VIDEO J.K. Rowling a scris un roman poliţist folosind un pseudonim
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-j-k-rowling-a-scris-un-roman-politist-folosind-un-pseudonim/

J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria „Harry Potter”, a scris un roman poliţist, pe care l-a semnat sub pseudonim, folosind numele unui presupus scriitor debutant, Robert Galbraith.

Un articol de Andrada Văsii|14 iulie 2013

J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria „Harry Potter”, a scris un roman poliţist, pe care l-a semnat sub pseudonim, folosind numele unui presupus scriitor debutant, Robert Galbraith.

Astfel, celebra scriitoare britanică a fost lăudată de criticii de specialitate pentru romanul „The Cuckoo’s Calling”, o carte despre un veteran de război care devine un detectiv privat şi îşi ia numele de Cormoran Strike.

1.500 de copii

Cartea, publicată deja în luna aprilie, s-a vândut deja în peste 1.500 de copii în formatul hardback, informează bbc.co.uk.

Secretul scriitoarei J.K. Rowling a fost descoperit după ce jurnaliştii de la publicaţia Sunday Times au devenit bănuitori şi nu au putut să îşi explice modul în care un presupus romancier debutant poate să scrie roman atât de bine elaborat.

Am sperat că acest mic secret va rezista ceva mai mult, întrucât scrisul sub pseudonimul Robert Galbraith a fost pentru o mine o experienţă atât de eliberatoare.

J.K. Rowling,
scriitoare

 

„A fost minunat să pot să public o carte fără atenţia presei, fără mari aşteptări, din pura plăcere de a primi laude sub un nume diferit”, a adăugat J.K. Rowling.

O carte fără atenția presei

Un critic literar britanic a descris romanul „The Cuckoo’s Calling” ca un „debut strălucitor”, în timp ce un alt critic a lăudat capacitatea presupusului autor de sex masculin al romanului de a descrie atât de bine în cartea sa o serie de articole vestimentare feminine.

Un indiciu

Un indiciu care i-a ajutat pe jurnaliştii britanici să descopere faptul că J.K. Rowling a scris acest roman a constat în faptul că presupusul romancier debutant Robert Galbraith avea acelaşi agent şi acelaşi editor ca şi autoarea romanelor din seria „Harry Potter”.

„The Cuckoo’s Calling” a fost publicat de editura Sphere, parte a grupului editorial Little, Brown Book Group, care a publicat şi „The Casual Vacancy”, primul roman pentru cititorii adulţi lansat de J.K. Rowling după încheierea seriei „Harry Potter”.

O nouă identitate

În descrierea autorului romanului „The Cuckoo’s Calling”, de pe coperta volumului, se afirmă că Robert Galbraith a lucrat ca anchetator în Poliţia militară britanică şi a părăsit forţele armate în 2003, pentru a se lansa în industria securităţii civile.

În interviurile ei precedente, J.K Rowling a spus că preferă să folosească un pseudonim pentru toate romanele de după saga „Harry Potter”. J.K. Rowling scrie deja un alt roman care îl va avea ca protagonist pe detectivul Cormoran Strike. Romanul va fi publicat tot cu pseudonimul Robert Galbraith, în 2014.

Foto credit: Daniel Ogren, Wikipedia

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.

26
/01
/23

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”.