VIDEO JFK şi Amza Pellea, printre temele Festivalului de Film Istoric de la Râşnov
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-jfk-si-amza-pellea-printre-temele-festivalului-de-film-istoric-de-la-rasnov/

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va aborda, la cea de-a V-a ediţie, care va avea loc între 2 şi 11 august, patru teme – Anul 1968, J.F. Kennedy, Legendele muzicii şi Amza Pellea. Cele patru teme vor fi completate de o serie de conferinţe susţinute de personalităţi din lumea artistică şi academică.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va aborda, la cea de-a V-a ediţie, care va avea loc între 2 şi 11 august, patru teme – Anul 1968, J.F. Kennedy, Legendele muzicii şi Amza Pellea. Cele patru teme vor fi completate de o serie de conferinţe susţinute de personalităţi din lumea artistică şi academică.

Astfel, în timpul festivalului sunt programate peste 40 de proiecţii de film, expoziţii, un târg de carte, dar şi lansări de volume. Totodată, la festival va avea loc avanpremiera documentarului „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, o producţie a Libra Film.

Festival și școală de vară

De asemenea, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov cuprinde Şcoala de Vară „Astra”, organizată pentru studenţi şi masteranzi. Potrivit organizatorilor, printre lectorii confirmaţi la eveniment se află Tudor Caranfil, Adrian Cioroianu, Theodor Paleologu, Sergiu Celac, Sever Voinescu, Liviu Tofan şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Citiţi şi: ARHIVĂ Amza Pellea: „Radu Beligan m-a luat la Teatrul de Comedie“

Pe de altă parte, festivalul cuprinde o serie de evenimente speciale, printre care concertul susţinut de Mircea Baniciu Band, Mike Godoroja & Blue Spirit, cu spectacolul „Hippie cu diamante”, şi Cvartetul de contrabasişti, cu recitalul „De la Bach la Beatles & Metallica”.

Printre evenimentele programate în festival se numără şi concertul European Contemporary Orchestra, care cuprinde 33 de muzicieni din ansambluri din Franţa, Belgia, România şi Italia.

Festivalul, în fiecare an, se concentrează pe câteva teme pe care le ia şi le desface pe mai multe felii. O să încep cu o temă cu legătură naţională, care ne este foarte dragă, este vorba de Amza Pellea. Sunt 30 de ani de când Amza Pellea ne-a părăsit şi de aceea o să avem o zi dedicată lui Amza Pellea, pe 4 august, o zi în care vom avea proiecţii cu trei dintre cele mai importante filme în care a jucat Amza. O să o avem alături de noi pe Oana Pellea, care va susţine în cadrul Şcolii de Vară o prelegere despre Amza şi festivalul va avea şi o producţie proprie anul acesta, un documentar sau mai bine spus un medalion despre Amza Pellea. Vor fi interviuri pe care le-am luat celor care l-au cunoscut şi au avut norocul să lucreze alături de el.

Mihai Dragomir,
coordonator centru resurse al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov

Mihai Dragomir a precizat că cinematograful din Râşnov va primi numele lui Amza Pellea, notează Mediafax. A doua temă a festivalului se referă la muzica anilor 1960. „Ne-am legat de această temă pentru că anul acesta mulţi dintre muzicienii mari ai lumii ar fi împlinit sau împlinesc 70 de ani, iar anii ’60 reprezintă o mină de aur pentru noi şi pentru festivalul nostru”, a mai subliniat Mihai Dragomir.

50 de ani de la asasinare

Împlinirea a 50 de ani de la asasinarea unuia dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani, John F. Kennedy, reprezintă a treia temă principală a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov. „Pe 22 noiembrie împlinindu-se 50 de ani de la asasinarea lui, nu ne interesează foarte mult asasinarea în sine, mai mult vrem să punem accent pe viaţa lui, pe cât de mult a influenţat istoria şi în continuare ne influenţează istoria“, spune Mihai Dragomir.

O temă istorică

„A patra temă, cea mai importantă temă, se referă la anul 1968. Anul 1968 reprezintă «Primăvara de la Praga, dar înseamnă şi revoltele din Franţa, din mai ’68, înseamnă atitudinea lui Ceauşescu în acel an, înseamnă revoltele din Statele Unite, războiul din Vietnam, asasinarea lui Bobby Kennedy, a lui Martin Luther King şi lista continuă. (…) În acest context, avem plăcerea ca, alături de noi, ca în fiecare ediţie, să se afle Centrul Ceh, împreună cu Ambasada Cehiei”, a mai spus Dragomir.

În ceea ce priveşte personalitatea lui John F. Kennedy, în timpul festivalului va fi lansată cartea „Enigmele unui erou” a jurnalistului şi comentatorului politic american Chris Matthews, a cărei prefaţă este scrisă de fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România Mark Gitenstein.

Este vorba de o carte de 512 pagini, l-am rugat pe excelenţa sa Mark Gitenstein să ne scrie o prefaţă, ceea ce a şi făcut, el fiind şi membru al partidului democrat, aducând în această componentă şi o rememorare a zilelor respective ale asasinării preşedintelui Kennedy şi autorul este Chris Matthews, din 2002 este gazda unei emisiuni produsă de NBC, membru democrat şi al administraţiei Carter.

Sorin Mîndruţescu,
directorul general al Oracle şi preşedintele Camerei Americane de Comerţ

În ceea ce priveşte cea de-a patra temă a festivalului – anul 1968, când a avut loc şi „Primăvara de la Praga”, consilierul la Ambasada Republicii Cehe în România Pavel Kobližka le-a mulţumit organizatorilor evenimentului pentru că aceasta a fost inclusă în program.

El a precizat că „Primăvara de la Praga” a fost unul dintre „momentele cheie în istoria Cehiei, fiind printre cele mai frumoase momente, pentru că a adus foarte multă speranţă şi unitate în rândul populaţiei, dar a reprezentat şi unul dintre cele mai tragice evenimente, pentru că multe persoane şi-au pierdut viaţa în acele zile”, a completat Pavel Kobližka.

Potrivit lui Pavel Kobližka, ambasadorul Republicii Cehe în România, Jiří Šitler, va participa la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, unde va avea şi o conferinţă la Şcoala de Vară privind „Primăvara de la Praga”.

La conferinţa de presă au participat consilierul la Ambasada Republicii Cehe în România Pavel Kobližka, Nicolae Pepene, directorul Cetăţii Râşnov, Irina Margareta Nistor, critic de film, Sorin Mîndruţescu, membru al echipei de organizare, şi Mihai Dragomir, coordonator centru resurse al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov.

Foto credit: Cinemagia, Alfred Eisenstaedt Wikipedia

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.