VIDEO GOOGLE sărbătoreşte 151 de ani de la naşterea lui Claude Debussy
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-google-sarbatoreste-151-de-ani-de-la-nasterea-lui-claude-debussy/

GOOGLE sărbătoreşte împlinirea a 151 de ani de la naşterea compozitorului francez Claude Debussy, una dintre cele mai proeminente figuri asociate cu muzica impresionistă.

Un articol de Andrada Văsii|22 august 2013

GOOGLE sărbătoreşte împlinirea a 151 de ani de la naşterea compozitorului francez Claude Debussy, una dintre cele mai proeminente figuri asociate cu muzica impresionistă.

Logoul are drept coloană sonoră una dintre cele mai celebre compoziţii ale muzicianului francez Claude Debussy, „Clair de lune”.

Doodle-ul prezintă o parte a unui oraş situat pe malul unui râu: luminile se aprind şi se sting pe străzi şi în case, pe măsură ce acordurile muzicii evoluează, se văd maşini, vaporaşe şi biciclişti care trec pe stradă, din coşurile caselor iese fum, iar ploaia începe să cadă. Animaţia se încheie cu doi oameni care vâslesc în bărci diferite, venind din direcţii opuse, iar când ajung unul în dreptul celuilalt împart o umbrelă roşie pentru a se proteja de ploaie.

Achille-Claude Debussy, născut pe 22 august 1862, la Saint-Germain-en-Laye, este considerat unul dintre cei mai influenţi compozitori din lume, autorul unui stil original, inovator, ale cărui lucrări au reprezentat în epocă o evadare din conceptele tradiţionaliste.

Un compozitor cu aspiraţii de pianist

Potrivit specialiştilor în domeniu, Debussy este şi unul dintre cei mai importanţi compozitori de muzică de pian, fiind întrecut poate doar de Frederic Chopin.

Talentul muzical al lui Debussy a fost descoperit de primul său profesor de pian, Mauté de Fleurville, care susţinea că a studiat pianul chiar cu Frédéric Chopin. Mauté l-a trimis pe Debussy la Conservatorul din Paris, unde acesta a studiat între anii 1872 şi 1884, notează Mediafax.

La început, Debussy a dorit să devină pianist, însă, ulterior, a abandonat ideea, după ce a ratat examenele de pian din 1878 şi 1879. În 1880, el a participat la cursurile de compoziţie ale lui Ernest Guiraud şi, sub coordonarea acestuia, Debussy a câştigat locul al doilea la competiţia Prix de Rome, în 1883, dar şi primul loc, în 1884, cu lucrarea „L’enfant prodigue”, cu ajutorul căreia a obţinut şi o bursă de studii la Vila de Medici din Roma, timp de trei ani.

Foto credit: Google

23
/03
/22

Muzeul Național de Artă Contemporană se alătură eforturilor susținute de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Spațiile MNAC devin, pentru a le oferi refugiaților câteva momente de liniște, centre cu activități pentru copii și donații, locuri de întâlnire cu cei apropiați și propun chiar și oportunități profesionale. 

15
/03
/22

Tabăra de artă „Pictori de azi la Balcic”, organizată de Asociația ELITE ART club UNESCO, reunește, încă din anul 2003, creațiile artiștilor într-o arhivă de exprimare stilistică, fiecare pictor participant abordând în stilul caracteristic diversitatea de forme și imagini pe care Balcicul o oferă.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

10
/03
/22

Cea de-a doua ediție a festivalului internațional FOTO WIEN, care reunește peste 140 de expoziții și 300 de evenimente cu tema fotografia de artă, va avea loc în perioada 9 - 27 martie 2022, în capitala Austriei. Festivalul face parte din rețeaua European Month of Photography (EMOP) şi prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii vieneze, în off-spaces și spații alternative de expoziție şi în institute culturale. Trei proiecte distincte cu participare artistică românească au loc în acest cadru, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

09
/03
/22

Galeria neconvențională Celula de Artă și Carol 53 găzduiesc, între 12 și 2 aprilie, expoziția caritabilă Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului / Bombs and Humans. United Artists against War, în care peste 65 de artiști români și ucraineni militează pentru pace, iau atitudine împotriva războiului din Ucraina, împotriva războiului, împotriva tuturor armelor de ucidere și a orgoliului firii omenești care naște războaie. Vernisajul va avea loc sâmbătă, pe 12 martie, de la ora 16:00, în București (B-dul Carol nr. 53).

24
/02
/22

Pe 24 februarie, la ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită la cea dintâi conferință online din acest an, intitulată „Hărți și globuri în pictura olandeză din secolul al XVII-lea”, susținută de dr. Cosmin Ungureanu, istoric de artă, doctor în istoria arhitecturii, expert acreditat în pictură și grafică europeană din secolele XVI-XIX.