VIDEO Stephen Frears va primi „Premiul pentru întreaga carieră“ la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-stephen-frears-va-primi-premiul-pentru-intreaga-cariera-la-tiff-2013/

Unul dintre cei mai apreciaţi regizori britanici, Stephen Frears, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră“ / „Lifetime Achievement Award“ la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca).

Un articol de Andrada Văsii|13 mai 2013

Unul dintre cei mai apreciați regizori britanici, Stephen Frears, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră“ / Lifetime Achievement Award“ la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj). 

Astăzi, la Casa TIFF din Cluj-Napoca, a avut loc conferința de presă a celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie). La conferință au luat parte Tudor Giurgiu, președintele TIFF, Mihai Chirilov – director artistic, Cristi Puiu, membru al juriului competiției și autorul campaniei de imagine TIFF 2013, și Cristian Hordilă – managerul festivalului.
Nominalizări la Oscar și BAFTA

Nominalizat la Oscar și la BAFTA pentru filme ca „My Beautiful Laundrette“, „Dangerous Liaisons“ sau „The Queen“, Frears va urca pe scena Teatrului Național din Cluj pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF 2013.

Debutul în lungmetraj a venit în 1971, cu „Gumshoe“, povestea unui jucător de bingo (Albert Finney) care visează să devină detectiv, însă cariera i-a fost lansată cu adevărat abia în 1985, cu „My Beautiful Laundrette“.

Regizat după un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis în unul din rolurile centrale, filmul a fost nominalizat la Oscar și la două premii BAFTA. Ambele pelicule vor fi proiectate la TIFF în secțiunea 3X3, alături de „Prick Up Your Ears“ (1987), un biopic al dramaturgului Joe Orton.

Un film noir elogiat

Curând, a venit și prima propunere de la Hollywood: „Legături periculoase“/ „Dangerous Liaisons“ (1988), cu Glenn Close, John Malkovich și Michelle Pfeiffer pe afiș. Filmul a primit șapte nominalizări la Oscar – câștigând trei dintre ele, pentru scenariu adaptat, costume, scenografie – şi zece la BAFTA. A fost urmat de un noir elogiat îndelung de critică, „The Grifters“ (1990), produs de Martin Scorsese, care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar pentru regie.

Proiecte la Hollywood

Frears a continuat, de-a lungul anilor, colaborarea cu Hollywood-ul, alternând proiectele cu buget mare cu cele personale. A mai regizat western-ul „The Hi-Lo Country“ (1998), cu Woody Harrelson, Billy Crudup, Penélope Cruz și Patricia Arquette în distribuție, distins cu Ursul de Argint la Berlin, „Liam“ (2000), celebrul „High Fidelity“ (2000), cu John Cusack pe afiș, „Dirty Pretty Things“ (2002), povestea unor imigranți ilegali în Londra, „The Deal“ (2003), o dramă politică de televiziune despre Tony Blair, nominalizată la BAFTA, „Mr. Henderson Presents“ (2005).

Șase nominalizări la Oscar și zece la BAFTA

Drama „Regina“/ „The Queen“ (2206), despre valul care a cuprins familia regală după moartea Prințesei Diana, a avut un succes imens, primind șase nominalizări la Oscar și zece la BAFTA și numeroase alte distincții. Actrița Helen Mirren a câștigat în jur de 30 de trofee, inclusiv Oscar, BAFTA și Globul de Aur.

În 2010, comedia „Tamara Drewe“ a fost în selecția oficială la Cannes.

A fost urmată de „Lay the Favorite“ (2012), cu Bruce Willis și Rebeca Hall. În prezent, Frears lucrează la „Philomena“, un film cu Judi Dench și Steve Coogan în distribuție.

Secțiunea 3X3

În tradiționala secțiune 3X3, prezentată la TIFF de HBO, în care figurează cele trei filme ale lui Frears, vor mai fi omagiați cineastul francez Olivier Assayas și documentaristul de origine israeliană Eyal Sivan.

Din filmografia lui Assayas, unul dintre cei mai celebrați regizori contemporani, vor fi proiectate „Après mai“, un film semi-autobiografic despre turbulenții ani 60-70, premiat anul trecut la Festivalul de la Veneția pentru scenariu, mini-seria „Carlos“ (2010), un impresionant biopic al teroristului Carlos Șacalul, selecționat la Cannes și difuzat la TIFF 2012, într-o proiecție maraton, și „L’Heure d’été“, o poveste despre familie și memorie premiată de majoritatea asociațiilor de critici din SUA, în 2009.

Film despre consecințele conflictului cu Palestina

Un critic acid al politicilor Israelului, Eyal Sivan a realizat documentare puternice în care explorează consecințele conflictului cu Palestina.

Spectatorii din Cluj vor putea vedea „The Specialist“ (1999), un film controversat despre „banalitatea răului“ montat din imaginile filmate la procesul de acuzare a ofițerului nazist Adolf Eichmann, din 1961.

Pe lângă acesta, vor mai putea fi vizionate „I Love You All“ (2004) realizat din materiale de arhivă despre metodele de supraveghere ale securității din fosta Germanie de Est, și „Jaffa, the Orange’s Clockwork“ (2009), un documentar despre un brand pierdut în conflictul dintre Israel și Palestina – portocala Jaffa. Proiecțiile vor avea loc în prezența lui Eyal Sivan, omagiat anul trecut printr-o retrospectivă la Festivalul de Documentar de la Salonic.

Foto credit: Nicu Cherciu

26
/09
/17

Filmul „Tulip Fever / Febra Lalelelor” urmăreşte povestea unui artist, Jan Van Loos (Dane DeHaan), care se îndrăgoseşte de o tânără măritată, Sophia Sandvoort (Alicia Vikander), când i se comandă pictarea portretului ei în timpul Tulip maniei din Amsterdamul secolului al XVII-lea. „Tulip Fever / Febra Lalelelor”, distribuit de Forum Film România, rulează în cinematografele din toată ţara.

25
/09
/17

Regizorul Martin Scorsese va preda un curs pe internet ce va fi dedicat artelor cinematografice. Inițiativa reprezintă prima incursiune a renumitului cineast american în domeniul cursurilor difuzate online. Cineastul american, câștigător al unui premiu Oscar, va debuta în calitate de profesor de arte cinematografice la începutul anului 2018 prin intermediul unui curs online difuzat de platforma educațională MasterClass.

25
/09
/17

Dakino Production anunță premiera în cinematografe a celui de-al 7-lea film de lungmetraj în regia lui Dan Chișu, ANIVERSAREA, ce va avea loc 10 noiembrie, la o zi distanță de data la care se sărbătorește căderea Zidului Berlinului, moment emblematic ce reprezintă sfârșitul regimului comunist în țările din Europa Centrală și de Est.

23
/09
/17

Cel mai nou film al regizorului Darren Aronofsky, „Mother!”, a cărui premieră a avut loc recent în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, va deschide Dracula Film Festival, fiind proiectat în avanpremieră națională. Cea de-a cincea ediție a festivalului dedicat filmelor horror și fantasy, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie, la Brașov.

22
/09
/17

INTERVIU Născut în 1977, la Piatra Neamț, regizorul Daniel Sandu alegea să studieze în adolescență la Seminarul Teologic „Sfântu Gheorghe” din Roman, experiență care avea să inspire primul său lungmetraj – „Un pas în urma serafimilor”, care intră astăzi în cinematografe.

20
/09
/17

„Perfect sănătos”, noul lungmetraj al Ancăi Damian (scenariu – Lia Bugnar, actori în cele mai importante roluri: Anghel Damian, Olimpia Melinte, Vlad Ivanov și Cristina Florea), nu se înscrie în noul val. Ceea ce nu înseamnă că nu e important.

20
/09
/17

„Am avut norocul de a avea succes în anii ‘50, când frumuseţea avea o altă însemnătate decât are astăzi. În zilele noastre, orice actriţă tânără sau model devin celebre foarte repede şi nu au timp să-şi dezvolte personalitatea.” - Sophia Loren. Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran și una dintre cele mai intens celebrate frumuseți din lume, Sophia Loren împlineşte, astăzi, 83 de ani.

19
/09
/17

CRONICA DE FILM „Un pas în urma serafimilor”, debutul extrem de aşteptat al lui Daniel Sandu, ficţionalizează, într-un stil apropiat de un anume cinema mainstream nu foarte ofertant, experienţa nefericită a regizorului ca elev într-un seminar teologic ortodox.

19
/09
/17

Filmările la "Moromeții 2", în regia lui Stere Gulea, cu Horațiu Mălăele în rolul principal, au debutat ieri (18 septembrie), în comuna Talpa, locație unde, în urmă cu mai bine de 30 de ani, s-a înregistrat prima parte a filmului. Filmările vor dura trei săptămâni și au loc în cinci imobile, una dintre case fiind aceeași în care s-a înregistrat prima peliculă.

19
/09
/17

Astăzi, 19 septembrie (de la ora 21.00), mîine și poimîine, la CinemaPRO, American Independent Film Festival pregăteşte trei întâlniri cu actorul Ethan Hawke, invitat special al Festivalului. Astfel,, în această seară, celebrul actor va prezenta filmul "Born to Be Blue" - premieră în România. Ethan Hawke joacă rolul celebrului trompetist şi muzician Chet Baker, devenit o legendă a jazz-ului în anii ʼ50.