VIDEO Legendarul pianist Evgeny Kissin vine la Bucureşti, în Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-legendarul-pianist-evgeny-kissin-vine-la-bucuresti-in-festivalul-enescu/

Pe 23 septembrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român legendarul pianist Evgeny Kissin va susţine primul recital din cadrul Festivalului Enescu. Din programul serii face parte inclusiv frumoasa Sonată Nr. 17 în Re Major D 850 Op. 53 de Franz Schubert.

Un articol de Andrada Văsii|27 august 2013

Pe 23 septembrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român legendarul pianist Evgeny Kissin va susține primul recital din cadrul Festivalului Enescu. Din programul serii face parte inclusiv frumoasa Sonată Nr. 17 în Re Major D 850 Op. 53 de Franz  Schubert.

„Un geniu“, după cum afirma Herbert von Karajan – unul dintre cei mai mari dirijori ai tuturor timpurilor – „copilul-minune al pianului“, cum l-a numit adesea presa internațională, pianistul Evgeny Kissin va susține două recitaluri extraordinare în cadrul Festivalul „George Enescu“, pe scena Ateneului Român, pe 23 și 26 septembrie.

Într-un interviu acordat de curând pentru cotidianul ,,Adevărul” acesta declara: „Publicul nu m-a intimidat niciodată. El mă inspiră“.

Unul dintre momentele emblemă ale carierei lui Evgeny Kissin este întâlnirea cu reputatul dirijor Herbet von Karajan, pe când Kissin avea doar 17 ani. După ce l-a ascultat interpretând Fantezia în Fa Minor de Chopin, Karajan a exclamat: „Acest băiat este un geniu!”. Evgeny Kissin avea să interpreteze mai târziu, sub bagheta lui Karajan, la invitația legendarului dirijor, Concertul Nr. 1 pentru Pian și Orchestră, de P.I.Ceaikovski.

Într-o carieră care se întinde pe mai bine de treizeci de ani, Evgeny Kissin, astăzi în vârstă de 41 de ani, a lucrat cu toți marii dirijori ai lumii: Vladimir Ashkenazy, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Herbert von Karajan. A interpretat alături de cele mai mari nume ale pianului, printre care cunoscuta și exigenta pianistă Martha Argerich. Evgeny Kissin strălucește, cu sensibilitate și precizie tehnică, în interpretări ale lucrărilor de Chopin, Ceaikovski sau Grieg

Concertul pianistului Evgeny Kissin la București va avea loc cu casa închisă.

Din Suedia în Danemarca

Tot pe 23 septembrie, de la ora 19.30, este programat un alt concert extraordinar, care va avea loc la Sala Mare a Palatului. Celebra Royal Stockholm Philharmonic Orchestra  va interpreta sub bagheta renumitului dirijor Sakari Oramo două lucrări inedite: Exquisite Corpse de Anders Hillborg, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori contemporani suedezi și Simfonia Nr.2 (FS 29), „The Four Temperaments”, de Carl Nielsen – aclamat drept unul dintre cei mai importanți compozitori danezi ai secolului XX.

Programul serii include și Concertul Nr.1 pentru Pian și Orchestră în Re Minor Op. 15, de Johannes Brahms, avându-l ca solist pe Steven Hough.

Concertul susținut de Royal Stockholm Philharmonic Orchestra la București este unul dintre puținele din Festival la care mai pot fi achizționate bilete aici.

Virtuozii se duc la Brașov

De un concert extraordinar va avea parte și publicul din țară: la Brașov va urca pe scenă, pentru a oferi un regal de Mozart, drijorul și violonistul Maxim Vengerov. Îi va fi alături prestigiosul ansamblu „Virtuozii” din București.

Pe 24 septembrie, de la ora 17.00, la Ateneul Român cunoscutul ansamblu cameral „Virtuozii“ din București va susține un recital alături de doi soliști celebri: Maxim Vengerov (vioară) și Vlad Stănculeasa (vioară). Aceștia vor interpreta în prima parte a programului Concertul pentru două viori și orchestră în Re Minor BWV 1043 de J. S Bach.

