VIDEO Mariss Jansons, „probabil cel mai bun dirijor al momentului“, urcă pe scena Festivalul „Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-mariss-jansons-probabil-cel-mai-bun-dirijor-al-momentului-urca-pe-scena-festivalul-enescu/

În cadrul seriei Marile Orchestre ale Lumii, de la ora 19.30, la Sala Palatului va avea loc concertul susţinut de Royal Concertgebouw Orchestra, sub bagheta lui Mariss Jansons.

Un articol de Andrada Văsii|21 august 2013

În cadrul seriei Marile Orchestre ale Lumii, de la ora 19.30, la Sala Palatului va avea loc concertul susținut de Royal Concertgebouw Orchestra, sub bagheta lui Mariss Jansons.

Acesta îl va avea ca solist pe Emanuel Ax –  laureat Grammy şi considerat unul dintre cei mai reputaţi pianişti contemporani, profesor la prestigioasa Julliard School.

Festivalul „George Enescu” îl readuce la București pe cunoscutul dirijor Mariss Jansons, alături de una dintre cele mai reputate orchestre ale momentului la nivel mondial: Royal Concertgebouw Orchestra.

Peste exact o lună, Jansons va urca pe scena Sălii Palatului pentru primul concert din cadrul Festivalului. Potrivit criticilor de specialitate, Mariss Jansons este chiar „cel mai bun dirijor din lume în acest moment“. Programul include splendidul „Concert Nr.3 pentru Pian și Orchestră în Do minor Op. 37’’ de Ludwig van Beethoven. Revenirea dirijorului lituanian Mariss Jansons în România reconfirmă poziţia pe care Festivalul Enescu o ocupă în rândul celor mai prestigioase evenimentele muzicale europene.

Dirijorul deţine distincţia „Crucea de onoare a Austriei pentru știință și artă“, cea mai înaltă acordată pentru acest domeniu. Anul trecut şi în anul 2006, Mariss Jansons a dirijat prestigiosul Concert de Anul Nou de la Viena.

Obişnuiam să-mi construiesc instrumente din două beţe şi să fac muzică în felul meu. Dar n-am fost de unul singur, încă  de timpuriu am luat lecţii de dirijorat şi am asistat la repetiţiile şi concertele tatălui.

Mariss Jansons,
artist

Cotidianul britanic „The Guardian“ scria în anul 2012 că Mariss Jansons ar putea fi, potrivit multora, chiar „cel mai bun dirijor din lume în acest moment“. Jansons este laureat al unui Premiu Grammy şi dirijor principal al Royal Concertgebouw Orchestra, la rândul ei în top 10 cele mai bune orchestre din lume potrivit unei ierarhii Gramophone din anul 2008.

Concertul susținut la București de Royal Concertgebouw Orchestra va avea loc cu casa închisă, însă puteți cumpăra bilete pentru transmisia live în sala de cinema, de aici.

Academy of Saint Martin in the Fields la Ateneul Român

În aceeași seară, de la ora 22.30, pe scena Ateneului Român una dintre cele mai cunoscute orchestre din Marea Birtanie și din lume, Academy of Saint Martin in the Fields va oferi publicului un program integral cu lucrări de F. Mendelssohn-Bartholdy. Solist: Boris Brovtsyn (vioară). La pupitru se va afla Sir Neville Marriner, unul dintre cei mai titrați dirijori din lume, laureat al mai multor premii Grammy.

Concertul susținut de Academy of Saint Martin in the Fields va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări în transmisie live, la Grand Cinema Digiplex, aici.

Un concert cu intrarea liberă este programat pentru dimineața zilei de 21 septembrie, parte din serie Muzica Secolului XXI – Enescu și Contemporanii săi. Duo-ul Laurent Albrecht Breuninger (vioară) & Thomas Duis (pian) va susține de la ora 11.00 un recital cu lucrări de Debussy, Ravel și Enescu, la Sala Mică a Palatului.  În timp ce de la ora 17.00, la Ateneul Român va avea loc recitalul extraordinar al pianistului Jean-Claude Pennetier.

Concertul de la Ateneul Român va avea loc cu casa închisă, însă puteți achiziționa bilete la transmisia live în cinema, la Grand Cinema Digiplex, de aici.

Muzică pentru toate colțurile țării

De asemenea, publicul din țară se va putea bucura de mai multe concerte extraordinare care au loc în cadrul Festivalului Enescu. La Craiova, de la ora 19.30, la Sala Filarmonicii „Oltenia” va concerta Maxim Quartet (Horia Maxim – pian, Mihaela Anica – flaut, Fernando Mihalache – acordeon,  Săndel Smărăndescu – contrabas).

La Sibiu, cunoscutul muzician Jordi Savall, supranumit „regele muzicii vechi” va susține, alături de prestigiosul ansamblu Hesperion XXI – La Capella Reial de Catalunya concertul extraordinar La Dinastia Borgia, care spune povestea legendarei familii Borgia.

Zece zile de aşteptare

Au mai rămas mai puțin de două săptămâni până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul „George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.

Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra. Festivalul „George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

Foto credit: Mariss Jansons

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.