VIDEO Regizorul ceh Jiří Menzel va fi celebrat la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-regizorul-ceh-jiri-menzel-va-fi-celebrat-la-tiff-2013/

Renumitul cineast ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca).

Un articol de Andrada Văsii|9 mai 2013

Renumitul cineast ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj).

Regizor de film și teatru, actor și scenarist, autor al unor filme premiate la Berlin, Locarno, Veneția, Karlovy Vary și la Oscar, Menzel va fi celebrat pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF. Cu acest prilej, o expoziție cu posterele filmelor sale, parte a colecției unice a filmotecii Terry Posters din Praga, va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj.

„Un maestru al comediei umane“, cum îl numea influentul critic american Rogert Ebert, Jiří Menzel s-a născut la Praga în 1938 şi a absolvit celebra școală de film FAMU în 1962. Coleg de generație cu Miloš Forman și Věra Chytilová, Menzel este unul dintre reprezentanții Noului Val în cinematografia cehă.

Scurtmetrajul său,  „Moartea domnului Baltazar“, a fost inclus într-un film-manifest al Noului Val, numit „Pearls of the Deep“ / „Micile perle“, distins cu Premiul criticii – FIPRESCI la Locarno, în 1965.

Un film realizat după povestiri

La doar 28 de ani, cu primul lungmetraj și cu doi ani înainte de „primăvara de la Praga“, din 1968, Jiří Menzel a devenit unul dintre cei mai cunoscuți regizori europeni, câștigând Oscarul pentru Cel mai bun film străin cu „Trenuri bine păzite’’/ „Closely Watched Trains“/ „Ostře sledované vlaky“, unul dintre cele șase filme pe care avea să le regizeze după povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal.

Filmul i-a adus numeroase alte premii și șansa de a pleca din fosta Cehoslovacie. Menzel a rămas însă în țară și a regizat peste 20 de filme, majoritatea premiate.

Filmul închis timp de două decenii din cauza cenzurii

În 1968, obținea Marele Premiu la Karlovy Vary pentru „Vară capricioasă“/ „Capricious Summer“/ „Rozmarné léto“, iar în 1969 termina un film care a stat închis două decenii din cauza cenzurii: „Ciocârlii pe sârmă“/ „Larks on a String“/ „Skřivánci na niti“, o altă adaptare după Hrabal, recompensată cu Ursul de Aur și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin abia în 1990.

În onoarea sa, la TIFF va fi proiectată „Sătucul meu drag“/ „My Sweet Little Village“/ „Vesničko má středisková“, una dintre cele mai populare comedii cehești din istorie, adaptare după o operă de Bohumil Hrabal. În 1986, filmul i-a adus a doua nominalizare la Oscarul pentru film străin.

Este portretul amuzant al unei comunități sătești din Cehia anilor 80, în care protagoniști sunt Otik (János Bán) și Pavek (Marián Labuda), muncitori pe tractor și oameni simpli care au de-a face cu politica și birocrația atunci când un funcționar pune ochii pe casa lui Otik, perfectă pe post de casă de vacanță la țară.

Jiří Menzel a mai regizat, printre altele, „Cutting it Short“/ „Postřižiny“ (Mențiune specială la Festivalul de la Veneția, 1981), „Sfârșitul vremurilor vechi“/ „The End of the Old Times“/ „Konec starých časů“ (Cel mai bun film – Festivalul Internațional de Film de la Los Angeles, 1990) și „În slujba regelui Angliei“/ „I Served the King of England“ (Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar – 2007). În prezent, regizorul se află în post-producție cu noul său film, „Don Juans“/ „Donšajni“.

Expoziție de afișe inspirată din filmele lui Jiří Menzel

Spectatorii din Cluj vor putea admira și câteva dintre afișele filmelor sale, realizate de artiști cehi, la Muzeul de Artă din Cluj. Expoziția va fi deschisă pe 18 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Galeriilor, și va putea fi vizitată până pe 18 iunie. Cele 17 postere aduse la Cluj fac parte din colecția unică de afișe de film a filmotecii Terry Posters din Praga.

Trei dintre ele sunt creații contemporane, iar câteva dintre cele de dinainte de 1990 mai există în 2-3 copii, ceea ce ridică valoarea lor la câteva mii de euro. Expoziția include afișele originale ale filmelor ,,Ciocârlii pe sârmă’’, ,,Trenuri bine păzite’’ sau ,,Vară capricioasă’’.

22
/07
/16

Caravana Filmelor NexT se pregătește să împacheteze și anul acesta o parte din Festivalul Internațional de Film NexT într-o mașină, care va cutreiera țara în lung și-n lat, din 30 iulie până pe 23 august. Pentru a sărbători cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, cinefilii sunt așteptați la picnic în iarbă verde și cinema sub clar de lună în grădini, parcuri, pajiști și alte spații neconvenționale din orașele lor.

22
/07
/16

O expoziţie de fotografii intitulată “Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial” va fi organizată, în perioada 25-31 iulie, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în foaierul Sălii Eforie a Cinematecii Române. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. Intrarea este liberă.

22
/07
/16

Scurtmetrajul de animație "World War Cup", în regia lui Sebastian Cosor și produs de Mihai Mitrică prin Puls Digital Production și SAFE FRAME, și-a lansat trailerul oficial. Lansarea filmului este plănuită pentru luna decembrie a anului 2016, acesta urmând să intre în circuitul festivalier în 2017.

22
/07
/16

Puţini ştiu că Robin Williams, care ar fi împlinit, ieri, 65 de ani, şi Christopher Reeve, cel mai faimos şi îndrăgit “Superman”, au fost colegi de cameră pe când aveau 17 ani. În ultimul an de facultate, cei doi au fost aleşi să studieze arta dramatică la apreciata Juilliard School of Performing Arts din New York.

21
/07
/16

Francofonia, cel mai recent film al regizorului rus Alexander Sokurov, intră de vineri, 22 iulie, în cinematografe din București, Cluj, Constanța, Timișoara, Brașov, Pitești, Oradea, Târgu Mureș, Bârlad, Focșani, Odobești, Adjud și Gura Humorului. Filmul poate fi văzut în avanpremieră în această seară, la Cinema Elvira Popescu din Capitală, de la 20.30.

21
/07
/16

„Cinema, Mon Amour”, regizat de Alexandru Belc, a fost selecționat în competiția de documentare a Festivalului de la Sarajevo (12 – 20 august), unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa. De asemenea, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, film premiat la Cannes și la TIFF, va concura la Sarajevo în competiția oficială. Proiecția de gală a filmului lui Mirică va avea loc pe 14 august, în prezența regizorului, a actorului Gheorghe Visu și a producătoarei Marcela Ursu.

20
/07
/16

Cineaștii din 13 țări, de pe 3 continente (Europa, Asia și Africa), și-au înscris scurt-metrajele în cadrul celei de-a 3-a ediții a Festivalului Internațional de Film Arkadia ShortFest. Selecția finală a scurt-metrajelor va fi anunțată la finalul lunii iulie și va fi publicată pe site-ul oficial.

20
/07
/16

"Aproape fiecare fată se îndrăgosteşte de bărbatul nepotrivit; presupun că face parte din maturizare." - Natalie Wood,- Într-o zi de 20 iulie (1938) se năştea una din frumuseţile clasice ale Hollywood-ului.

20
/07
/16

Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară), eveniment dedicat filmului și bucătăriei din Balcani, va avea loc între anul acesta în perioada 20 – 28 august la Craiova și în Portul Cultural Cetate din județul Dolj. La Craiova, proiecțiile vor avea loc în aer liber, în Centrul Vechi, sâmbătă și duminică, 20 -21 august, după care festivalul se va desfășura, în continuare, pe malul Dunării, în pitorescul Port Cultural Cetate. Ca în fiecare an, vor avea loc și concerte și demonstrații culinare.

19
/07
/16

Cu aproape trei săptămâni înainte ca ,,Suicide Squad”/ ,,Brigada Sinucigaşilor” să se lanseze pe marile ecrane, s-au pus deja în vânzare biletele pentru primele spectacole, urmând ca premiera filmului în cinematografele din toată ţara sa aibă loc pe 5 august.

19
/07
/16

A treia ediția a Festivalului Ceau, Cinema! s-a încheiat cu o proiecție cu casa plină, în cinematograful modernizat din comuna Gottlob, a filmului „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, precedată de un concert al trupei timișorene Blazzaj. Peste 2.000 de spectatori au participat la proiecțiile din cele patru zile de festival la Timișoara și Gottlob.

18
/07
/16

„Sunt conştient că un artist nu există decât atâta vreme cât aduce permanent ceva nou.” – Florin Piersic Jr. Nu-şi aniversează niciodată zilele de naştere, scriitori săi preferati sunt Paul Auster şi Jose Saramago, compozitorul preferat, Karl Ritter, iar locul în care şi-ar dori să trăiască este... „la ţară, în Romania”. Actorul, regizorul, scenaristul şi scriitorul Florin Piersic jr împlineşte, astăzi, 48 de ani.