VIDEO „Haos etnic” cu DakhaBrakha și o întâlnire cu Cristi Puiu în ziua a 5-a la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-haos-etnic-cu-dakhabrakha-si-o-intalnire-cu-cristi-puiu-in-ziua-a-5-a-la-tiff/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania continuă marţi, 4 iunie, cu un spectacol unic al celor de la DakhaBrakha, o întâlnire cu regizorul Cristi Puiu la TIFF Lounge şi multe altele.

Un articol de Andrada Văsii|4 iunie 2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă marți, 4 iunie, cu un spectacol unic al celor de la DakhaBrakha, o întâlnire cu regizorul Cristi Puiu la TIFF Lounge, o seară de jazz cu Gilad Abro Trio, o proiecție caritabilă și o alta la care spectatorii peste 60 de ani au intrare liberă, ,,Full Circle’’.

Evenimentul special al zilei de 4 iunie este proiecția ,,Pământ’’/ ,,Earth’’, cu acompaniament live DakhaBrakha, la Casa de Cultură a Studenților, de la 21.00. Trupa de „haos etnic” DakhaBrakha este cea mai cunoscută și apreciată din Ucraina, cu peste 300 de concerte în afara țării.

Esența muzicii ei vine din folclorul ucrainean, căruia i se adaugă jazz-ul, trance-ul, ritmurile și instrumentele din culturi cu totul diferite – de la cea indiană, la cea arabă și africană. Capodopera lui Alexander Dovzhenko – unul dintre cei mai importanți regizori sovietici – face parte din „Trilogia ucraineană”, serie elogiată pe plan internațional, dar criticată de puterea sovietică, în anii 30.

Întâlniri și prezentări de profil

Tot marți, regizorul Cristi Puiu, membru în juriul Competiţiei și autorul campaniei de imagine TIFF, se va întâlni cu publicul la ora 17.00, la TIFF Lounge (Piața Unirii). Moderator va fi Mihnea Măruță.

De la 18.30 la 20.30, la Mansarda Napoca 15, Oana Radu și Elvira Lupșa vor susține o prezentare de sisteme de crowdfunding, în cadrul Transilvania Talent Lab. Oana Radu este co-fondator al Romanian Film Initiative și manager al Making Waves: Festivalul New Romanian Cinema din New York. Între 2006 și 2012 a fost director adjunct al ICR New York. Elvira Lupșa este development associate și community manager al Romanian Film Initiative și producător al Making Waves. Intrarea este liberă.

Proiecție în premieră cu filmul de la Festivalul de la Berlin

În premieră în România, la scurtă vreme după ce a fost lansat la Festivalul de la Berlin, ,,Sânge întunecat’’/ ,,Dark Blood’’ (r. George Sluizer) va avea o proiecție specială, în scop caritabil, la Casa de Cultură a Studenților, de la 18.30. Pelicula a fost terminată aproape 20 de ani mai târziu cu secvențele pe care echipa le-a filmat în primele 11 zile, înainte ca actorul River Phoenix să moară din cauza unei supradoze de droguri. Celebrul director de imagine Ed Lachman va fi prezent la proiecție. Banii strânși din bilete vor fi donați pentru restaurarea Muzeului de Artă Cluj.

Spectatorii cu vârste peste 60 de ani au intrare liberă marți, la Cinema Florin Piersic, de la 11.00, la ,,Full circle’’ (r. Yang Zhang). În film, câțiva bătrâni dintr-un azil când unul dintre ei îi convinge pe ceilalți să participe într-un concurs de talente difuzat de televiziunea naţională.

Seară de Jazz și concerte unplugged

La Casa TIFF, de la 22.00, publicul este așteptat la o seară de jazz cu Gilad Abro Trio. Muzicianul Gilad Abro, născut în Africa de Sud și mutat în Israel, combină stiluri și genuri muzicale precum bebop și hard bop, jazz, rock și R&B, fusion, trance. A colaborat cu nume mari ca Johnny Griffin, Randy Barker, Slide Hampton, Larry Willis și Jimmy Cobb.

În paralel, tot de la 22.00, la TIFF Art (Muzeul de Artă), va avea loc un concert unplugged Stepan Project și o lansare de album – „Lumina”. Ilie Stepan, unul dintre marile nume ale rock-ului românesc, este compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor şi producător de muzică de teatru şi film, realizator de radio și televiziune. „Lumina” este un proiect unic, finalizat după 11 ani de muncă și la care și-au adus contribuția zeci de artiști – muzicieni, pictori, graficieni, fotografi, cineasti, scriitori.

Filme în avanpremieră

În avanpremiera vernisajului expoziției ,,The Danube Exodus: The Rippling Currents of the River’’ de miercuri, de la Casa Tranzit, ora 16.00, spectatorii au ocazia să vadă câteva dintre filmele lui Péter Forgács, proiectate și expuse în câteva dintre cele mai prestigioase muzee și galerii din lume. Creațiile sale reconstituie povești personale sau evenimente istorice regândind și combinând înregistrări video. La Cinema Arta, de la 14.30, în Retrospectiva Péter Forgács vor rula două filme: ,,Câinele negru’’/ ,,El Perro Negro’’ (2005) și ,,Cădere Liberă’’/,, Free Fall’’ (1996). Miercuri, în același cinematograf, de la 22.00, vor fi proiectate alte două titluri: ,,Miss Univers 1929’’ (2006) și ,,Angelos’ Film’’ (1999).

