VIDEO Filmele de Cannes vin la Bucureşti în octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmele-de-cannes-vin-la-bucuresti-in-octombrie/

Filmele care ocupă, zilele acestea, primele pagini ale marilor publicaţii din întreaga lume vor ajunge în România, în premieră, la cea de-a patra ediţie Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 şi 31 octombrie 2013.

Un articol de Corina Vladov|23 mai 2013

Filmele care ocupă, zilele acestea, primele pagini ale marilor publicații din întreaga lume vor ajunge în România, în premieră, la cea de-a patra ediție Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 și 31 octombrie 2013.

Filme mult-așteptate din selecția oficială a Festivalului de la Cannes vor fi proiectate la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu. Datorită cererii mari de bilete din anii trecuți, în program a fost adăugat un al treilea loc în care vor fi făcute proiecţii, Sala ArCuB din București.

Cristian Mungiu, inițiatorul Les Films de Cannes à Bucarest, este unul dintre cei care va decide, anul acesta, câștigătorii trofeelor Festivalului de la Cannes. Regizorul premiat cu Palme d’Or pentru „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“ (2007) face parte din juriul competiției, alături de Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Christoph Waltz, Ang Lee, Daniel Auteuil, Lynne Ramsay, Naomi Kawase şi Vidya Balan. Gala de decernare a premiilor va avea loc duminică, 26 mai.

Ediția 2013 a Les Films de Cannes à Bucarest propune o retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai respectați regizori francezi, Maurice Pialat (1925 – 2003), selecționat de cinci ori în competiția Festivalului de la Cannes și premiat cu Palme d’Or pentru „Sous le soleil du Satan“ (1987). Anul acesta se împlinesc zece ani de la dispariția regizorului.

Mari actori în mari filme

Programul special va fi prezentat de producătoarea Sylvie Pialat, partenera de viață, coscenarista multora dintre filmele celebrului cineast și fondatoarea companiei Films du Worso. În cadrul retrospectivei vor fi proiectate trei dintre filmele sale, toate succese de critică și de public: „Loulou“ (1980), „À nos amours“ (1983, foto sus), şi „Van Gogh“ (1991).

„Loulou“ (1980), cu Isabelle Huppert și Gérard Depardieu în rolurile principale, prezentat în selecția oficială la Cannes, a avut aproape un milion de spectatori în cinematografele din Franța și a fost nominalizat la trei premii César, inclusiv pentru Cel mai bun film. „À nos amours“ (1983), povestea aventurilor amoroase ale unei tinere, a lansat cariera actriței Sandrine Bonnaire și a fost premiat cu trofeul César pentru Cel mai bun film și Cea mai bună interpretare feminină.

„Van Gogh“ (foto jos), (1991), un film despre ultimele 67 de zile din viața pictorului Vincent Van Gogh, a fost selecționat în competiția Festivalului de la Cannes și a fost distins cu Premiul César pentru Cel mai bun actor în rol principal (Jacques Dutronc).

Pe lângă filmele din selecția oficială a celui mai important festival din lume, Les Films de Cannes à Bucarest îi va avea ca invitați pe unii dintre cei mai apreciați regizori ai momentului. La edițiile anterioare, printre invitați s-au numărat cineaștii Matteo Garrone, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo și delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra va fi organizată de Voodoo Films, în parteneriat cu Institutului Francez din Bucureşti și cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.