VIDEO Descoperire arheologică importantă la Sarmizegetusa Regia
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-descoperire-arheologica-importanta-la-sarmizegetusa-regia/

O matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase a fost descoperită, în situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei.

Un articol de Andrada Văsii|1 iulie 2013

O matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase a fost descoperită, în urma unei furtuni care a dezrădăcinat un copac, în situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, fiind predată muzeului din Deva.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, care administrează situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, în urma unei furtuni violente a fost descoperită o piesă deosebit de importantă, sub un fag dezrădăcinat, notează Mediafax.

Este vorba despre o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. 

reprezentanții CJ Hunedoara

„Obiectul găsit arată calitatea artistică ieşită din comun a meşteşugarului care l-a realizat şi implicit a produselor obţinute”, precizează reprezentanţii CJ Hunedoara.

Piesa a fost recuperată imediat de către reprezentantul Administraţiei Sitului Sarmizegetusa Regia şi predată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva. Conform acestora, după ce va fi studiată de către colectivul stiinţific al Şantierului Arheologic „Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”, această piesă va intra în circuitul muzeal, fiind înregistrată în inventarul MCDR Deva.

Foto credit: Ionut Vaida, Wikipedia

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?

05
/04
/23

ARCUB, Institutul Francez și Goethe-Institut își unesc forțele pentru o expoziție-eveniment, care aduce laolaltă fotografie, pictură, sculptură, obiect, instalație audio și video, artiști din Germania, Japonia, Franța, Italia și România: 𝙐𝙉𝘿𝙀𝙍 𝙏𝙃𝙀 𝙃𝙊𝙐𝙎𝙀. 

04
/04
/23

Muzeul Național de Artă al României oferă un program special de vizitare în data de 5 aprilie 2023, prima zi de miercuri a lunii în care toți vizitatorii beneficiază de gratuitate.

31
/03
/23

Programul cultural TM2023 pentru luna aprilie include un festival de artă, tehnică și istorie analogică, road performance-uri într-un camion, conferințe cu personalități de renume, sesiuni de plantare, concerte, ateliere de dans, expoziții, cât și tururi ghidate, lansări de carte și multe altele.

30
/03
/23

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, ce își propune să demaște masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici, va avea două reprezentații la București, la Centrul Educațional Replika, pe 30 și 31 martie, de la ora 19:00.