VIDEO Documentarul „The Gatekeepers”, nominalizat la Oscar, va fi prezent în competiția Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-documentarul-the-gatekeepers-nominalizat-la-oscar-va-fi-prezent-in-competitia-cinepolitica/

Competiţia Festivalului Internaţional de Film ,,Cinepolitica” va prezenta în perioada 2-7 aprilie încă patru titluri proiectate în premieră în România, printre care şi ,,The Gatekeepers”, nominalizat la Oscar.

Un articol de Andrada Văsii|19 martie 2013

Competiția Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio și Elvira Popescu) e întregită, anul acesta, de alte patru titluri proiectate în premieră în România, filme cu tematică politică premiate în festivaluri sau luate în considerare la Oscar.

Unul dintre highlight-urile ediției este „The Gatekeepers”/ „Cerberii”, în regia lui Dror Moreh, nominalizat anul acesta la Oscar, la Cel mai bun documentar. Pentru prima dată, printr-o serie de mărturisiri fără precedent și imagini de arhivă inedite, sunt dezvăluite secretele ascunse ale Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului. „Îți vine cu greu să crezi ce vezi și auzi: șase foști șefi ai Shin Bet, agenția secretă internă a Israelului, dând din casă detalii despre operațiuni secrete, instruirea informatorilor, tehnici de interogare, țintele asasinatelor, succese și eșecuri și pericolele pe care le-a generat extrema dreaptă israeliană”, scrie „The Hollywood Reporter”.

Un alt film de neratat din programul Cinepolitica este „Lore”, de Cate Shortland, propunerea Australiei la Oscar și câștigătorul Premiului Publicului la Festivalul de la Locarno. Conduși de Lore (Saskia Rosendahl), o adolescentă de 14 ani, cinci copii călătoresc printr-o țară devastată, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Sunt fiii și fiicele unor ofițeri naziști, rămași fără sprijin după moartea lor și nevoiți să-și pună încrederea tocmai în cei pe care știau că ar trebui să-i urască. Încet-încet, ei încep să pună sub semnul întrebării tot ceea ce îi învățaseră părinții, într-o dramă superbă, excelent primită de criticii și spectatorii din toată lumea.

Despre război și responsabilitate vorbește și thriller-ul „Redemption Street” / „Ustanička ulica”/ „Calea izbăvirii”, în regia lui Miroslav Terzić. Un procuror sârb pornește o investigație despre o formațiune paramilitară care acționa în Croația, Bosnia și Kosovo și care a dispărut fără urmă. Demersul lui se transformă pe parcurs într-o confruntare personală, descoperirea pe care o face la un moment dat îi va schimba viața. În distribuție figurează doi mari actori: Rade Serbedzij, cunoscut și din multe producții hollywoodiene, și Uliks Fehmiu, premiat la Festivalul de la Sarajevo pentru rolul din film.

În cel de-al optulea film din competiția Cinepolitica, „Rock the Casbah”, de Yariv Horowitz, acțiunea se mută în Teritoriile Ocupate, în 1989, când niște tineri soldați încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară. Când unul dintre soldați este ucis, soarta a patru camarazi israelieni și a unei familii palestiniene este pecetluită. O dramă intensă, recompensată cu Premiul International Confederation of Art Cinemas la Festivalul de la Berlin.

Detalii despre celelalte patru titluri din competiția Cinepolitica, aici.

Juriul Cinepolitica este format din Artan Minarolli, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Albania, Dieter Wieczorek, critic de film și director artistic al Signes de Nuit: Festival of Audiovisual and Cinematographic Creation and Documentary Art, Massimiliano Nardulli, selecționer, director artistic al Brest European Short Film Festival, Vintilă Mihăilescu, antropolog și profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Bogdan Teodorescu, profesor de marketing politic și electoral la SNSPA, membru al Asociației Internaționale a Consultanților Politici, și academicianul Răzvan Theodorescu.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.