VIDEO Revolta din Varşovia: Cum au fost transformate imagini de arhivă din 1944 într-un film impresionant, cu sunet şi culoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-revolta-din-varsovia-cum-au-fost-trasformate-imagini-de-arhiva-din-1944-intr-un-film-impresionant-cu-sunet-si-culoare/

Înregistrări alb-negru şi fără sonor din timpul Revoltei din Varşovia din 1944 împotriva naziştilor au fost transformate într-un film artistic impresionant, color şi sonorizat.

Un articol de Andrada Văsii|21 august 2013

Înregistrări alb-negru şi fără sonor din timpul Revoltei din Varşovia din 1944 împotriva naziştilor au fost transformate într-un film artistic impresionant, color şi sonorizat.

Pelicula constituie relatarea captivantă a luptei din casă în casă dusă împotriva armatei germane, care a început pe 1 august şi s-a terminat 63 de zile mai târziu, cu predarea insurgenţilor şi moartea a 200.000 de rebeli şi rezidenţi.

Intitulat „Ridicarea Varşoviei”, filmul arată acţiunile echipelor pe care mişcarea poloneză de rezistenţă Armata Teritorială le-a trimis în cartierele oraşului pentru a documenta participarea locuitorilor la revolta faţă de ocupaţia nazistă.

Singurele elemente pur fictive sunt vocile adăugate pe fundalul imaginilor, pentru a lega, din punct de vedere narativ, bucăţile înregistrate: doi bărbaţi, însărcinaţi cu filmarea revoltei din 1944, străbat străzile din Varşovia, comentând ceea ce observau, de la soldaţii care mâncau supă la scene devastatoare de război.

Cineaştii angajaţi de Muzeul Revoltei din Varşovia au adăugat culoare şi sunet pentru o senzaţie de autenticitate, în timp ce tehnicile moderne de editare au oferit o structură narativă cizelată şi în ritm alert. Filmul, al cărui trailer a fost făcut public luna trecută, va apărea în cinematografele din Polonia şi din toată lumea anul viitor, înaintea împlinirii a 70 de ani de la revoltă.

Supravieţuitori de pe front

Între timp, muzeul a publicat trailerul pe site-ul său oficial, în încercarea de a identifica persoanele din materialele filmate. Unele au fost găsite, fiind încă în viaţă.

Printre acestea se află şi Witold Kiezun, un pompier imortalizat în filmări zâmbind şi purtând o uniformă şi o cască germane, în timp ce transporta o armă şi muniţie. El are în prezent 91 de ani şi activează încă în Varşovia ca profesor de economie şi management.

Mă întorceam la bază când oamenii care înregistrau m-au oprit şi m-au filmat. Le-am zâmbit pentru că eram nebun de bucurie după ce am câştigat (o bătălie) şi capturasem arma aceea, un trofeu preţios. Geanta mea era plină cu grenade de mână.

Witold Kiezun,
supravieţuitor

Istoricii muzeului şi experţii în cinematografie au avut nevoie de doi ani pentru realizarea fimului de 90 de minute. Regizorul Jan Komasa a produs structura narativă, iar regizorul de sunet Bartosz Putkiewicz a coordonat introducerea dialogului celor doi fraţi şi potrivirea sunetului şi a muzicii.

Trecutul readus la viaţă prin film

Autenticitatea a fost de o importanţă supremă. Cineaştii au înregistrat sunetul din timpul tragerilor folosind aceleaşi tipuri de arme văzute în film. Experţi în cititul pe buze au studiat înregistrările, ajutându-i pe actori să furnizeze voci pentru oamenii din film. Istoricii i-au consultat pe supravieţuitori şi au studiat mii de fotografii vechi pentru a nimeri culorile şi umbrele potrivite ale fiecărui articol de îmbrăcăminte, obiect şi loc.

Când cineva plânge în film, a plâns în realitate. Când cineva e fericit, a fost fericit în realitate. Dacă cineva moare, a murit în realitate.

