VIDEO Cineaştii Tania Rakhmanova şi Jeroen Berkvens sunt experţii de la Aristoteles Workshop 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cineastii-tania-rakhmanova-si-jeroen-berkvens-sunt-expertii-de-la-aristoteles-workshop-2013/

Aristoteles Workshop anunţă completarea echipei de traineri care îi vor îndruma pe studenţii atelierului de film documentar anul acesta, în perioada 22 august – 22 septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|23 mai 2013

Aristoteles Workshop anunţă completarea echipei de traineri care îi vor îndruma pe studenţii atelierului de film documentar anul acesta, în cea de-a opta ediţie a atelierului de film documentar care se va desfăşura la Vama (Bucovina, Suceava), în perioada 22 august – 22 septembrie.

Experţii AW 2013 vor fi cineaştii Jeroen Berkvens şi Tania Rakhmanova, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional.

Cei doi experţi se vor adăuga celorlalţi doi tutori confirmaţi deja recent: regizorii Rafi Pitts şi John Appel.

În orice alt context, dacă ai cere unui realizator de film să facă un documentar în cinci săptămâni, pornind de la zero, ar râde de tine. Cred că în cazul Aristoteles Workshop contează mult şi atmosfera: participanții mănâncă, dorm și lucrează sub același acoperiș, departe de casă, iar asta îi face să fie foarte motivați și să se concentreze doar pe filmul lor și pe modul în care îl pot face mai bun, fără să fie distrași de lumea de afară. Tinerii aceștia sunt într-un adevărat «cantonament» de film.

Tania Rakhmanova,
expert AW 2013

Filme cu subiect ales

Jeroen Berkvens va susține cursuri teoretice și va analiza studii de caz, realizând astfel etapele preliminare dezvoltării documentarelor. Studenții își vor alege subiectele pe care apoi le vor dezvolta, filma și edita avându-i alături pe tutorii Rafi Pitts și John Appel, până la finalul workshopului. Tania Rakhmanova va lucra cu participanții în cea de-a doua parte a workshopului, pentru montajul materialului filmat și finalizarea post-producției.

Tania Rakhmanova a realizat peste 20 de documentare pe teme istorice și politice, printre care: La prise du pouvoir par Vladimir Poutine, nominalizat la Premiile Emmy, în 2006 (realizat pentru canalul ARTE), The alternative Rock and Roll Years (2003, trei documentare realizate împreună cu Discovery international).

Filme despre muzică, dragoste sau amândouă

Olandezul Jeroen Berkvens este acum cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică şi dragoste. Cele mai cunoscute documentare pe care le-a realizat sunt despre muzicieni geniali și controversați: Jimmy Rosenberg – The Father, The Talent & The Son, A Skin Too Few – The Days Of Nick Drake, Paradiso (2011).

Cineastul olandez a mai participat la Aristoteles Workshop la ediţia din 2011. La întrebarea „Ce aţi învăţat dumneavoastră de la studenţii de aici de la AW?“, Jeroen Berkvens spune: „Cred că am învăţat să am răbdare. Este greu pentru studenţii de aici, de la Vama, să devină stăpâni pe povestea lor, să ia contact cu oamenii, cu un mediu în care sunt străini. Mulţi sunt români, dar nu este ușor să găsești o poveste atunci când vii dintr-un mediu diferit. Am învăţat multe de la ei.“

Info:

Data limită a înscrierilor este 30 iunie. Toţi cei care aplică până la această dată vor fi notificaţi de primirea dosarelor.

Sunt aşteptaţi la înscriere atât regizori, cât şi operatori şi editori! Cei 12 studenţi participanţi vor forma echipe de tip regizor+operator+editor, aşadar, de reţinut că toate cele trei poziţii sunt importante în procesul de realizare a unui film documentar.

Cei selectaţi ca admişi vor fi anunţaţi via email până pe 10 iulie şi va trebui să confirme, la rândul lor, participarea până pe 20 iulie.

Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 de euro. Suma acoperă cazarea şi masa în Vama, judeţul Suceava, precum şi accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului.

Participanților li se asigură echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune din lumea întreagă.

Site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)

Foto credit: Aristoteles Workshop

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.