VIDEO „Ernest et Célestine“, farmecul incontestabil al animaţiei tradiţionale, în deschiderea Anim’est 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ernest-et-celestine-farmecul-incontestabil-al-animatiei-traditionale-in-deschiderea-animest-2013/

În perioada 4-13 octombrie, Anim’est îşi aşteaptă spectatorii la Cinema Patria şi Cinema Studio din Bucureşti cu filme alese pe sprânceană de directorul festivalului Mihai Mitrică.

Un articol de Andrada Văsii|22 august 2013

În perioada 4-13 octombrie, Anim’est își așteaptă spectatorii la Cinema Patria și Cinema Studio din București cu filme alese pe sprânceană de directorul festivalului, Mihai Mitrică.

Organizatorii promit o nouă ediție de succes, plină cu animații multipremiate, workshop-uri, concerte și bineînțeles cele mai fresh petreceri. Pe lângă filmele din secțiunea Minimest, cei mai mici spectatori sunt așteptați în număr cât mai mare și la filmul de deschidere, animația franco-belgiană „Ernest et Célestine”.

Gala de deschidere a celei de-a opta ediții a festivalului va avea loc pe 4 octombrie la Cinema Patria, începând cu ora 19.00.

Anim’est continuă să crească semnificativ în fiecare an. Cu toate astea, unele instituții publice românesti ne tratează cu o indiferență care uneori este ingrijorător de asemănătoare cu sabotajul. Astfel că în fiecare an bugetul nostru devine din ce în ce mai mic. Găurile bugetare de după festival sunt umplute cu eforturi uriașe, după aproape un an de la terminarea festivalului, chiar înainte de startul ediției următoare. Dar Anim’est se încăpățânează să supraviețuiască. Ba mai mult, să crească. Și să aducă din ce în ce mai mulți invitați, din ce în ce mai multe evenimente și filme din ce în ce mai bune și mai diverse.

Vlad Ilicevici,
directorul executiv al festivalului

Cunoscuți pentru „Panique au village“, regizorii Stéphane Aubier şi Vincent Patar împreună cu Benjamin Renner au lansat anul trecut animația bazată pe îndrăgita serie de cărți pentru copii  a scriitoarei Gabrielle Vincent, cu un scenariu semnat de scriitorul francez Daniel Pennac, scenariu care se pretează la multiple interpretări, pentru toate vârstele.

Rezultatul e un film 2D care îi va unge pe suflet pe fanii animației old school cu un vizual fidel stilului ilustrațiilor seriei de cărți și cu personaje adorabile ce par desenate în acuarelă.

O prietenie ciudată

Célestine este o șoricică de la orfelinat, unde învață constant să se teamă de urși, inamicul numărul unu al speciei ei, dar ajunge să se împrietenească fix cu unul dintre ei, muzicianul Ernest – un uriaș blând cu vocea actorului Lambert Wilson (Martix Reloaded, Of Gods and Men).

În epoca filmelor 3D, Anim’est propune o animație cu un farmec clasic, o poveste îndrăgită de cinefilii tineri, și savurată de spectatorii adulți care își vor aminti cu siguranță de desenele animate și cărțile ilustrate ale copilăriei.

„Ernest et Célestine” a avut premiera anul trecut la Cannes, în competiția Quinzaine des Réalisateurs, unde a primit și o mențiune specială, dar cea mai importantă distincție a sa a fost premiul César pentru Cel mai bun film de animație în 2013.

Printre festivalurile care l-au avut în selecție se numără și Toronto IFF, Hong Kong IFF sau Animafest Zagreb, unde a fost proiectat în deschidere.

Foto credit: Anim’est

 

23
/04
/17

Biletele pentru continuarea mult aşteptată a poveştii din Universul Marvel se pot achiziţiona începând cu data de 21 aprilie. Filmul „Gardienii Galaxiei Vol. 2” va ajunge în cinematografele din România începând din seara datei de 4 mai. Cumpărarea biletelor în avans îţi oferă posibilitatea de a fi printre primii care se reîntâlnesc cu gaşca de eroi improbabili.

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

21
/04
/17

Momentul de grație / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Cinepolitica are loc în perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu și Institutul Balassi din București.

20
/04
/17

„4 Blocks”, cea mai titrată miniserie europeană a momentului, va fi lansată în România, luna viitoare, de canalul de televiziune TNT. Producția a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2017, primele două episoade fiind proiectate în cadrul secțiunii „Berlinale Special Series”.

20
/04
/17

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.

18
/04
/17

INTERVIU Am stat de vorbă cu cineastul și profesorul universitar Copel Moscu, inițiatorul și directorul Cinepolitica, despre ce înseamnă un film politic, despre rolul unui astfel de festival și despre atracțiile noii ediții, care începe joi, la București, cu ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”.

18
/04
/17

Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto, Vilnius sau Veneția vin la Audience Award Film Festival, unde „Insyriated” și „Perfetti Sconosciuti” vor avea proiecții în premieră.

17
/04
/17

Un interviu cu tânărul regizor Tudor Cristian Jurgiu despre debutul său, „Câinele japonez” (2013), disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub. Povestea unui bătrân singur, Costache (Victor Rebengiuc), şi a reîntâlnirii cu fiul său, Ticu (Şerban Pavlu).

14
/04
/17

Optsprezece filme au fost selectate în această etapă în competiția Festivalului de la Cannes (17 - 28 mai), între care ''Happy End'', al austriacului Michael Haneke, "The Beguiled", al regizoarei americane Sofia Coppola, ''Rodin'', al francezului Jacques Doillon și "L'Amant double'' de asemenea al francezului François Ozon.

14
/04
/17

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va onora serialele de televiziune, odată cu prezentarea integrală a celui de-al doilea sezon al show-ului TV ”Top Of The Lake”, regizat de Jane Campion, şi a primelor două episoade din cel de-al treilea sezon din ”Twin Peaks”, de David Lynch

13
/04
/17

Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

13
/04
/17

„Café Society”, cel mai recent film al lui Woody Allen care a inaugurat Festivalul de la Cannes din 2016, va fi proiectat în premieră absolută în România în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului Audience Award Film Festival, vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

13
/04
/17

Ultimul trailer pentru "Thor: Ragnarok" are cele mai multe vizualizări în 24 de ore din istoria Disney - 136 de milioane de vizualizări în doar 24 de ore. Acesta a devenit, astfel, nu numai cel mai urmărit "teaser" difuzat vreodată de Marvel, ci și cel mai vizionat trailer lansat vreodată de Disney prin intermediul tuturor diviziilor sale, din care mai fac parte Pixar și Star Wars.

10
/04
/17

Sputnik și Compania de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK) aduc la București Fotocronici din Siria. „Siria. Cronica în fotografii a unui război” este alcătuită din patruzeci și nouă de lucrări ale fotografilor corespondenți la fața locului ai Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik și ale operatorilor Companiei de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK).