VIDEO „Opera Philharmonia“, concert extraordinar de închidere a stagiunii 2012-2013 a Operei Naţionale Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-opera-philharmonia-concert-extraordinar-de-inchidere-a-stagiunii-2012-2013-a-operei-nationale-bucuresti/

Duminică, 30 iunie, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti vă puteţi bucura de „Opera Philharmonia“, concertul extraordinar de închidere a stagiunii actuale.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Duminică, 30 iunie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti vă puteți bucura de „Opera Philharmonia“, concertul extraordinar de închidere a stagiunii actuale.

Sărbătoarea va începe prin „Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major, opus 35“ de Piotr Ilici Ceaikovski, urmând ca în partea a doua a evenimentului să prindă viaţă una dintre cele mai cunoscute partituri din toate timpurile – „Carmina Burana“ de Carl Orff – sub bagheta dirijorului Horia Andreescu (foto sus).

Violonistul talentat al României

Printre invitaţii speciali ai serii se numără violonistul Mircea Dumitrescu, remarcat de lumea culturală ca unul dintre copiii foarte talentaţi ai României, dirijorul Horia Andreescu, care se află la prima sa colaborare cu Opera Naţională Bucureşti, soprana Irina Ionescu – câştigătoare a Premiului I la Concursul Internaţional de canto „Colmenar Viejo“ – Madrid, baritonul Andreas Jäpel, artist care a colaborat cu numeroase orchestre din Germania şi contratenorul Vladimir Catană.

15 ani – 50 de premii

În vârstă de doar 15 ani, violonistul Mircea Dumitrescu este câştigător a 50 de premii I, dintre care 15 la competiţii internaţionale. Mircea Dumitrescu studiază sub îndrumarea profesoarei Olivia Ioana Popa la Colegiul Naţional George Enescu din Bucureşti şi are deja numeroase performanţe în domeniul muzical, colaborând printre alte formaţii cu Filarmonica din München.

Mircea se dovedeşte a fi o natură violonistică cu totul ieşită din comun. Cert rămâne faptul că în violonistica noastră a ultimelor decenii, în violonistica noastră din secolul trecut, nu există precedente similare; personal nu cunosc violonişti care să fi abordat acest concert înaintea vârstei de 19 sau 20 de ani.

Dumitru Avakian,
critic muzical

O stagiune plină de evenimente

Numeroşi artişti invitaţi din ţară şi de peste hotare, români şi străini, evenimente speciale, premiera absolută a operei „O scrisoare pierdută“ de Dan Dediu, Maratonul Revelionului®, „Gala Giuseppe Verdi – Richard Wagner: 200 de ani de la naştere“ – concert de gală extraordinar cu participarea artiştilor Valentina Naforniţă, Alexandru Badea şi Dan Paul Dumitrescu, concertul extraordinar „Tannhäuser“ de Richard Wagner, Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“ – eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din zeci de ţări, revenirea spectacolului „Lacul lebedelor“ în repertoriul teatrului liric, sunt numai câteva dintre cele mai frumoase momente pe care vi le-a oferit de-a lungul stagiunii 2012-2013 Opera Naţională Bucureşti.

Foto credit: Opera Națională București

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?

11
/03
/15

La peste 80 de ani de când George Enescu a compus opera “Oedipe”, ediţia 2017 a Festivalului care îi poartă numele se va deschide în premieră extraordinară cu interpretarea acestei lucrări în versiune concertantă de către o orchestră străină de prestigiu: London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski.

09
/03
/15

Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru melodii precum "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândeşti din când în când la mine", "Un albastru infinit", şi-a pus amprenta pe o generaţie de cântăreţi, de la regretata Mihaela Runceanu la celebrele Corina Chiriac, Angelea Similea şi Mirabela Dauer.

07
/03
/15

Centrul Cultural Casa Artelor lansează ediția de primăvară a programului cultural de mare succes - Serile Eliad. Spectacolele vor avea loc în fiecare duminică din luna martie, de la orele 19.00 la Sala Eliad a Centrului Cultural Casa Artelor și sunt oferite gratuit, exclusiv Doamnelor și Domnișoarelor din Sectorul 3!

04
/03
/15

Duminică, 29 martie, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, violonistul Remus Azoiței și pianistele Mara Dobrescu și Diana Ionescu vor cânta la cea de-a II-a ediție a evenimentului „Suflet în culori” – concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

04
/03
/15

Angela Gheorghiu, cea mai strălucitoare și mai recunoscută soprană la nivel mondial, debutează mâine pe scena Operei din Viena în rolul Charlotte, din opera ”Werther”, de Jules Massenet. Spectacolul va avea numai trei reprezentații - toate vândute deja integral.

03
/03
/15

Spectacolul "Femeia, eterna poveste", în care vor fi reunite refrene nemuritoare, în interpretări mai vechi sau mai noi - romanţe, tangouri celebre, muzică de petrecere, cântece vechi româneşti -, va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.