VIDEO „Ofertă irezistibilă“. Lecţia de artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-oferta-irezistibila-lectia-de-arta/

CRONICĂ DE FILM „Ofertă irezistibilă“ este un thriller solid despre un amfitrion de licitaţii bogat, manierist şi aproape de pensionare. Plasându-şi filmul în lumea picturii, Giuseppe Tornatore lansează tema opoziţiei dintre fals şi autentic, raport pe care îl propune ca posibilă interpretare a relaţiilor între oameni.

Un articol de Ionuţ Mareş|18 iulie 2013

CRONICĂ DE FILM Scris şi regizat de Giuseppe Tornatore, „Ofertă irezistibilă“ („The Best Offer“) a fost desemnat în acest an cel mai bun film italian la gala premiilor David di Donattello, echivalentele Oscarurilor.

Vorbit în engleză şi beneficiind de o distribuţie internaţională, noul lungmetraj al celui care a devenit celebru în 1988 cu „Cinema Paradiso“ a surclasat două dintre producţiile italiene ce făcuseră o impresie bună în 2012 la Cannes – „Reality“ de Matteo Garrone (Marele Premiu al Juriului pe Croazetă) şi „Io e te“ de Bernardo Bertolucci (care va ajunge în curând şi pe marile ecrane din România).

„Ofertă irezistibilă“ este un thriller solid despre un amfitrion de licitaţii bogat, manierist şi aproape de pensionare (Geoffrey Rush), care colecţionează, prin intermediar (Donald Sutherland), tablouri cu chipuri feminine pe care le contemplă în singurătate şi ajunge să dezvolte o obsesie pentru o femeie mult mai tânără, moştenitoare aparentă a unei impresionante colecţii de obiecte de artă şi suferindă de teama de oameni şi de ieşitul în lume. O posibilă poveste de dragoste între două personaje cu propriile bagaje de ciudăţenii.

Plasându-şi filmul în lumea artei şi, în special, a picturii, Tornatore nu ezită să lanseze tema la îndemână a opoziţiei dintre fals şi autentic, raport pe care, nu foarte rafinat, îl propune ca posibilă interpretare a relaţiilor între oameni. (Pot fi falsificate sentimentele şi, în special, dragostea? Finalul nu uită să aducă răspunsul).

Tornatore nu este un inovator la nivelul limbajului vizual, însă ştie să folosească la un grad ridicat (pentru un lungmetraj cu pretenţia onestă de a ţine captiv un public larg) câteva din mijloacele (legate, printre altele, de scenografie, personaje secundare, dozarea tensiunii) pe care tradiţia filmelor de suspans le-a patentat (ajutat şi de muzica întotdeauna echilibrată a celebrului Ennio Morricone).

Secretul detaliilor

Perspectiva protagonistului este şi unghiul din care spectatorii asistă la desfăşurarea poveştii, însă Tornatore nu permite accesul liber la psihologia personajului interpretat de Geoffrey Rush. Italianul îşi dezvoltă încet, dar ferm, intriga, pentru ca spre final să lanseze surpriza atent pregătită prin trucuri de bun-gust.

Antrenant şi delectabil, „Ofertă irezistibilă“, lansat pe marile ecrane de la noi, este mult mai interesant ca discurs indirect despre manipularea prin cinema şi despre cât de cultivaţi suntem, ca privitori, în a acorda atenţie detaliilor pe care un artist (fie el scriitor, pictor sau regizor) le „ascunde“, uneori la vedere, pentru a ne surprinde.

Fără a-şi ridiculiza protagonistul – dar şi fără a-i plânge de milă -, Tornatore pare a ironiza cu subtilitate o anume naivitate în „problemele vieţii“ atribuită de gândirea populară „dependenţilor“ de artă, tratată ca substitut al experienţelor reale. Văzut din această perspectivă, „Ofertă irezistibilă“ îşi justifică mai bine aprecierea de care s-a bucurat în Italia şi pe care ar putea s-o obţină şi la publicul din România.

INFO

The Best Offer (La Migliore Offerta, Italia, 2013)
Regia: Giuseppe Tornatore
Cu: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks, Donald Sutherland

Rating: ●●●○○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

Marele Ecran

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

21
/04
/17

Momentul de grație / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Cinepolitica are loc în perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu și Institutul Balassi din București.

20
/04
/17

„4 Blocks”, cea mai titrată miniserie europeană a momentului, va fi lansată în România, luna viitoare, de canalul de televiziune TNT. Producția a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2017, primele două episoade fiind proiectate în cadrul secțiunii „Berlinale Special Series”.

20
/04
/17

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.

18
/04
/17

INTERVIU Am stat de vorbă cu cineastul și profesorul universitar Copel Moscu, inițiatorul și directorul Cinepolitica, despre ce înseamnă un film politic, despre rolul unui astfel de festival și despre atracțiile noii ediții, care începe joi, la București, cu ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”.

18
/04
/17

Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto, Vilnius sau Veneția vin la Audience Award Film Festival, unde „Insyriated” și „Perfetti Sconosciuti” vor avea proiecții în premieră.

17
/04
/17

Un interviu cu tânărul regizor Tudor Cristian Jurgiu despre debutul său, „Câinele japonez” (2013), disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub. Povestea unui bătrân singur, Costache (Victor Rebengiuc), şi a reîntâlnirii cu fiul său, Ticu (Şerban Pavlu).

14
/04
/17

Optsprezece filme au fost selectate în această etapă în competiția Festivalului de la Cannes (17 - 28 mai), între care ''Happy End'', al austriacului Michael Haneke, "The Beguiled", al regizoarei americane Sofia Coppola, ''Rodin'', al francezului Jacques Doillon și "L'Amant double'' de asemenea al francezului François Ozon.

14
/04
/17

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va onora serialele de televiziune, odată cu prezentarea integrală a celui de-al doilea sezon al show-ului TV ”Top Of The Lake”, regizat de Jane Campion, şi a primelor două episoade din cel de-al treilea sezon din ”Twin Peaks”, de David Lynch

13
/04
/17

Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

13
/04
/17

„Café Society”, cel mai recent film al lui Woody Allen care a inaugurat Festivalul de la Cannes din 2016, va fi proiectat în premieră absolută în România în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului Audience Award Film Festival, vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

13
/04
/17

Ultimul trailer pentru "Thor: Ragnarok" are cele mai multe vizualizări în 24 de ore din istoria Disney - 136 de milioane de vizualizări în doar 24 de ore. Acesta a devenit, astfel, nu numai cel mai urmărit "teaser" difuzat vreodată de Marvel, ci și cel mai vizionat trailer lansat vreodată de Disney prin intermediul tuturor diviziilor sale, din care mai fac parte Pixar și Star Wars.

10
/04
/17

Sputnik și Compania de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK) aduc la București Fotocronici din Siria. „Siria. Cronica în fotografii a unui război” este alcătuită din patruzeci și nouă de lucrări ale fotografilor corespondenți la fața locului ai Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik și ale operatorilor Companiei de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK).