VIDEO Proiecţie de film într-un amfiteatru din Salina Turda, aflat la o adâncime de 80 de metri
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-proiectie-de-film-intr-un-amfiteatru-din-salina-turda-aflat-la-o-adancime-de-80-de-metri/

Filmul „Până în zori”, regizat de Goran Paskaljevic, va fi proiectat, vineri, în amfiteatrul din mina Rudolf din Salina Turda, aflată la o adâncime de 80 de metri, vizionarea, care este o premieră, fiind permisă tuturor vizitatorilor, pe baza biletului de intrare.

Un articol de Laura Iancu|9 august 2013

Filmul „Până în zori”, regizat de Goran Paskaljevic, va fi proiectat, vineri, în amfiteatrul din mina Rudolf din Salina Turda, aflată la o adâncime de 80 de metri, vizionarea, care este o premieră, fiind permisă tuturor vizitatorilor, pe baza biletului de intrare.

Salina va găzdui pentru prima dată o proiecţie de film, „evenimentul având rolul de a readuce bucuria trăirii experienţei cinematografice într-un oraş în care marile ecrane au fost date uitării”. Astfel, astăzi, 9 august, de la ora 18.00, va fi proiectat filmul sârbo-croato-francez „Până în zori”(2012), în amfiteatrul minei Rudolf, la 80 de metri sub pământ.

Filmul sârbului Goran Paskaljevic a fost distins cu Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film Palm Springs din California. Participarea la proiecţie este permisă tuturor vizitatorilor salinei, pe baza biletului de intrare. Următorul film se va difuza în Salina Turda în 16 august.

Directorul Salinei Turda, Vasile Nemeş, a subliniat, într-un comunicat, că prin seria de proiecţii care vor fi organizate în salină se va încerca „readucerea filmului pe agenda locuitorilor” oraşului.

„Odată cu închiderea cinematografului din Turda, s-a pierdut unul dintre elementele care dădeau viaţă oraşului. De aceea, prin seria de proiecţii pe care le vom organiza în salină, vom încerca să readucem filmul pe agenda locuitorilor urbei. Peliculele pe care le-am ales pentru difuzare vor avea, în acelaşi timp, şi o funcţie de educare a publicului datorită subiectelor abordate şi problemelor pe care le ridică. Acest eveniment s-a născut din dorinţa de a da încă o întrebuinţare salinei, aceea de spaţiu cultural în care oamenii îşi petrec timpul în mod plăcut”, a afirmat Nemeş, citat de Mediafax.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992.

În perioada 2008-2010, ea a fost modernizată în urma unei investiţii de aproape şase milioane de euro din fonduri europene şi a fost inaugurată, în ianuarie 2010, în prezenţa premierului de atunci, Emil Boc, şi a ministrului Turismului de la acea vreme, Elena Udrea. De la deschiderea din 1992 până în prezent, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ 2 milioane de turişti români şi străini.

Foto: captură film

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.