VIDEO O copie restaurată a primului film regizat de Orson Welles, cu trei ani înainte de „Citizen Kane“, va fi prezentată la un festival italian
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-copie-restaurata-a-primului-film-regizat-de-orson-welles-cu-trei-ani-inainte-de-citizen-kane-va-fi-prezentata-la-un-festival-italian/

Un film regizat de cineastul Orson Welles, cu trei ani înainte de filmul ,,Citizen Kane” cu care a devenit celebru pe plan mondial, a fost descoperit în Italia, unde a fost restaurat, şi va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival de film din Italia.

Un articol de Andrada Văsii|15 august 2013

Un film regizat de cineastul Orson Welles, cu trei ani înainte de filmul „Citizen Kane” cu care a devenit celebru pe plan mondial, a fost descoperit în Italia, unde a fost restaurat, şi va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival de film din Italia.

Istoricii au crezut multă vreme că toate imaginile filmate pentru pelicula „Too Much Johnson”, un film pe care Orson Welles (foto sus) l-a turnat la sfârşitul anilor 1930 pe când avea vârsta de 20 de ani, au fost distruse într-un incendiu.

Însă acel film, o peliculă cu nitraţi, o comedie mută al cărei scenariu a fost scris tot de Orson Welles, a fost descoperit într-un depozit din Pordenone, în Italia, şi a atras atenţia unor arhivişti în decembrie 2012.

La 75 de ani după ce a fost realizat, acest film în care rolul principal este jucat de Joseph Cotten, va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival destinat filmelor mute din Pordenone – Le Giornate del Cinema Muto – pe 9 octombrie. Experţii italieni în cinematografie au colaborat cu reprezentanţii de la Fundaţia Naţională pentru Conservarea Filmelor pentru a restaura această peliculă. Filmul va fi proiectat ulterior, după o săptămână, la Rochester, în statul american New York.

George Orson Welles (1915- 1985) a fost un regizor de film şi teatru, actor, scenarist, distribuitor şi producător american. Considerat un copil minune, a studiat mai multe discipline din industria de divertisment şi a ajuns apoi să exceleze în cele mai multe dintre ele.

Un film sursă de inspiraţie

A devenit faimos pe plan naţional după emisiunea radiofonică din 30 octombrie 1938, în care a lecturat romanul „Războiul lumilor”, H. G. Wells, provocând panică printre auditori.

Este cunoscut în special pentru clasicul său film din 1941 „Cetăţeanul Kane”, care a fost nominalizat în 1942 la Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor. Orson Welles s-a remarcat şi ca actor, în special cu rolul lui Falstaff, interpretat în 1965, în filmul omonim.

Ulterior, stilul său regizoral, dar şi jocul său actoricesc, au exercitat o influenţă majoră asupra cinematografiei mondiale din anii 1950-1970, în special asupra lui Stanley Kubrick, notează Mediafax.

Artist precoce şi polimorf, ţinând cu orice preţ la independenţa sa artistică, pasionat de trabucuri, tauromahie şi magie, Orson Welles a revenit în mod constant pe parcursul carierei sale la teatru şi la literatură, la marile texte clasice („Othello”, „Don Quijote”), dar şi la cele contemporane („Procesul”). Sfidând cu regularitate sistemul de producţie din cinematografia americană şi întreţinându-şi propria legendă, prin efecte spectaculoase şi enigmatice, cineastul american şi-a lăsat multe filme neterminate.

Foto credit: Cinemagia

01
/07
/17

În cadrul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, desfășurat la Buzău, în perioada 4 - 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezența îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 - 2016, în ordine cronologică.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.