VIDEO Lista lui Schindler a fost scoasă la licitaţie pe eBay
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-lista-lui-schindler-a-fost-scoasa-la-licitatie-pe-ebay/

O copie a listei lui Schindler, care conţine numele muncitorilor evrei din lagărele de concentrare salvaţi de ororile nazismului de un industriaş german, a fost scoasă la vânzare pe eBay, licitaţia având un preţ de pornire de 3 milioane de dolari.

Un articol de Andrada Văsii|20 iulie 2013

O copie a listei lui Schindler, care conţine numele muncitorilor evrei din lagărele de concentrare salvaţi de ororile nazismului de un industriaş german, a fost scoasă la vânzare pe eBay, licitaţia având un preţ de pornire de 3 milioane de dolari, potrivit dailymail.co.uk.

Doi colecţionari din California au scos la licitaţie pe site-ul eBay controversatul document – care conţine numele a peste 800 de muncitorilor evrei din lagărele de concentrare salvaţi de ororile nazismului de industriaşul german Oskar Schindler -, sperând să obţină pe acesta mai multe milioane de dolari.

Decizia de a pune preţiosul document istoric – care este una din cele patru copii cunoscute ale listei lui Schindler – pe un site de licitaţii a stârnit controverse, multe voci considerând că acesta ar trebui să se regăsească în arhivele unui muzeu.

Documentul, care este scos la vânzare de către o persoană privată din Israel, este singura copie a celebrei liste care este vândută pe o piaţă deschisă, notează Mediafax. Denumind acest document „o bucată de istorie care i-a inspirat pe mulţi”, promotorii licitaţiei – colecţionarii Eric Garvin şi Gary Zimet – au garantat autenticitatea listei.

Trei milioane de dolari

Din raţiuni de „securitate”, documentul va rămâne în Israel până la finalizarea licitaţiei, iar câştigătorul va merge să îl ridice direct de la proprietarul său, a declarat Eric Garvin pentru MailOnline.

Deşi preţul de pornire al licitaţiei este de 3 milioane de dolari, cei doi colecţionari speră să obţină cel puţin 5 milioane de dolari pe acest document, la sfârşitul celor zece zile în care se poate licita, conform New York Post, care îl citează pe Garvin.

Alte trei copii cunoscute ale listei lui Schindler se află în muzee – două în Israel şi una în Statele Unite ale Americii (la Muzeul Holocaustului).

Transfer de muncitori

Pentru a-i salva de la o moarte sigură, industriaşul german Oskar Schindler a reuşit să transfere mulţi muncitori evrei, alături de soţiile şi copiii lor, condamnaţi la muncă silnică într-una dintre uzinele sale, situată în apropiere de lagărul de concentrare de la Plaszow, către o altă fabrică pe care o avea la Brünnlitz (Brnenec), în Republica Cehă.

Acest document istoric a stat la baza filmului „Lista lui Schindler”, lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993. Pelicula „Lista lui Schindler” a fost premiată cu Oscarul pentru cel mai bun film în 1994.

Foto credit: Scribd, Dailymail Online

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.