). Atitudinea delegaţilor italieni faţă de problemele referitoare la România“ (în revista de cultură Cele trei Crişuri), „Contribuţii la cunoaşterea carierei diplomatice (1920-1923) a lui Octavian Beu“ (Cele trei Crişuri), „Diplomat Raffaele Guariglia’s Memoir Regardind the Consequences of the Ratification by Italy of the Treaty on Bessarabia (of 28th October 1920)“ (Analele Universităţii din Oradea), precum şi volumele „Relaţiile româno-italiene în perioada interbelică/ Un studiu al diplomatului Octavian Beu“, apărut la Editura Universităţii din Oradea (coautor Antonio Faur), şi ,,Relaţii diplomatice româno-italiene. 1918-1940“, apărut la Editura Tritonic.

Decorat în grad de Cavaler

Lilian Zamfiroiu a ocupat, în perioada 28 septembrie 1981 – 13 septembrie 1983, funcţia de operator AMC (aparate măsură şi control) la Centrala Industrială de Produse Anorganice (actuala Oltchim), iar între 1 septembrie 1987 şi 1 noiembrie 1991, precum şi între 1997 şi 1998, a fost profesor de limba şi literatura română.

Din 1991 până în 1997, el a fost inspector de specialitate în Ministerul Învăţământului, iar în perioada 15 septembrie 1998 – 21 noiembrie 2000, a ocupat funcţia de expert 1A în Ministerul Apărării Naţionale. Din 2001 până în 2005, Zamfiroiu a ocupat funcţia de director general la Direcţia Generală Comunicare şi Diplomaţie Publică din Ministerul Afacerilor Externe.

În 2010, Lilian Zamfiroiu a obţinut diploma de doctor în istorie la Universitatea Oradea. În anul 2004, el a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional ,,Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Succesiune la conducerea ICR

Lilian Zamfiroiu îi succede la conducerea Institutului Cultural Român (ICR) lui Andrei Marga, care a ocupat această funcţie din 11 septembrie 2012. Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, pe 17 iunie, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al ICR, precum şi a vicepreşedinţilor Horia Gârbea şi Vladimir Simon, motivul pentru care s-a solicitat acest lucru fiind acela că instituţia nu a trimis raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară pe anul 2012 până la data prevăzută de lege – 15 aprilie.

Ulterior propunerii înaintate de comisiile pentru cultură şi politică externă Biroului Permanent al Senatului, Andrei Marga şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, „cu solicitarea ca demisia să între în vigoare imediat“.

Foto credit: captură video „Lansare carte Lilian Zamfiroiu“

28
/05
/18

Constelația celor șapte stele a dat, din Antichitate până în Renaștere, numele mai multor grupări literare. În Franța secolului al XVI-lea, tot atâția poeți, șapte, s-au strâns în jurul lui Ronsard, „acest poet prea falnic din culmea-i prăvălit”, cum îl numește Boileau.

25
/05
/18

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.