VIDEO Regizorul Istvan Szabo, invitat de onoare la „Anonimul“: „Chipul unui actor este energia unui film“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-regizorul-istvan-szabo-invitat-de-onoare-la-anonimul-chipul-unui-actor-este-energia-unui-film/

Regizorul Istvan Szabo, care este invitatul de onoare al Festivalului de Film Anonimul, a vorbit, în cadrul unui masterclass, despre rolul esenţial pe care îl au actorii, ei fiind ,,chipurile” şi semnăturile filmelor.

Un articol de Andrada Văsii|12 august 2013

Regizorul Istvan Szabo, care este invitatul de onoare al Festivalului de Film Anonimul, a vorbit, în cadrul unui masterclass, despre rolul esenţial pe care îl au actorii, ei fiind „chipurile” şi semnăturile filmelor, explicând că el nu face decât „să le asigure condiţiile să se manifeste“.

De altfel, şi la primirea trofeului Anonimul X, în deschiderea festivalului, Istvan Szabo a mulţumit „chipurilor“ din filmele sale. Regizorul a dat ca exemplu filme esenţiale create de energia unor mari actori: „Copilăria lui Ivan” de Andrei Tarkovski şi „Cetăţeanul Kane” de Orson Welles.

De asemenea, Istvan Szabo a abordat subiectul modelului feminin în cinematografie, în funcţie de istoria mondială, trecând de la Marlene Dietrich şi până la Marilyn Monroe şi Jane Fonda.

Energia unui film constă în emoţiile şi chipul unui actor. Tot ce trebuie să faci este să le asiguri ce au nevoie să le facă munca mai bună.

Istvan Szabo,
regizor

În aceste condiţii, Istvan Szabo a spus că procesul de casting este unul decisiv pentru un film. „Castingul este aşa cum cuvintele sunt pentru un scriitor şi aşa cum vopseaua este pentru un pictor. Dacă ai castingul, ai filmul”, a spus veteranul regizor, adăugând: „Dacă acest casting este ratat, poţi să ai scenariul scris de Shakespeare. S-a sfârşit!“.

Un regizor trebuie să tacă

„Treaba ta e să taci şi să îi laşi pe oameni. Să le laşi spaţiu de lucru“, a adăugat el, mărturisind că nu este un fan al discuţiilor multe pe platou. „Cuvintele importante sunt «de la stânga la dreapta, mai încet, mai repede» şi cel mai important este «mulţumesc». Dacă actorii nu aud asta, înseamnă că trebuie să mai tragă o dublă“, a mărturisit Istvan Szabo.

Întrebat dacă, de-a lungul timpului, a simţit presiunea politică, acesta a răspuns: „Ai sau nu ai o părere despre lume. Despre asta e vorba. Ce cred politicienii este o altă chestiune“, notează Mediafax.

Istvan Szabo s-a făcut cunoscut cu trilogia „Mefisto/ Mephisto” (1981), „Colonelul Redl/ Colonel Redl” (1984) şi „Hanussen” (1988).

Filmografia sa include, de asemenea, titlurile „Meeting Venus” (1991), „Sunshine” (1999) şi „Julia/ Being Julia” (2004). Cel mai recent film al său, „Uşa/ The Door”, cu Helen Mirren în rolul principal, a fost prezentat în deschiderea Festivalului Anonimul, anul trecut.

Sâmbătă, spectatorii din Sfântu Gheorghe au putut vedea „Mefisto/ Mephisto”, pentru care Istvan Szabo a primit un premiu Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”, în 1981.

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul se desfăşoară între 9 şi 18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, şi este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române – coproducător.

Foto credit: Anonimul IFF (Facebook)

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.