Piotr Sliwowski,
istoric

Ideea filmului îi aparţine lui Jan Oldakowski, directorul muzeului, al cărui fiu l-a întrebat de ce oamenii din documentarele alb-negru despre revoltă au chipurile întunecate.

„A fost o idee nebunească”, a spus Oldakowski, „dar am hotărât să spunem adevărul într-un mod contemporan, prin eliminarea acestei bariere alb-negre.”

Materialele Armatei de rezistenţă au fost filmate pentru a documenta un eveniment istoric, dar şi din motive politice: pentru a aduna populaţia şi a le demonstra Aliaţilor curajul Poloniei în faţa armatei lui Hitler.

La momentul revoltei, naziştii ocupau Polonia de cinci ani. Mii de tineri locuitori ai Varşoviei, membri ai mişcării Armata Teritorială, au vrut să preia controlul asupra capitalei înainte ca Armata Roşie a sovieticilor să pătrundă şi să aducă oraşul sub o conducere la fel de nedorită, notează Mediafax.

Fără întăriri sau muniţie suplimentară, insurgenţii au renunţat după două luni, supravieţuitorii find trimişi de nazişti în taberele de concentrare, inclusiv în Auschwitz.

Foto credit: captură  video „Warsaw Uprising (1944) with color and sound“

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

21
/04
/17

Momentul de grație / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Cinepolitica are loc în perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu și Institutul Balassi din București.

20
/04
/17

„4 Blocks”, cea mai titrată miniserie europeană a momentului, va fi lansată în România, luna viitoare, de canalul de televiziune TNT. Producția a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2017, primele două episoade fiind proiectate în cadrul secțiunii „Berlinale Special Series”.

20
/04
/17

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.

18
/04
/17

INTERVIU Am stat de vorbă cu cineastul și profesorul universitar Copel Moscu, inițiatorul și directorul Cinepolitica, despre ce înseamnă un film politic, despre rolul unui astfel de festival și despre atracțiile noii ediții, care începe joi, la București, cu ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”.

18
/04
/17

Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto, Vilnius sau Veneția vin la Audience Award Film Festival, unde „Insyriated” și „Perfetti Sconosciuti” vor avea proiecții în premieră.

17
/04
/17

Un interviu cu tânărul regizor Tudor Cristian Jurgiu despre debutul său, „Câinele japonez” (2013), disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub. Povestea unui bătrân singur, Costache (Victor Rebengiuc), şi a reîntâlnirii cu fiul său, Ticu (Şerban Pavlu).

14
/04
/17

Optsprezece filme au fost selectate în această etapă în competiția Festivalului de la Cannes (17 - 28 mai), între care ''Happy End'', al austriacului Michael Haneke, "The Beguiled", al regizoarei americane Sofia Coppola, ''Rodin'', al francezului Jacques Doillon și "L'Amant double'' de asemenea al francezului François Ozon.

14
/04
/17

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va onora serialele de televiziune, odată cu prezentarea integrală a celui de-al doilea sezon al show-ului TV ”Top Of The Lake”, regizat de Jane Campion, şi a primelor două episoade din cel de-al treilea sezon din ”Twin Peaks”, de David Lynch

13
/04
/17

Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

13
/04
/17

„Café Society”, cel mai recent film al lui Woody Allen care a inaugurat Festivalul de la Cannes din 2016, va fi proiectat în premieră absolută în România în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului Audience Award Film Festival, vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

13
/04
/17

Ultimul trailer pentru "Thor: Ragnarok" are cele mai multe vizualizări în 24 de ore din istoria Disney - 136 de milioane de vizualizări în doar 24 de ore. Acesta a devenit, astfel, nu numai cel mai urmărit "teaser" difuzat vreodată de Marvel, ci și cel mai vizionat trailer lansat vreodată de Disney prin intermediul tuturor diviziilor sale, din care mai fac parte Pixar și Star Wars.

10
/04
/17

Sputnik și Compania de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK) aduc la București Fotocronici din Siria. „Siria. Cronica în fotografii a unui război” este alcătuită din patruzeci și nouă de lucrări ale fotografilor corespondenți la fața locului ai Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik și ale operatorilor Companiei de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK).