VIDEO „Elysium“ – filmul despre lupta claselor sociale şi Pământul suprapopulat din anul 2154
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-elysium-filmul-despre-lupta-claselor-sociale-si-pamantul-suprapopulat-din-anul-2154/

TriStar Pictures, în asociere cu Media Rights Capital, prezintă din 16 august ,,Elysium’’, un film alegorie despre viitor şi nedreptăţile claselor sociale.

Un articol de Andrada Văsii|8 august 2013

TriStar Pictures, în asociere cu Media Rights Capital, prezintă din 16 august „Elysium“, un film alegorie despre viitor şi nedreptăţile claselor sociale.

După succesul extraordinar al primului său film, „District 9“, regizorul Neill Blomkamp a decis să continue pe linia demascării inegalităţii sociale şi a discriminării rasiale prezente în lumea de azi. Astfel, noul său film „Elysium“ ridică întrebări în legătură cu viitorul omenirii.

Deşi acţiunea filmului este plasată în viitor, Blomkamp consideră că problematica este mult mai actuală şi reală decât s-ar putea crede.

Mă preocupă foarte mult problema discrepanţelor dintre ţările extrem de bogate şi cele foarte sărace şi modul în care acestea influenţează fenomenul emigraţiei la nivel mondial. Cred că, dacă vom continua pe drumul acesta, lumea va semăna din ce în ce mai mult cu cea din „Elysium“.

Neill Blomkamp,
regizor

În viziunea lui Blomkamp, dacă azi, în 2013, şase astronauţi trăiesc pe o staţie orbitală internaţională aflată la 350 km de Pământ, peste 150 de ani aceste încercări timide se vor extinde şi aceste staţii vor deveni căminul privilegiat al celor bogaţi.

Doi poli de existenţă

În anul 2154, omenirea este împărţită în două clase sociale: cei extrem de bogaţi, care trăiesc lipsiţi de griji pe staţia spaţială Elysium şi restul oamenilor, prizonieri pe un Pământ suprapopulat, cu resursele naturale epuizate.

Disperaţi, aceştia din urmă ar face orice ca să scape de sărăcia şi mizeria în care trăiesc. Singurul care ar putea aduce egalitate între aceste cele două lumi este Max (interpretat de Matt Damon), care este nevoit să accepte o misiune periculoasă şi ieşită din comun.

Riscându-şi viaţa, el se va duce pe Elysium, unde va avea de înfruntat forţele de represiune conduse de Secretarul Delacourt (Jodie Foster). Dacă reuşeşte să-şi ducă la bun sfârşit misiunea, Max îşi va salva nu numai propria viaţă, ci şi pe a altor milioane de oameni de pe Pământ.

Adevăruri ascunse

Ideea de a suprapune imagini înfăţişând bogăţie luxuriantă şi sărăcie extremă nu este nouă pentru Blomkamp. În urmă cu câţiva ani, el a făcut câteva experimente în acest sens cu ajutorul Photoshop-ului.

Una dintre aceste imagini este aceea a unor copii jucându-se pe o uliţă, într-un sat din Sudan, având în fundal emblema Hollywood-ului. O altă fotografie înfăţişează un autobuz plin ochi din India trecând prin Red Square. Genul acesta de imagini şocante au stat la baza filmului.

Simon Kinberg,
producător

Filmările au fost făcute în Mexico City şi în Vancouver.  Blomkamp este de părere că Mexico City are o energie proprie care este greu de descris, dar foarte important de capturat pentru filmări.

Din distribuţie fac parte Matt Damon, Judie Foster şi William Fichtner.

Info:

Filmul va intra în cinematografe din 16 august.

Foto credit: Cinemagia

 

 

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.