VIDEO O copie restaurată a primului film regizat de Orson Welles, cu trei ani înainte de „Citizen Kane“, va fi prezentată la un festival italian
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-copie-restaurata-a-primului-film-regizat-de-orson-welles-cu-trei-ani-inainte-de-citizen-kane-va-fi-prezentata-la-un-festival-italian/

Un film regizat de cineastul Orson Welles, cu trei ani înainte de filmul ,,Citizen Kane” cu care a devenit celebru pe plan mondial, a fost descoperit în Italia, unde a fost restaurat, şi va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival de film din Italia.

Un articol de Andrada Văsii|15 august 2013

Un film regizat de cineastul Orson Welles, cu trei ani înainte de filmul „Citizen Kane” cu care a devenit celebru pe plan mondial, a fost descoperit în Italia, unde a fost restaurat, şi va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival de film din Italia.

Istoricii au crezut multă vreme că toate imaginile filmate pentru pelicula „Too Much Johnson”, un film pe care Orson Welles (foto sus) l-a turnat la sfârşitul anilor 1930 pe când avea vârsta de 20 de ani, au fost distruse într-un incendiu.

Însă acel film, o peliculă cu nitraţi, o comedie mută al cărei scenariu a fost scris tot de Orson Welles, a fost descoperit într-un depozit din Pordenone, în Italia, şi a atras atenţia unor arhivişti în decembrie 2012.

La 75 de ani după ce a fost realizat, acest film în care rolul principal este jucat de Joseph Cotten, va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival destinat filmelor mute din Pordenone – Le Giornate del Cinema Muto – pe 9 octombrie. Experţii italieni în cinematografie au colaborat cu reprezentanţii de la Fundaţia Naţională pentru Conservarea Filmelor pentru a restaura această peliculă. Filmul va fi proiectat ulterior, după o săptămână, la Rochester, în statul american New York.

George Orson Welles (1915- 1985) a fost un regizor de film şi teatru, actor, scenarist, distribuitor şi producător american. Considerat un copil minune, a studiat mai multe discipline din industria de divertisment şi a ajuns apoi să exceleze în cele mai multe dintre ele.

Un film sursă de inspiraţie

A devenit faimos pe plan naţional după emisiunea radiofonică din 30 octombrie 1938, în care a lecturat romanul „Războiul lumilor”, H. G. Wells, provocând panică printre auditori.

Este cunoscut în special pentru clasicul său film din 1941 „Cetăţeanul Kane”, care a fost nominalizat în 1942 la Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor. Orson Welles s-a remarcat şi ca actor, în special cu rolul lui Falstaff, interpretat în 1965, în filmul omonim.

Ulterior, stilul său regizoral, dar şi jocul său actoricesc, au exercitat o influenţă majoră asupra cinematografiei mondiale din anii 1950-1970, în special asupra lui Stanley Kubrick, notează Mediafax.

Artist precoce şi polimorf, ţinând cu orice preţ la independenţa sa artistică, pasionat de trabucuri, tauromahie şi magie, Orson Welles a revenit în mod constant pe parcursul carierei sale la teatru şi la literatură, la marile texte clasice („Othello”, „Don Quijote”), dar şi la cele contemporane („Procesul”). Sfidând cu regularitate sistemul de producţie din cinematografia americană şi întreţinându-şi propria legendă, prin efecte spectaculoase şi enigmatice, cineastul american şi-a lăsat multe filme neterminate.

Foto credit: Cinemagia

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.

10
/06
/17

"Sunt mai iubit în lumea întreagă decât în Franţa. Este adevărat. În Franţa, întotdeauna am deranjat", a spus Alain Delon într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, unde primeşte Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.

09
/06
/17

Renumitul regizor, scenarist și producător austriac Ulrich Seidlvine la TIFFcu cel mai nou film al său.Safari va fi proiectat în prezența sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discuție despre film.

09
/06
/17

CINEPUB prezintă la TIFF Proiecția Specială Să mori rănit din dragoste de viață (regia: Mircea Veroiu), oferă Premiul Publicului în cadrul Zilelor Filmului Românesc și sprijină secțiunea Umbre-Scurtmetraje (Shadows Shorts) prin conceptul creativ al campaniei de promovare si producerea video-ului de promovare.

07
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) găzduiește pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 10 ani. În mod similar edițiilor anterioare, proiecția filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele și personajele scurtmetrajelor proiectate.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an, va putea fi văzut în avanpremieră la TIFF miercuri, 7 iunie, de la ora 20,30, la Cinema Florin Piersic, în prezența actriței Alexandra Borbély. Filmul va fi reluat și vineri, 9 iunie, de la ora 21,45, la Cinema Victoria. Ambele proiecții sunt deja sold out, fiind astfel primul film din festival la care nu mai sunt bilete disponibile publicului la nici una dintre proiecții.

05
/06
/17

Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie.

05
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la începutul anului pentru Ursul de Aur la Berlinale şi prezentat în premieră în România la TIFF-ul clujean, „The Party”, cel mai nou film scris şi regizat de cunoscuta cineastă britanică Sally Potter, este ca un espresso: scurt, savuros şi intens.

04
/06
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF: Spaţiu dedicat în cadrul TIFF realităţii virtuale (VR – Virtual Reality) şi cinema-ului interactiv, InfiniTIFF lansează o serie de întrebări despre natura şi limitele limbajului cinematografic şi schimbările estetice pe care le presupun aceste forme inovatoare şi experimentale.

03
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Cu siguranţă unul din cele mai îndrăzneţe şi solicitante filme de la TIFF 2017, „Austerlitz”, al regizorului ucrainean Serghei Lozniţa, ridică o întrebare fundamentală: ce mai înseamnă memoria colectivă, în acest caz a Holocaustului, în epoca turismului în masă şi a selfie-urilor la fostele lagăre naziste?

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.