A doua parte a concertului va fi un regal  Mozart: Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în Sol Major K 216, Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La Major K 219 „Turkish” și Simfonia nr. 41 în Do Major K 551 „Jupiter”, avându-l pe Maxim Vengerov ca solist şi dirijor.

Concertul susținut de Maxim Vengerov și de Vlad Stănculeasa va avea loc cu casa închisă.

Mari Orchestre

Tot pe 24 septembrie, de la ora 19.30, în seria Mari Orchestre ale Lumii, la Sala Mare a Palatului, celebrul violonist Julian Rachlin  va concerta alături de Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Sakari Oramo.

Programul serii cuprinde Suita Nr. 2 pentru Orchestră în Do Major Op.20 de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major de Igor Stravinski  și Simfonia Nr.1 în Mi Minor Op.39, de Jean Sibelius.

Acesta este unul dintre puținele concerte extraordinare din Festival la care încă se mai pot cumpăra bilete de aici.

Cunoscutul ansamblu Camerata Salzburg  va urca pe scena Ateneului Român pe 25 septembrie, de la ora 17.00. Cu un program care include lucrări de George Enescu și W.A. Mozart, concertul o va avea ca solistă pe frumoasa și aclamata violonistă Hilary Hahn. Dirijor va fi Louis Langrée. Acest concert va avea loc cu casa închisă.

Un violonist și orchestra Rusiei

Un star internațional, violonistul Vadim Repin va concerta în cadrul Festivalului Enescu, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, alături de Russian National Orchestra, cu Mihail Pletnev la pupitru, interpretând Concertul Nr.2 pentru vioară și orchestră în Sol Minor Op.63 de Serghei Prokofiev.

Vadim Repin a început să studieze vioara la vârsta de cinci ani, iar la vârsta de doar șase ani a urcat pe scenă. La 11 ani, a câștigat medalia de aur la toate categoriile Competiției Wieniawski și a debutat cu recitaluri la Moscova și la Sankt Petersburg. 

Foto credit: Sheila Rock

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

28
/06
/20

Vești bune pentru industria muzicală și nu numai: cea de-a cincea ediție a Mastering The Music Business, primul și cel mai mare eveniment organizat în România pe teme de industrie muzicală, va avea loc în perioada 29 - 31 iulie într-un nou format.

24
/06
/20

Săptămânal, miercurea, începând din 1 iulie, seria de concerte open air cu artiști locali din zona alternative – Backyard Acoustic Season – se reinstalează pe terasa de la Expirat, la inițiativa Overground Music, într-un format reconsiderat și adaptat situației și locului, renunțând la tiparele unui concert clasic, pentru un public restrâns de aproximativ 100 de persoane per reprezentație.

24
/06
/20

După trei luni în care Qreator – Home Together Edition a fost platforma de exprimare online pentru cei mai importanți artiști din România, seria de evenimente ajunge la final. Ultima reprezentație va fi una memorabilă, un recital cu Angela Gheorghiu. Joi, 25 iunie, de la ora 18:30, marea soprană va susține un recital live transmis online pe pagina de Facebook a Qreator.

23
/06
/20

Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel, în Noaptea de Sânziene a anului 2020, în vremuri în care a vrea să faci artă, oriunde în lume, a devenit neînchipuit de dificil, în vremuri în care artiştii cu şi modul lor de expresie sunt reduşi, aproape, la tăcere, în vremuri în care artiştii par, celor mulţi, neesenţiali.

22
/06
/20

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta și dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstițiului de vară. Inițiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – și a compozitorului și muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internațională a muzicii, marcată în peste 120 de țări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.

08
/06
/20

OAMENII MUZICII Pe 8 iunie 1810 la Zwickau, în Regatul Saxoniei, se năștea Robert Schumann, fiul unui librar care avea să devină un pianist ratat dar și unul dintre marii compozitori ai Romantismului. Un destin marcat de instabilitate psihică dar și de inspirații muzicale impresionante.