În Ursus Open Air, de la 21.45, una dintre cele mai bune producții lansate în 2012, nominalizată la Oscarul pentru film străin, îi va captiva pe  spectatorii TIFF cu o poveste din timpul dictaturii lui Augusto Pinochet, când un grup pune la cale un plan îndrăzneţ pentru a elibera ţara de sub regim. ,,Nu’’/ ,,No’’ al lui Pablo Larraín, cu Gael García Bernal, a fost proiectat, printre altele, la Cannes, Locarno și Salonic.

Un film controversat despre banalitatea răului

Unul dintre cei mai provocatori regizori israelieni contemporani, Eyal Sivan, celebrat în secțiunea 3X3, va discuta cu publicul la Cinema Florin Piersic, după proiecția de la 20.00 a documentarului ,,Specialistul: Portretul unui criminal modern’’ (1999), un film controversat despre „banalitatea răului” montat din imaginile filmate la procesul de acuzare a ofițerului nazist Adolf Eichmann, din 1961.

De bifat, în programul zilei de marți, sunt și filmele ,,Scoici îndrăgostite’’/ ,,Mussels in Love’’ (Willemiek Kluijfhout), ,,Corabia lui Tezeu’’/ ,,Ship of Theseus’’ (r. Anand Gandhi), ,,Nord-vest’’ (r. Michael Noer) – inclus în Competiție, sau ,,Operațiunea New World’’ (r. Hoon-jung Park), în Mănăștur Open Air.

Info:

Detalii despre proiecții și programul integral, pe www.tiff.ro.

Facebook: TransilvaniaIFF

Twitter: #TIFF2013

Foto credit: Chris Nemeș

20
/04
/17

„4 Blocks”, cea mai titrată miniserie europeană a momentului, va fi lansată în România, luna viitoare, de canalul de televiziune TNT. Producția a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2017, primele două episoade fiind proiectate în cadrul secțiunii „Berlinale Special Series”.

20
/04
/17

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.

18
/04
/17

INTERVIU Am stat de vorbă cu cineastul și profesorul universitar Copel Moscu, inițiatorul și directorul Cinepolitica, despre ce înseamnă un film politic, despre rolul unui astfel de festival și despre atracțiile noii ediții, care începe joi, la București, cu ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”.

18
/04
/17

Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto, Vilnius sau Veneția vin la Audience Award Film Festival, unde „Insyriated” și „Perfetti Sconosciuti” vor avea proiecții în premieră.

17
/04
/17

Un interviu cu tânărul regizor Tudor Cristian Jurgiu despre debutul său, „Câinele japonez” (2013), disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub. Povestea unui bătrân singur, Costache (Victor Rebengiuc), şi a reîntâlnirii cu fiul său, Ticu (Şerban Pavlu).

14
/04
/17

Optsprezece filme au fost selectate în această etapă în competiția Festivalului de la Cannes (17 - 28 mai), între care ''Happy End'', al austriacului Michael Haneke, "The Beguiled", al regizoarei americane Sofia Coppola, ''Rodin'', al francezului Jacques Doillon și "L'Amant double'' de asemenea al francezului François Ozon.

14
/04
/17

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va onora serialele de televiziune, odată cu prezentarea integrală a celui de-al doilea sezon al show-ului TV ”Top Of The Lake”, regizat de Jane Campion, şi a primelor două episoade din cel de-al treilea sezon din ”Twin Peaks”, de David Lynch

13
/04
/17

Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

13
/04
/17

„Café Society”, cel mai recent film al lui Woody Allen care a inaugurat Festivalul de la Cannes din 2016, va fi proiectat în premieră absolută în România în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului Audience Award Film Festival, vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

13
/04
/17

Ultimul trailer pentru "Thor: Ragnarok" are cele mai multe vizualizări în 24 de ore din istoria Disney - 136 de milioane de vizualizări în doar 24 de ore. Acesta a devenit, astfel, nu numai cel mai urmărit "teaser" difuzat vreodată de Marvel, ci și cel mai vizionat trailer lansat vreodată de Disney prin intermediul tuturor diviziilor sale, din care mai fac parte Pixar și Star Wars.

10
/04
/17

Sputnik și Compania de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK) aduc la București Fotocronici din Siria. „Siria. Cronica în fotografii a unui război” este alcătuită din patruzeci și nouă de lucrări ale fotografilor corespondenți la fața locului ai Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik și ale operatorilor Companiei de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK).

06
/04
/17

INTERVIU Alexandra Balteanu este născută în 1982, în România, iar din 2003 locuiește în Germania, unde studiază regia la prestigioasa Academie Germană de Film şi Televiziune din Berlin (DFFB). Primul său lungmetraj, excelentul „Vânătoare”, a fost prezentat în toamnă la Festivalul de la San Sebastian.