VIDEO Hollywood Reporter: Noul film al lui Porumboiu – provocator şi în acelaşi spirit al Noului val românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-hollywood-reporter-noul-film-al-lui-porumboiu-provocator-si-in-acelasi-spirit-al-noului-val-romanesc/

În cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, ,,viziunea plină de inteligenţă cerebrală şi absurdă” a regizorului este aplicată lumii cinematografiei.

Un articol de Andrada Văsii|9 august 2013

În cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, proiectat în competiţia Festivalului de la Locarno (7 – 17 august), „viziunea plină de inteligenţă cerebrală şi absurdă“ a regizorului este aplicată lumii cinematografiei.

„Viziunea plină de inteligenţă cerebrală şi absurdă a autorului român Corneliu Porumboiu este aplicată lumii cinematografiei, în filmul său despre realizarea unui film turnat pe peliculă”, scrie  publicaţia.

Citiţi şi FOTO/VIDEO Primele imagini din cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, prezentat la Festivalul de la Locarno

Un regizor are o aventură cu o actriţă care are un rol secundar în filmul său şi decide să scrie în ultimul moment o scenă de nuditate pentru aceasta.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu pleacă „de la o premisă-clişeu şi reuşeşte cu multă grijă să o întoarcă cu susul în jos, apelând la logică, umor absurd şi la un consum uriaş de ţigări“, scrie  publicaţia.

89 de minute, 20 de cadre

Dacă primele două lungmetraje ale lui Corneliu Porumboiu – „A fost sau n-a fost” şi „Poliţist, adjectiv” – „investighează cuvinte şi înţelesuri”, cel de-al treilea „explorează gramatica filmului, cu cadrele specifice regizorului, lungi, aproape imobile, duse la o nouă extremă, întregul proiect de 89 de minute având sub 20 de cadre”, mai scrie publicaţia de specialitate.

„Filmul care va fi probabil perceput într-o manieră mult mai controversată decât celelalte pelicule” ale lui Porumboiu şi care dă senzaţia „că se află la unul-două scenarii depărtare de ceva măreţ” s-ar putea dovedi „atractiv pentru festivalurile şi cinefilii familiarizaţi cu Noul val românesc sau cu subiectul central şi execuţia riguroasă”, mai scrie  publicaţia.

Din punct de vedere tehnic, potrivit Hollywood Reporter, filmul „se înscrie în linia celorlalte producţii româneşti recente”.

Premieră la Locarno

Filmul lui Corneliu Porumboiu, cu titlul întreg „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, îi prezintă în distribuţie pe Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol şi a rulat în premieră mondială la Festivalul de la Locarno vineri, notează Mediafax. Este una dintre puţinele pelicule din festival filmate şi proiectate pe peliculă de 35 mm.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean.

A luat premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu „Poliţist, adjectiv”. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Foto:  Bogdan Dumitrache actor, Diana Avramut actriţă, Corneliu Porumboiu, regizor

Foto credit: Festival del film Locarno / Massimo Pedrazzini.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.