VIDEO Filmul indian „Corabia lui Tezeu“ ia Trofeul Transilvania
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-indian-corabia-lui-tezeu-ia-trofeul-transilvania/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi-a premiat câştigătorii în această seară, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, într-o sală cu peste 800 de invitaţi şi spectatori.

Un articol de Andrada Văsii|9 iunie 2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a premiat câștigătorii în această seară, la Teatrul Național din Cluj-Napoca, într-o sală cu peste 800 de invitați și spectatori.

Gazda ceremoniei de închidere a celei de-a 12-a ediții a fost prezentată de Tudor Giurgiu, directorul festivalului. Vedetele serii și protagoniștii unor momente de neuitat la TIFF au fost actrița Luminița Gheorghiu, distinsă cu Premiul de Excelență, și renumitul regizor ceh Jiří Menzel, premiat pentru întreaga carieră.

Pe covorul roșu al galei s-au aflat actrițele Franziska Petri, Ioana Flora, Ioana Blaj, Crina Semciuc, regizorii Nae Caranfil, Cristi Puiu, György Pálfi, producătoarele Lynda Myles, Ada Solomon, Anca Puiu, Oana Giurgiu, Frederic Boyer, directorul artistic al Tribeca Film Festival, Corina Șuteu, directorul Festivalului Making Waves, Carmen Harabagiu, CEO HBO România. Ținutele lui Tudor Giurgiu și Cristian Hordilă, managerul TIFF, au fost asigurate de Tudor. Personal Tailor.

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, i-a revenit unui regizor debutant, Anand Gandhi, care a impresionat juriul cu filmul „Corabia lui Tezeu“/ „Ship of Theseus“ (India). „Salutăm apariția unui nou talent major în cinematografia mondială“, a transmis juriul Competiției. Trofeul i-a fost înmânat sound designer-ului filmului, Erdélyi Gábor, de către regizorul Jiří Menzel și actrița Luminița Gheorghiu. „Am avut foarte mult de învățat de la Anand Gandhi, e foarte talentat. Uitați-vă la acest film, vă va schimba viața“, a spus Erdélyi Gábor.

„Corabia lui Tezeu“ și-a adjudecat și un al doilea premiu, pentru Cea mai bună imagine, în valoare de 3.500 euro (servicii de post-producție digitală), oferit de Cinelabs. Directorul de imagine Pankaj Kumar a fost apreciat pentru „fluiditatea imaginii. A surprins excelent vibrația și culorile vieții în India contemporană“. Este o meditație despre identitate, dreptate, frumusețe, moarte, prin intermediul a trei povești aparent disparate și a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr și un agent la bursă.

Premiul de Excelență la TIFF

Publicul a aplaudat minute în șir apariția Luminiței Gheorghiu, distinsă cu Premiul de Excelență la TIFF, oferit de Mercedes-Benz. „M-au copleșit aplauzele voastre, m-a copleșit acest premiu. Excelență? Asta înseamnă că de mâine eu nu mai pot să greșesc, ceea ce este imposibil. De aceea, as vrea să-l împart cu toți cei cu care am lucrat“. Momentul emoționant a fost introdus de Cristina Flutur, actrița din filmul „După dealuri“, și de directorul artistic Mihai Chirilov.

„Am petrecut doar trei zile aici, dar au fost trei zile foarte fericite. Am descoperit că România nu e atât de departe de Cehia, cum pare pe hartă. Mi-am dat seama că suntem mult mai apropiați decât mi-am închipuit. Am călătorit în foarte multe țări, dar aici m-am simțit fericit“, a mărturisit pe scenă și Jiří Menzel, distins cu Premiul pentru întreaga carieră.

Prezentatorul TV Andi Moisescu a introdus Premiul pentru întreaga carieră și montajul dedicat compozitorului Adrian Enescu. „Premiul e deosebit de important pentru mine, dar și pentru toti compozitorii care vor să intre în această frumoasă experiență, în lumea filmului“, a declarat muzicianul.

Cea mai bună regie

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de BCR, i-a fost acordat unui alt debutant, japonezul Rikiya Imaizumi, pentru „Ceasul rău, pisica neagră“/„I Catch a Terrible Cat“, „o excelentă comedie romantică plină de umor negru, care explorează natura sentimentelor în Japonia contemporană“.

Tinerele regizoare Ana Guevara Pose și Leticia Jorge Romero, din Uruguay, au fost recompensate cu Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone, pentru „Ploaie de vacanță“/ „Tanta agua“, un film care reușește „să surprindă esența vieții de familie“. Cristi Puiu, membru al juriului, le-a înmânat premiul celor două cineaste debutante.

Cea mai bună interpretare

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising, i-a revenit actorului danez non-profesionist Gustav Dyekjaer Giese, pentru performanța din „Nord-Vest“/„Nordvest“ (r. Michael Noer, Danemarca). Actrița aplaudată la Cluj în Betrayal, Franziska Petri, a anunțat câștigătorul. Cel mai bun film din secțiunea tematică Acesta e sfârșitul, în opinia criticii, a fost „El limpiador“ (r. Adrian Saba, Peru), distins cu Premiul FIPRESCI.

Favoritul publicului

Favoritul publicului vine dinspre Orientul Mijlociu și este primul lungmetraj realizat vreodată în întregime în Arabia Saudită și cel dintâi semnat de o femeie: „Wadjda“ (r. Haifaa Al-Mansour), recompensat cu Premiul Publicului, oferit de Mastercard.

Titlul din Competiție cu cele mai multe voturi din partea spectatorilor va fi achiziționat și distribuit de Transilvania Film. Premiul a fost prezentat pe scenă de actorii din 10 pentru FILM: Claudia Ardelean, Balázs Bodolai, Eliza Noemi Judeu, Nicoleta Lefter, Călin Stanciu Jr., Rareș Florin Stoica, Silvia Török, Mihaela Trofimov, Cătălin Vieru și Irina Wintze.

Filme românești

În secțiunea dedicată filmelor românești, cap de afiș este un documentar, „Aici… adică acolo“ (r. Laura Căpățână Juller), care și-a adjudecat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Lungmetraj, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Abis Studio, constând în servicii de post-producție. „Mă bucur enorm  de mult pentru acest film, care a însemnat patru ani de muncă. E un film fără nici un fel de buget“, a spus producătoarea Ada Solomon.

Pentru Debut a fost premiat Paul Negoescu, regizorul peliculei „O lună în Thailanda“. Premiul în valoare de 1.000 de euro, oferit de URSUS, i-a fost înmânat de actrița Mihaela Sîrbu protagonistului filmului, Andrei Mateiu.

Cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat „O umbră de nor“, în regia lui Radu Jude, venit la TIFF de la Cannes, unde a rulat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs. Premiul înseamnă 1.500 de euro şi o zi de filmare la Studiourile MediaPro. În acest an, juriul a decis să acorde și două Mențiuni speciale scurtmetrajelor Claudiu și crapii (r. Andrei Tănase) și Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri).

Câștigătorul secţiunii Umbre – Scurtmetraj, filmul „Moartea unei umbre“/„Death of a Shadow“ (r. Tom van Avermaet, Belgia), nominalizat și la Oscar anul acesta, a fost anunțat pe scenă de cei trei membri ai juriului, Freddy Bozzo, Tomi Malkki și Pau Teixidor.

Competiții locale

Adolescenții Teona Galgoțiu, Marc Solomon și Eva Todică, care au regizat la TIFF filmul Pentru Carlo, în Let’s Go Digital!, au urcat pe scenă pentru premiul dedicat atelierului și oferit de UPC.

Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 euro, oferit de Terapia Ranbaxy, le-a fost oferit, ex aequo, filmelor Fragment viu/ Eleven töredék (r. Bántó Csaba, Iszlai József) și „Casă dragă“/„Édes otthon“ (r. Ábel Visky). Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, oferită de Fabrica de Pensule, a fost câștigată de „Clubul de bridge“ (r. Ana-Maria Vîjdea, Cristina Haneș).

Carmen Harabagiu, CEO HBO România, a anunțat la gala de închidere și câștigătorii Concursului de Scenarii organizat de HBO în parteneriat cu TIFF: Cel mai bun scenariu de lungmetraj, în valoare de 3.000 de dolari, i-a fost acordat lui Toma Bogdan, pentru scenariul „Reparaţia“, Cel mai bun scenariu de documentar, în valoare de 2.000 de dolari, lui Marius Iacob, cu scenariul „Despre starea de bine“, iar Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj, în valoare de 1.500 de dolari, a fost adjudecat de Radu Bărbulescu, cu scenariul „Dispozitivul 0068“.

Info:

Un making of zilnic al TIFF puteți găsi aici: http://www.youtube.com/user/TIFFteam

Facebook: TransilvaniaIFF

Twitter: #TIFF2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 și 23 iunie, iar TIFF București, între 11 și 17 iunie, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.

Foto credit: Nicu Cherciu

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.

03
/10
/16

Maren Ade, regizoarea germană care a făcut senzație la Cannes cu o comedie filmată la București, Toni Erdmann, se va întâlni cu publicul, pentru prima dată, la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Filmul va fi proiectat în premieră în România pe 14 octombrie, în deschiderea festivalului

03
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itinerantă de excepție de la cinemaul documentar clasic până la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează filmul, de la vizionări colective în sala de cinema, la experiențe inedite de proiecții crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.