VIDEO „Opera Philharmonia“, concert extraordinar de închidere a stagiunii 2012-2013 a Operei Naţionale Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-opera-philharmonia-concert-extraordinar-de-inchidere-a-stagiunii-2012-2013-a-operei-nationale-bucuresti/

Duminică, 30 iunie, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti vă puteţi bucura de „Opera Philharmonia“, concertul extraordinar de închidere a stagiunii actuale.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Duminică, 30 iunie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti vă puteți bucura de „Opera Philharmonia“, concertul extraordinar de închidere a stagiunii actuale.

Sărbătoarea va începe prin „Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major, opus 35“ de Piotr Ilici Ceaikovski, urmând ca în partea a doua a evenimentului să prindă viaţă una dintre cele mai cunoscute partituri din toate timpurile – „Carmina Burana“ de Carl Orff – sub bagheta dirijorului Horia Andreescu (foto sus).

Violonistul talentat al României

Printre invitaţii speciali ai serii se numără violonistul Mircea Dumitrescu, remarcat de lumea culturală ca unul dintre copiii foarte talentaţi ai României, dirijorul Horia Andreescu, care se află la prima sa colaborare cu Opera Naţională Bucureşti, soprana Irina Ionescu – câştigătoare a Premiului I la Concursul Internaţional de canto „Colmenar Viejo“ – Madrid, baritonul Andreas Jäpel, artist care a colaborat cu numeroase orchestre din Germania şi contratenorul Vladimir Catană.

15 ani – 50 de premii

În vârstă de doar 15 ani, violonistul Mircea Dumitrescu este câştigător a 50 de premii I, dintre care 15 la competiţii internaţionale. Mircea Dumitrescu studiază sub îndrumarea profesoarei Olivia Ioana Popa la Colegiul Naţional George Enescu din Bucureşti şi are deja numeroase performanţe în domeniul muzical, colaborând printre alte formaţii cu Filarmonica din München.

Mircea se dovedeşte a fi o natură violonistică cu totul ieşită din comun. Cert rămâne faptul că în violonistica noastră a ultimelor decenii, în violonistica noastră din secolul trecut, nu există precedente similare; personal nu cunosc violonişti care să fi abordat acest concert înaintea vârstei de 19 sau 20 de ani.

Dumitru Avakian,
critic muzical

O stagiune plină de evenimente

Numeroşi artişti invitaţi din ţară şi de peste hotare, români şi străini, evenimente speciale, premiera absolută a operei „O scrisoare pierdută“ de Dan Dediu, Maratonul Revelionului®, „Gala Giuseppe Verdi – Richard Wagner: 200 de ani de la naştere“ – concert de gală extraordinar cu participarea artiştilor Valentina Naforniţă, Alexandru Badea şi Dan Paul Dumitrescu, concertul extraordinar „Tannhäuser“ de Richard Wagner, Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“ – eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din zeci de ţări, revenirea spectacolului „Lacul lebedelor“ în repertoriul teatrului liric, sunt numai câteva dintre cele mai frumoase momente pe care vi le-a oferit de-a lungul stagiunii 2012-2013 Opera Naţională Bucureşti.

Foto credit: Opera Națională București

18
/04
/22

Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” invită publicul în zilele de 5 și 6 mai de la ora 19.00 la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor din București la o întâlnire de sărbătoare cu obiceiul, muzica, dansul și autenticul costum tradițional românesc, ansamblul folcloric “Cununa Carpaților”având ca invitaţi și viitorii performeri ale spectaculoaselor dansuri românești, elevi ai liceului de coregrafie Floria Capsali din București.

07
/04
/22

În perioada 13 – 16 aprilie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” desfășoară în premieră Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu și Cezar Verlan. Proiectul se va desfășura în orașele Arad: 13 aprilie, la Filarmonca din Arad, Timișoara: 14 aprilie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Alba Iulia: 15 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor; Cluj–Napoca: 16 aprilie la Teatrul Maghiar de Stat.

28
/03
/22

Marţi, 5 aprilie, la ora 19:00, la Palatul Suţu, compozitorul și muzicologul Dan Dediu va deschide seria de concerte-conferinţă intitulată „Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia ACCUMM.